У нас рослина кульбаба сприймається найчастіше, як бур’ян. А тим часом у Європі до неї ставляться з великою повагою. Ви знаєте про те, що в багатьох країнах (Голландія, Японія, Франція, США. Індія) цілі плантації з кульбабами розводять? І так уважно ставляться до кожної її частини. Нічого не пропадає даремно.
Салати, корисне варення, цілюще вино, консервація бруньок – ось далеко не повний перелік того, що роблять з простої кульбаби. Причому, плантації розводять у промислових масштабах. Кульбабу називають ще «жовтим женьшенем». І все завдяки її чудовим цілющим властивостям. Про них повинна знати кожна жінка, яка зберігає домашнє вогнище і піклується про здоров’я домочадців.
Отже, корисні властивості рослини кульбаби
- Корисна для травлення. Нормалізується апетит, поліпшується обмін речовин. Якщо ви будете вживати її регулярно, то вона допоможе вам прискорити розщеплення жирів і буде сприяти схудненню.
- Корисна рослина кульбаба і для нервової системи. Тонізує і стимулює її. Якщо у вас занепад сил, хронічна втома, нервове перенапруження – рослина кульбаба для вас. Нехай вона порадує вас і простим букетом. Чудовий настрій і посмішка при вигляді вази з цими жовтими квітками вам гарантовані.
- Корисна для суглобів і шкіри. Лікує суглоби і загоює рани.
- Виводить отрути і токсини з організму, а також прибирає наслідки нашого, часом, бездумного застосування лікарських препаратів. Думаю, це треба запам’ятати і застосувати обов’язково.
- Багата вітамінами і мінералами. Мідь, залізо, калій, магній, натрій, марганець, вітаміни групи А, С, А, а також групи B – все тут присутнє у великій кількості. Рослина кульбаба – просто джерело вітамінів.
- Кульбаба володіє жовчогінною, протиглистовою та легкою проносною властивістю.
- Кульбаба вирівнює шкіру і колір обличчя, усуває веснянки.
Кращий час для збору квіток і листя кульбаби – весна, початок літа. Коріння заготовляють у серпні – вересні або ранньою весною – самий кінець квітня, початок травня. Не пропустіть цей час. Після розпускання квіток збирають вже суцвіття,
Зберігають сировину в добре провітрюваних приміщеннях. Листя, квітки, корні- окремо. Зберігати можна до 5 років.
Застосування коренів і листя кульбаби
Коріння і листя застосовуються для поліпшення травлення, при хворобах печінки і жовчного міхура, при колітах, при перших симптомах геморою, запорі, жовтяниці.
Рослина кульбаба. Лікування. Бабусині рецепти.
Лікування кульбабою при анемії. Змішати по 3 столові ложки квіток кульбаби цикорію і трави медунки. Додати 2 столові ложки кропиви 1 столову ложку полину. 6 столових ложок збору залити 1 літром окропу. Пити по 50 мл 6 разів на день.
Лікування кульбабою при безсонні у дітей. Змішати по 2 частини м’яти перцевої і вітрогонки, по 1 частини меліси і коренів кульбаби. 1 чайну ложку збору залити 1 літром окропу. Дітям давати пити по половині склянки в день перед сном. Якщо немає алергії, можна додати мед.
Лікування кульбабою при запорах, здутті живота, гіпертонічної хвороби. 10 грамів квіток кульбаби залити склянкою води і кип’ятити на маленькому вогні 15 хвилин. Настояти півгодини. Пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.
Лікування кульбабою для поліпшення обміну речовин. 1 столову ложку подрібненого листя кульбаби залити 1 склянкою окропу, настояти годину. Пити 2 тижні по третині склянки 3 рази на день до прийому їжі. Або є ще такий рецепт: 1 столову ложку подрібнених коней кульбаби залити 1 склянкою горілки, настояти 2 тижні, процідити. Приймати по 30 крапель 3 рази на день.
Лікування кульбабою при надлишку гормонів. Трилітрову банку наповнити квітками кульбаби, засипати 1,5 кг цукру, перемішати. Настояти на підвіконні 3 тижні, процідити. Отриманий еліксир додавати в чай замість цукру по 1-2 столові ложки.
Лікування кульбабою при атеросклерозі. Сухі корені кульбаби перемолоти на м’ясорубці, приймати по 1 столовій ложці 3 разів на день. Звичайно, гіркувато … Тому їх краще не розжовувати, а просто потримати в роті, нехай слина все обгорне і проковтнути. Краще приймати їх з медом або яким-небудь солодким сиропом.
Лікування кульбабою при запорах, як жовчогінний засіб – заварити, як чай. 1 столову ложку порізаних, подрібнених коренів кульбаби залити склянкою окропу. Настояти 15 хвилин, процідити і охолодити. Приймати по чверті склянки 3 рази на день за півгодини до прийому їжі.
Лікування соком кульбаби.
Ранньою весною дуже корисний сік з листя кульбаби. Листя кульбаби добре промити, витримати в концентрованому розчині солі 20-30 хвилин, знову промити в холодній воді, ошпарити обов’язково окропом, пропустити через м’ясорубку, віджати через щільну тканину, розбавити водою 1: 1 і прокип’ятити 2-3 хвилини. Приймати по чверті склянки за 20 хвилин до їжі 2 рази на день.
Чим корисний сік з кульбаби? Зміцнює організм, знімає запалення в шлунку, при хронічних запорах діє, як легке проносне, для печінки і жовчного міхура, як жовчогінний засіб. У годуючих матерів сприяє збільшенню утворення молока. Так само сік має жарознижуючу і потогінну дію.
При шкірних захворюваннях, фурункулах, вуграх добре приготувати настій з кореня кульбаби. Для цього 1 столову ложку порізаних, подрібнених коренів залити склянкою гарячої води, на повільному вогні прокип’ятити 15 хвилин, охолодити і процідити. Приймати по третині склянки в теплому вигляді за 15 хвилин до їжі 3 разів на день.
Салат з рослини кульбаба.
Молоденькі листя промити в холодній воді, дрібно нарізати. Сіль, перець, інші приправи можна додати за смаком. Заправити лляною олією. За бажанням в цей салат можна додати будь-яку зелень. Цибуля, кріп, петрушка і т.д.
Кава з кульбаби.
Коріння кульбаби очистити, промити, обсушити. Обсмажити в духовці до золотисто – коричневого кольору. Після цього змолоти все на кавомолці. Заварювати ці корені в гарячій воді, як каву. Додавайте все за смаком. Почніть з 1 ложки, хто любить міцніше, можна додати ще. Непогано пити з лимоном або медом.
Варення з кульбаб – чудовий засіб при слабкості та застуді.
Рано вранці зібрати 500 голівок кульбаб (одні голівки, без стеблин). Вибирайте найбільші і розкриті. Принесіть додому, ретельно вимийте, замочіть у холодній воді, так залиште все на добу. Краще поміняти кілька разів воду. Так зникне вся гіркота. На наступний ранок воду обережно злийте, квітки віджимати не потрібно. Долийте літр холодної води, прокип’ятіть 10 хвилин. Відвар процідіть, квітки потрібно добре віджати. Додати в цей відвар 1, 5 кг цукру, сік 2 лимонів. Варити на повільному вогні близько години.
Розлийте в стерильні банки, закрутіть. Прекрасний засіб в тому числі і для дітей. Тільки не давайте їм багато. Ложечку, дві, не більше. Діє, як жарознижуючий засіб. Можна таким варенням промазувати коржі, подавати до ягід на десерт, до млинців. Все чудово, але найбільше мені подобається вживати її в чистому вигляді.
Маска для волосся з кульбаби.
Свіже листя кульбаби подрібнити, залити окропом (1 столову ложку на 200 мл окропу). Настій втирати в шкіру голови і потім нанести по всій довжині волосся. Укутати голову чимось теплим (шапочка, рушник). Так потримати півгодини. Після цього вимити волосся. Така маска добре зміцнює волосся.
Бажаю всім яскравого настрою, здоров’я з простими рецептами від природи.