Вчимося правильно і красиво сервірувати стіл до сімейного обіду, вечері або до свята

сервірувати стіл

Зміст:

Яка господиня не мріє здивувати гостей своїми кулінарними здібностями за святковим столом? Але щоб зробити максимальний ефект, потрібно знати, як правильно сервірувати стіл вдома. Правильне розташування страв і приладів створює особливу атмосферу. Що ж потрібно знати про сервіровку? Як правильно оформити стіл на день народження, новий рік, до сімейного сніданку, обіду, вечері?

Важливі правила етикету

Сервірування столу – це не тільки правильна розстановка столових приладів, але і його оформлення. Вибір елементів прикраси і набір посуду, насамперед, залежать від формату трапези (день народження, сімейний вечерю, діловий обід, весілля тощо).

Але деякі правила залишаються незмінними.

  • Приміщення для бенкету має бути світлою, добре провітреним і, звичайно, досить великим, щоб вмістити всіх запрошених гостей.
  • Посуд і прилади повинні бути чисто вимиті і відполіровані. Обов’язково переконайтеся, що на них не залишилося плям від води.
  • Стіл може бути будь-якої форми, але розмір його повинен підбиратися з урахуванням кількості гостей. Оптимально, якщо на одну людину приходиться 80 см довжини стола.
  • Скатертина повинна бути добре випрасуваний, чистою і відповідати розміру столу. Правильно, якщо її краю звисають на 30 см, а кути прикривають ніжки.
  • Біля кожної тарілки в правильному порядку повинні розташовуватися ножі, ложки, виделки, келихи.
  • Крім приладів для індивідуального користування на столі повинні бути присутніми допоміжні. Вони необхідні для накладання їжі з загальних страв.
  • Вид приладів і розташування повинні бути однаковими.
  • Неприпустимі різномасті набори, сколені кути, погнуті прилади, тупі ножі.

Рада

Щоб правильно накрити стіл скатертиною будинку, спочатку розмістіть складене виріб на поверхні, а потім, піднявши за кромки, різко опустіть руки вниз. Тоді вона ляже ідеально.

сервірувати стіл

Порядок сервірування

Будь то день народження або трапеза вдома в колі сім’ї, за правилами етикету сервірувати стіл потрібно в певному порядку.

  • Стіл застеляється скатертиною.
  • Напроти стільців, розставляють тарілки.
  • Потім розкладають столові прибори.
  • Тепер черга келихів, чарок, склянок.
  • На наступному етапі на столі розставляють страви.
  • Виносяться серветниці.
  • Розкладають набори спецій, сіль.
  • Стіл красиво прикрашається квітами, свічками або оригінальними композиціями.

сервірувати стіл

Розміщення столових приладів

На перший погляд здається, що запам’ятати правила розміщення приладів на столі дуже складно. Але насправді вони досить прості і створені для зручності. Всі столові прилади розташовуються в черговості використання, крайні призначені для перших страв.

Отже, основні правила.

  • Тарілки розташовуються по центру посадкового місця на 2 см від краю столу. Якщо на день народження або інше свято буде подаватися кілька страв, то глибокий посуд можна поставити на дрібну. Хлібні (пиріжкові) тарілки розміщуються по ліву руку, на відстані приблизно 10 див.
  • Що стосується ложок, ножів і виделок, то вони розкладаються навколо тарілки вістрям вгору (лезо ножа дивиться на тарілку). З лівого боку розташовані вилки, а праворуч ножі. Якщо очікується десерт, то ложку для супу кладуть вище тарілки, у зворотному випадку – по праву руку, до ножа. До великого свята, як день народження, набір столових приладів повинен включати в себе невелику закусочну виделку, ніж, прилади для риби або інших специфічних страв (залежно від меню). Між тарілкою і приборами повинна бути відстань 1 див.
  • Посуд для напоїв повинна стояти по праву руку. Якщо планується подати одночасно вино і воду, то ближче ставиться той напій, який більше гармоніює з блюдом, що подається першим. Близький бокал, фужер або склянку повинен стояти на лінії перетину першого ножа і тарілки. Якщо на посуді є ручка, то вона повертається направо. Кількість предметів на кожного гостя більше трьох вважається неприйнятним.

Рада

Багато плутаються в правилах розташування столових приборів на столі, тому пропонуємо вивчити їх наочно.

сервірувати стіл

сервірувати стіл

Важливі деталі: серветки, набори для спецій і приправ

Серветки – це незамінна деталь сервірування столу. Розрізняють полотняні і паперові вироби. Перші кладуть під глибоку посуд (якщо відсутня закусочна тарілка) або ж на ноги. Паперові серветки розміщують у серветниці на відстані витягнутої руки гостей. Додатково можна скрутити їх в химерні фігури, наприклад троянди, конверти, різноманітні геометричні фігури або кораблики, звірятка (на дитячий день народження). Якщо серветки призначені не тільки для прикраси столу, то важливо, щоб вони легко розгорталися.

При сервіровці столу важливо не забувати про набір спецій і приправ. На ньому обов’язково повинні бути сіль і перець. Не потрібно заповнювати ємкості до самих країв, достатньо буде насипати приправ наполовину. Якщо в меню будуть присутні м’ясні страви, то на стіл бажано поставити гірчицю і хрін.

сервірувати стіл

Сервіруємо домашній стіл

На вихідних сім’я, як правило, збирається вдома в повному складі, господиня готує улюблені смачні страви, а за трапезою ведуться задушевні бесіди. Це найбільш вдалий час, щоб за допомогою правильної сервірування столу надати сніданку, обіду і вечері особливої чарівності і затишку. Навіть в домашніх умовах можна створити атмосферу свята. А якщо в сім’ї є діти, то це послужить відмінним уроком, як вести себе в суспільстві, для чого потрібні різні столові прилади і як ними користуватися.

  • Сніданок.

Естетична трапеза вранці задає настрій на весь день. Щоб подати страви красиво, необхідно врахувати деякі нюанси. Насамперед необхідно розставити закусочні тарілки, а потім чашки разом з блюдцями і ложечкою. Останні ставлять посередині столу так, щоб кожен міг легко дістати їх. Якщо до сніданку заплановані яйця, то їх подають в спеціальній підставці на високій ніжці. Стояти вона повинна на маленькому блюдце, на нього кладуть ложку для яєць. Каша насипається в глибоку посуд, яка ставиться зверху на закусочну тарілку. Випічку подають на широкому блюді, також повинні бути олію, мед, варення або джем. Для масла кожному учаснику трапези покладено маленький ніж. Обов’язково на столі має бути підставка для серветок з серветками. Гарно буде, якщо вони виконані в одному стилі з утеплювачем для чайника. Не забудьте про сіль і цукор.

  • Обід.

Вдень зазвичай прийнято подавати перші, другі страви, а також десерт. Тому для правильної сервірування столу в домашніх умовах до обіду знадобиться дещо більше приладів, ніж до сніданку. До загальних блюд знадобляться допоміжні ложки, лопатки і виделки. Бульйонні чашки або глибокі тарілки ставлять закусочні, а десертні приносять в кінці, коли перші і другі страви вже з’їдені, а використана посуд прибрана. Не забудьте про ножі для м’яса і риби. А ось до омлету, тефтелі, зразам і котлет достатньо буде подати вилки.

  • Вечеря.

Вечірня сервірування до вечері практично нічим не відрізняється від ранкової. Зазвичай на загальному блюді красиво подаються млинці, оладки або пиріг. Десертні тарілки ставлять відразу, на них же з правої сторони мають десертні вилки або ложки. Якщо хочеться додати вечері романтичної атмосфери, то на столі поруч з ним встановлюються свічки в свічниках.

сервірувати стіл

Святкова сервіровка столу

До святкового обіду або вечері необхідно подбати про елементи декору. Тут важливі не тільки традиційні правила сервірування столу, але і поєднання фарб і почуття стилю господині дому.

Отже, що потрібно враховувати при підготовці до свята?

  • Скатертина та серветки. Колірна гама може бути будь-який, однак важливо, щоб скатертина гармоніювала з серветками. Можна використовувати універсальний білий, ніжні відтінки бузкового, блакитного, зеленого. До романтичної вечері як не можна до речі припадуть насичений рожевий, червоний і бордовий кольори. Серветках бажано надати незвичайну форму або ж просто скрутити їх в трубочки і красиво перев’язати контрастною атласною стрічкою.
  • Посуд, столові прилади. Банкетний стіл прикрасить посуд у вигляді нестандартних геометричних фігур, прилади з вигнутими, дизайнерськими ручками. Найбільш виграшно виглядатиме білосніжний набір з порцеляни. Однак якщо скатертина та серветки теж білі, можна вибрати комплект посуду з каймою.
  • Свічки. Цей елемент декору більше доречний на весіллі або романтичному вечері, а ось для дня народження краще обмежитися свічками на торті. Слід пам’ятати, що головну роль грає свічник. Він може бути високим і тонким або ж свічки можуть плавати в плоских піалах, наповнених водою і пелюстками квітів.
  • Квіти. При прикрасі столу квітами важливо підібрати правильні вази. Високі краще залишити для букетів, подарованих на день народження іменинника. Для сервірування ж більше підійдуть низькі вази, які не будуть закривати огляд для гостей. Також слід подбати про помірне ароматі квітів, він не повинен змішуватися з запахом страв або перебивати його.
  • Оригінальні композиції. Красиво на святковому столі будуть виглядати різні башти з фруктів. Залежно від пори року можна створити прикраси з гілок ялини, шишок, горобини, морських каменів, піску і т. д. Такі композиції можна потім розставити будинку. Предмети декору, створені своїми руками, знаходяться на піку моди.
  • Сервіровка дитячого столу. На день народження для маленьких гостей краще вибрати посуд з пластика і обмежитися безпечними приладами без гострих кінців. Скатертина більше підійде різнобарвна, з героями мультфільмів та казок. До серветках, згорнутим в химерну форму, можна покласти невеликі подаруночки. Якщо день народження у маленької принцеси, то стіл можна прикрасити квітами. Однак їх не повинно бути занадто багато, краще взагалі обмежитися повітряними кулями і паперовими гірляндами. Не забудьте у кожного посадкового місця підготувати таблички з іменами маленьких гостей, це допоможе уникнути плутанини на святі.

Правильно і красиво накритий святковий стіл справить незабутнє враження на гостей. І справа навіть не в етикеті – завжди приємно, коли вдома панує порядок, а в повітрі витає особлива атмосфера затишку. Тому дуже важливо, щоб жінка вміла правильно сервірувати стіл, знала всі правила оформлення і їм суворо дотримувалась.

Leave a Comment