Зміст:
- Розм’якшення в мікрохвильовій печі
- Додання м’якості в духовці
- Відновлення на пару
- Відновлюємо м’якість на сковороді
- Розм’якшуємо в пакеті
- Використання обвітреного продукту
- Як зберігати хліб, щоб він довше залишався м’яким
Свіжий ароматний хліб з хрусткою скоринкою, ще гарячий, запах якого миттєво пробуджує апетит, – улюблені ласощі для багатьох, але, на жаль, хлібобулочні вироби є швидкопсувними продуктами і швидко втрачають свої первинні властивості.
Однією з основних особливостей зміни хліба в процесі зберігання є його очерствення, що відбувається за рахунок випаровування вологи з готового виробу.
Що ж робити з таким обвітреним продуктом? Його цілком можна освіжити за допомогою простих способів знову надати йому м’якість. В основному ці способи ґрунтуються на впливі високих температур і підвищеної вологості.
Хліб можна знову зробити м’яким в мікрохвильовій печі, духовці, на сковороді, вдавшись до деяких хитрощів.
Розм’якшення в мікрохвильовій печі
Цей метод вважається одним із самих швидких і дієвих, хоча більше підходить для хліба в шматочках – товщина скибочок для розм’якшення в мікрохвильовці повинна становити близько 2 сантиметрів.
Здійснити можна двома способами.
- Трохи збризнути черстві шматочки водою і помістити в піч максимум на 60 секунд, додатково в мікрохвильовці поруч з хлібом можна встановити блюдце або склянку з теплою водою. Краще кожні 15 секунд перевіряти стан скибочок – інакше можна пересушити їх, зробивши ще жорсткіше. Крім того, бажано накрити спеціальною кришкою для мікрохвильовок, зробленого з пластику.
- Змочити в прохолодній воді паперовий рушник, вичавити з нього зайву вологу і обернути засохлий хліб, який потім разом з рушником помістити в мікрохвильову піч на 10-20 секунд.
Додання м’якості в духовці
Даний метод підготовчих операцій практично не відрізняється від способу розм’якшення в мікрохвильовій печі – черстві шматочки попередньо збризкують водою або обертають у вологий рушник і витримують в розігрітій духовці.
При температурі 160-180 градусів для додання м’якості буде потрібно 2-3 хвилини, при 100-120 градусів – 5-8 хвилин.
Ще в духовці можна освіжити черствий хліб, заздалегідь обернувши його в харчову фольгу, в такому випадку час витримки збільшується – при температурі 160-180 градусів воно складе 10-15 хвилин.
Обов’язково потрібно дати хлібу трохи охолонути, перш ніж витягати його з фольги.
Відновлення на пару
Найпростіший варіант цього способу – це розм’якшення у пароварці або мультиварці, для цього потрібно витримати черствий хліб у робочому режимі 1-2 хвилини.
Через брак пароварки або мультиварки можна скористатися звичайними каструлею і друшляком. Додайте сухі скибочки або цілий шматок на друшляк і поставте його над каструлею з киплячою водою.
Важливо, щоб вода не стосувалася хліба, інакше він перетвориться в кашоподібну масу. Витримавши черстві шматочки 5-7 хвилин, ви отримаєте цілком м’які скибочки, придатні до вживання.
Недоліком цього способу є необхідність постійного контролю процесу – продукт може ввібрати зайва кількість вологи, і його доведеться підсушувати.
Відновлюємо м’якість на сковороді
Такий метод не можна назвати одним з найбільш дієвих, хоча він цілком може використовуватися. Зачерствевший хліб так само, як і у випадку з духовкою та мікрохвильовкою, слід злегка змочити водою і потім покласти на розігріту на слабкому вогні суху сковорідку і витримати від 1 до 5 хвилин.
Розм’якшуємо в пакеті
Черстві скибочки або шматок хліба поміщаються у звичайний поліетиленовий пакет, який туго зав’язують і кладуть на підвіконня, якщо це теплу пору року і на нього потрапляють прямі сонячні промені, або на батарею, якщо, звичайно, вони гарячі.
Процес розм’якшення займе досить багато часу, зате ефект буде більш тривалим. Після закінчення деякого часу, завдяки конденсату, який почне утворюватися в пакеті, хліб почне ставати м’яким.
Можна помістити сухий хліб у пакет разом з коренем селери і покласти в холодильник на ніч (мінімум на 6 годин). У цьому випадку шматочки продукту повинні бути як можна менше.
Після закінчення зазначеного часу можна побачити, як селера підсох, віддавши свою вологу тепер вже м’якому продукту.
Використання обвітреного продукту
У тому випадку, якщо немає необхідності у відновленні первісних властивостей хліба, йому цілком можна знайти застосування, а саме:
- додатково підсушити, при необхідності використавши суміш приправ, після чого вжити як сухарі;
- додати у фарш в якості інгредієнта котлет, тефтелькою, голубців і будь-яких інших січених напівфабрикатів;
- використовувати в складі домашньої випічки – це можуть бути різні пироги, пиріжки;
- зробити з сухого хліба панірувальні сухарі;
- приготувати грінки, попередньо вмочивши хлібні скибочки яйце.
Важливо!
Слід мати на увазі, що розм’якшувати черствий хліб необхідно безпосередньо перед його вживанням. Відновлений продукт залишається м’яким не більше 2 годин, і знову надати йому м’якість вже не вдасться.
Крім того, намагаючись реанімувати черстві скибочки, обов’язково перевірте їх на наявність плісняви, яка досить часто зустрічається на хліб не першої свіжості.
Якщо на продукті помітні хоча б початкові ознаки появи цвілевих грибів, то вживати його в їжу, намагатися розм’якшити або додати до складу інших страв не можна, оскільки вживання продуктів з цвіллю може викликати дуже важке харчове отруєння.
Як зберігати хліб, щоб він довше залишався м’яким
Для того щоб не думати, як знову зробити м’яким заветренной хліб, і не шукати способи застосування черствому продукту, варто лише знати, як його правильно зберігати.
- У хлібниці. Саме вона забезпечить самий тривалий термін зберігання і підтримання м’якості. Додатково в хлібницю можна покласти насипані в маленьку ємність цукор або сіль – ця хитрість підтримає оптимальний для зберігання рівень вологості.
- В поліетиленових пакетах. Це забезпечить збереження м’якості протягом 4-5 днів. Краще в таких пакетах робити отвори (за допомогою звичайного діркопробивача), оскільки без доступу повітря хліб почне швидко пліснявіти.
- У спеціальних хлібних мішечках. Вони складаються з двох шарів бавовняної тканини, між якими поліетиленова прокладка з отворами. Придбати такі мішечки можна в супермаркетах.
- У паперовому пакеті або загорнутим в аркуш паперу. Для цього категорично не можна використовувати газети – шкідливі речовини друкарської фарби можуть швидко вбратися в продукт.
Намагайтеся зберігати хліб правильно, не купуйте його багато, щоб він не залежувався.
А якщо вже так сталося, що продукт все-таки зачерствел, переконайтеся у відсутності яких-небудь інших ознак псування і розімніть його будь-яким із запропонованих способів. І – смачного!