Білкова дієта для схуднення: меню на кожен день від доктора П’єра Дюкана.

Зміст:

дієта Дюкана

 Однією з найефективніших дієт для схуднення досі вважається білкова дієта. Причини прості – обмежуючи себе в споживанні жирів і вуглеводів, людина починає вичерпувати запас власної енергії за рахунок жирових відкладень.

Це призводить до швидкої втрати маси тіла, адже білкові продукти не виробляють енергію для тіла, а лише є основним «будівельним матеріалом» для клітин м’язової тканини. Тому білкові продукти, що не містять жиру, порівняно низькокалорійні.

Але слід враховувати, що під час дотримання білкової дієти, необхідно дотримуватися певних норм і правил харчування. В іншому випадку, білкова дієта (як наприклад, Кремлівська дієта) може стати «путівкою на той світ», тому що білок є основним елементом перевантаження крові. А перевантаження білком буде означати, що організм переведе себе в режим само-поїдання, вичерпуючи з самого себе необхідні запаси вуглеводів і жирів.

І хоча білок – це необхідний елемент для правильного розвитку організму, але надлишок білка не засвоюється, а призводить до гниття їжі в кишечнику, підтримуючи таким чином патогенну флору.

 Користь білкових продуктів.

 Білки підтримують м’язову масу людини.

Від білків залежить стан зовнішнього вигляду, а саме: стан шкіри, волосся, нігтів.

Від наявності білка в раціоні залежить стан імунітету, а також гормонального фону.

Білки знижують калорійність їжі і беруть участь в нормальному обміні речовин, що сприяє схудненню.

І все ж користь від білкової їжі зійде «нанівець», якщо її кількість буде великою, або кількість вуглеводів і жирів стане недостатньою. Також неправильне вживання білків може призводити до жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороби. Скільки ж можна вживати чистого білка? У день ця норма дорівнює 1 грам на один кілограм ваги в перерахунку на чистий білок. Однак за один раз здоровий організм може засвоїти не більше 30-ти максимум 40 грам чистого білка.

 Тому норму білка на день (наприклад, 80 грам) слід ділити на 2, а краще на 3 рази. Вийде 2 рази по 30 грам чистого протеїну, і один раз рівний 20-ти грамам. Якщо перерахувати цю масу на готовий продукт, наприклад, вареної курячої грудки за один раз можна з’їдати не більше 127 грам. Сиру з жирністю 0,6-2% відповідно 135-150 грам за один прийом їжі, і т.д.

 Білкова дієта П’єра Дюкана.

дієта ДюканаФранцузький лікар-дієтолог, визнаний у всьому світі, П’єр Дюкана розробив унікальну білкову дієту, яка спрямована на швидкий результат. Ця дієта проста, але дуже ефективна, і складається всього з декількох етапів, а точніше з чотирьох кроків.

Етап №1. Фаза «атаки». Під час цього етапу дозволяється вживати в їжу тільки 72 продукту, що містять протеїни: пісне м’ясо, птицю без шкіри, морепродукти і молочні продукти з низьким відсотком жирності.

Етап №2. Фаза «чергування», під час якої м’ясопродукти та морепродукти слід чергувати з вживанням овочів і фруктів в обмеженій кількості.

Етап №3. Фаза «закріплення». Інноваційний крок, спрямований на закріплення стабільної ваги після закінчення курсу дієти. Цей етап полягає в сходах харчування з семи ступенів, що складаються з певних продуктів, які можна їсти і при цьому не набирати вагу. Сходинка перша – білки. Друга – овочі. Третя – 2 фрукта на добу. Четверта ступінь – 2 скибочки житнього хліба в день. Ступінь п’ята – 40 грам сиру на добу. Шоста – дві порції по 200 грам крохмаловмісних продуктів. Завершальна сьома сходинка – два святкових обіду на тиждень, коли ви можете дозволити собі (звичайно, в межах розумного) – все, що завгодно. Ця фаза триває 10 днів за кожен втрачений кілограм. Тобто, якщо ви за час дієти скинули 11 кг, то сьома фаза триває 110 днів.

Етап №4. Фаза «закріплення ваги на все життя». Під час цього безстрокового етапу необхідно дотримуватися трьох правил.

Правило №1 – один раз на тиждень вживати в раціоні харчування тільки білки, не перевищуючи денну норму для вашого теперішнього ваги.

Правило №2 – ходити пішки зі швидкістю «два кроки в секунду» не менше 30-ти хвилин, менше користуйтеся транспортом і абсолютно відмовтеся від ліфта.

І правило №3 – щодня з’їдайте три столові ложки злачних висівок. Виконання цих нескладних правил буде підтримувати ваш вагу стабільним, а ваша форма зможе залишатися бездоганною.

 Меню на кожен день.

 Етап №1. Фаза «атаки».

Щоденне меню складається з продуктів з максимальним вмістом білків. Тривалість в середньому 5 днів, з погрішністю від 2-х-до семи днів.

 Сніданок: 150 грам сиру (жирність 0,6-2%); 0,3-0,5 л кефіру (1%).

Обід: 2 яйця, круто зварених. Молоко (1%) – 300 мл.

Вечеря: 125 грам курячої грудки (вареної); 0,5 л кефіру (1%).

Обід, сніданок і вечерю можна міняти місцями, а куряче м’ясо можна замінювати м’ясом пісної яловичини (160 грам), пісною рибою (150 грам) або іншою нежирною птицею (індичка філе – 100 грам, або дичину – 150 грам).

дієта Дюкана А замість яєць або сиру включайте в раціон морепродукти: креветок – 50-70 грам, кальмарів варених – 110 грам або мідій – 170 грам. З морепродуктів можна робити салат асорті по 1/3 частини масової частки кожного продукту, змішати і заправити йогуртом або кефіром до 2-х% жирності.

 Увага! Для виведення продуктів розпаду білків, випивайте достатню кількість води (1,5-3,0 літра) щодня, щоб уникнути інтоксикації організму і утворення каменів в нирках і печінці. Також для кращого транзиту їжі через ШКТ в сир, йогурт або кефір додавайте пшеничні або вівсяні висівки: один раз на день по 1,5 столових ложки, на етапі «атаки».

 Через три, п’ять або сім днів, залежно від досягнення бажаного результату, починається наступна фаза.

 Етап №2. Фаза «чергування».

Ця фаза чергування білкових днів з білково-овочевими днями. Тривалість другої фази триває стільки, скільки бажаєте скинути кілограмів. Чергування відбувається за принципом один день білковий – один білково-овочевої, знову білковий – і знову білково-овочевої. В ідеалі досить протриматися всього 10 днів.

 День перший – чисто білковий, за принципом першого меню.

 День другий – білково-овочевої:

 Сніданок: сир -150 грам або 2 варені яйця; кефір 300 мл (0,6-2% жирності); висівки злакові 1,0 ст. ложка; огірки -300 грам.

Обід: овочі варені, або запечені – 400 грам. Дозволяється вживання помідорів, шпинату, спаржевої або стручкової квасолі, селери, капусти, грибів. А також кабачків, баклажанів, салатного перцю, моркви й буряка. Будь-яке дозволене м’ясо – 100-140 грам.

Вечеря: риба, запечена або варена – 150 грам, або асорті з морепродуктів – 150 грам; салат зі свіжих і зелених овочів – 300 грам. У салат можна додавати огірки, помідори, цибулю, часник, селеру, кріп, редис і перець салатний. Заправляти знежиреним йогуртом або кефіром, з додаванням 1,0 ст. ложки злакових висівок.

Сніданок, вечерю та обід можна міняти місцями. Свіжий салат і запечені овочі допускається міняти місцями. Однак краще уникати повтору в один день таких овочів як морква, буряк і баклажани, які краще вживати один раз в білково-овочевої день. А такі овочі, як картопля і авокадо заборонені зовсім, з причини високого вмісту крохмалю та олії (у авокадо). Рис і бобові також не припустимі під час другого етапу схуднення.

Етап №3. Фаза «закріплення».

 На втрачені 3 кг триватиме 30 днів, 4 кг – 40 днів і т.д. Це необхідно, щоб кілограми знову не повернулися через зазначений період часу.

 Меню цього етапу практично вільне, воно повинно складатися з тих продуктів, які допускалися в перші дві фази. Єдиною застереженням є наступні додаткові продукти:

 Один раз в день допускається одна порція, тобто 100 грам фруктів. Або два фрукта по 50 грам кожен щодня. Такими фруктами є: одне яблуко, або один персик, або два абрикоса, або дві сливи, або один апельсин, або два мандарина, або два ківі, або один грейпфрут і т.д. Заборонено вживати тільки банани, вишня, виноград, сухофрукти та горіхи.

 Два рази на день допускається з’їдати по одному шматочку цільно-зернового, висівкового або білково-висівкового хліба.

 Один раз на день рекомендується порція твердого сиру – 40 грам.

 Під час першої частини фази «закріплення» протягом тижня можна дозволити собі одну порцію (220 грам) крахмалевмісного продукту. У другій половині фази допускається вже дві порції (по 220 г) на тиждень. Сюди включаються: макарони з твердих сортів пшениці, крупи, кукурудза, картопля, рис і бобові, приготовані без олії до розсипчастого стану.

 Також під час першої половини фази «закріплення» допускається один святковий обід або вечерю, і ще один під час другої половини «закріплюючого» етапу. Під час святкової вечері спробуйте всі страви, але без добавки. Така вечеря може складатися з однієї порції закуски, однієї порції першої страви, оной порції основного блюда і однієї порції десерту. Також припустима порція спиртного напою.

 Щотижня, наприклад, у четвер дотримуйтесь обов’язкового білкового дня.

 У період «стабілізації» ваги, щоб вага більше не поверталася, застосовуйте правила харчування для «закріплюючій» фази, а саме: їсти усі білкові продукти й овочі, два фрукта на день, два шматочки цільно-зернового хліба на день, не більше 40 грам твердого сиру на день, двічі на тиждень порція (220 грам) крохмаловмісних продуктів, і не більше двох святкових трапез на тиждень. А також візьміть за правило – один білковий день на тиждень, 3 ложки злакових висівок в день і 30 хвилин пішки кожен день. Тривалий ефект вам буде забезпечений на все життя, якщо станете жити за цими простими принципами.

А наостанок дивіться відео про білкову дієту Тіни Кароль, як їй вдалося схуднути.

Радимо поглянути:

Leave a Comment