Користь каш
Кожному відомо (чи не з пелюшок), що каші дуже корисні, і вже точно незамінні, якщо збираєшся вирости великим, здоровим і сильним. Постараємося з’ясувати, чим корисні каші, і яким з них віддати перевагу.
Виявляється, на Русі словом «каша» позначали не тільки звичне «вариво» з крупи, але і взагалі будь-яку страву з подрібнених продуктів, у тому числі овочів і риби.
Практично основним гарячим блюдом (в тому чи іншому вигляді) каша була і в армії, а слово «кашовар» в значенні «кухар» – прийшов саме звідти.
Згідно дослідженнь вчених, регулярне вживання каш в достатній кількості (від двадцяти п’яти грам в день) значно знижує ймовірність виникнення і розвитку раку.
Знайомимося з різними крупами
Перш за все, слід враховувати, що чим більше крупи «оброблені», тим менше корисних речовин вони зберігають, тому «розвідні» каші – аж ніяк не на першому місці в списку пріоритетів».
Природно, сучасний ритм життя змушує час від часу вдаватися до «допомоги» продуктів швидкого приготування і напівфабрикатів, але не варто повністю «комплектувати ними щоденне меню – побережіть здоров’я.
Велика кількість легкозасвоюваного білка містить гречана крупа.
Також вона багата вітамінами, кальцієм, магнієм і залізом.
Тому гречка незамінна в раціоні людей зі зниженим гемоглобіном, хворих на діабет, які мають захворювання печінки і судин.
Вівсяна крупа надзвичайно багата клітковиною і калієм, містить селен і вітаміни (групи B).
Клітковина необхідна для правильної роботи травної системи; калій регулює тиск і виводить шлаки, показаний при алергії; селен попереджає рак, уповільнює старіння, підтримує роботу печінки.
Також вівсянка показана при ожирінні.
Сприяє «здоровому» схудненню і кукурудзяна крупа. Вона також містить кремній, який попереджає атеросклероз, ревматизм, показаний при епілепсії і дистрофії, корисний для кісток, зубів і волосся.
Міддю, цинком і марганцем багата пшоняна крупа. Також в ній міститься вітамін А, що сприяє регенерації шкіри і перешкоджає її зневоднення. Пшоно виводить з організму солі і жири, допомагає роботі серця.
Перлова крупа містить лізин, що володіє противірусною дією, а також магній і кальцій. Ця каша нормалізує травлення, «регулює» стан волосся, нігтів і шкіри, показано для профілактики недокрів’я.
Велика кількість рослинних протеїнів містить рис. Він швидко і легко засвоюється, при цьому «додає» мінімум калорій. Нешлифована коричнева крупа вважається найбільш корисною.
Каша – це не лише сніданок
Для сніданку оптимально підійдуть вівсяна, манна і багатозернова каші.
А якщо доповнити їх сухофруктами, горіхами, медом або варенням – заряд бадьорості і відчуття ситості забезпечені надовго.
Якщо не любите «щільні» сніданки – таке корисне блюдо підійде і для вечері.
Крупи також гарні в якості гарніру до гарячого блюда, можна і потрібно їх використовувати при приготуванні супів і овочевих страв.
Різноманітні каші незмінно входять в раціон спортсменів, рекомендовані для дитячого харчування, людям похилого віку і всім, хто хоче зберегти здоров’я і молодість надовго.