Сміттєва їжа: шкідлива звичка яка вбиває

Як подолати тягу до «сміттєвої їжі», часто чують питання лікарі.

Дослідження довели, що чим менше людина споживає страв, приготованих у фастфудах, тим менше він буде хотіти аналогічних продуктів в майбутньому.

Саме на цьому необхідно зробити акцент у боротьбі із зайвою вагою і інтоксикацією організму, яка не тільки програмує наш мозок і рецептори, але і позбавляє найдорожчого — здоров’я.

Стратегія відмови від шкідливої їжі складається з п’яти етапів:

Продукти-інгредієнти

Боротьба з чіпсами, фастфудом і газованою водою починається в магазині, адже саме від туди ці шкідливі продукти потрапляють на наш стіл.

Тому варто уникати не тільки чіпсів, але і напівфабрикатів, адже дуже важливо привчити свої рецептори до смаків, що приносить користь організму.

Ідеальний варіант: цілісні самостійні продукти, які будуть інгредієнтами майбутнього страви.

Наприклад свіжі фрукти, овочі, незаморожене м’ясо, яйця, борошно, молоко. Запам’ятайте, ви купуєте не їду, а продукти, необхідні для її приготування.

Слідуючи цій стратегії, ви налаштуєте себе на придбання складових для майбутнього кулінарного шедевра, а не чергового способу втамувати голод.

Чи варто нагадувати, що «вуличний» фаст-фуд сприяє підвищенню рівня холестерину, знижує працездатність шлунково-кишкового тракту, а також виводить з ладу серцево-судинну систему людини.

Так, голод можливо покине вас на деякий час, але це буде забезпечено великою кількістю жирів, а ось вітамін та мінеральних речовин, на жаль в такому бідному асортименті немає!

Правило п’яти

Перед покупкою фабрично упакованого товару слід обов’язково вивчити склад, не купуйте його, якщо він містить більше п’яти інгредієнтів.

У цьому випадку продукт далекий від натуральності і користі, а значить, буде «не найчеснішим чином впливати на смакові рецептори і провокувати апетит.

Різноманітне меню

Раніше вже згадувалося, що мозок любить нові смаки, тому варто складати свій раціон таким чином, щоб продукти йому не встигали набридати.

При цьому зовсім необов’язково тоговить запас на день безлічі страв з десятків різних інгредієнтів, достатньо лише звернути свою увагу на спеції, приправи і зелень.

Саме вони дозволять страв заграти новими фарбами і ароматами, і мозок неодмінно отримає сигнал про надходження різноманітної їжі.

Також варто забути про переконання, що здорова і натуральна їжа неодмінно несмачна і прісна.

Саме це поширена помилка не дозволяє багатьом людям харчуватися правильно, адже вони просто не вірять у те, що зможуть прожити без улюблених смаків.

Не забуваємо, що фаст-фуд запропонує вам “смакоти” з великою кількість солі і спецій, які вміло приховають смак вже добре зіпсованих продуктів.

Як стверджує невблаганна і точна статистика, щорічно, в Британії реєструється 40 тисяч отруєнь від зловживань виробами популярних точок швидкого харчування.

Шкідлива їжа не позбавить від психологічних проблем

На жаль, стресові ситуації регулярно трапляються в нашому житті, проте неприємності це ще не привід бігти в магазин за пачкою чіпсів.

Ми не будемо заперечувати, що саме під час стресу організму найбільше хочеться жирного, солодкого і взагалі продуктів з насиченим смаком.

І цьому є логічне пояснення, справа в тому, що стрес стимулює відділи мозку, відповідальні за вироблення опіатів і нейропептидів, які пробуджують бажання до жирної та шкідливої їжі.

Що ж робити? Все дуже просто — змусити мозок переключитися.

Для цього можна зайнятися активними видами спорту, рукоділлям або улюбленим хобі. У цьому випадку мозок почне виробляти ендорфіни і «забуде» про шкідливу їжу.

Правильна установка

З власними звичками людині боротися вкрай складно, тому дуже часто такі слова як «зібрати силу волі в кулак», «з понеділка почати нове життя», «дати собі обіцянку» або «повністю змінитися і стати на шлях здорового харчування» — стають порожніми фразами.

Дуже часто у нас не виходить змінити свій раціон харчування, лише тому, що ми даємо собі неправильну установку і самі не віримо в свій успіх.

Адже більшість людей впевнені в тому, що здорова їжа, на відміну від фастфуду, несмачна, а тому довго протриматися все одно не вийде.

Але найбільша помилка, коли люди вважають, що немає нічого страшного в маленьких слабкостях — склянці газованої води, половини пачки чіпсів і дитячої порції картоплі фрі.

Але жирна їжа не може бути трохи шкідливою і дієтологи навіть порівнюють «сміттєву їжу» з наркотиком.

Чіпси, сухарики, газована вода і фастфуд у деяких людей (особливого молодого віку) викликають хворобливе прагнення споживати їх знову і знову.

А основна трудність в спробах перемогти шкідливі харчові звички полягає в тому, що людина не може кинути є.

З цієї причини алкоголізм і куріння перемогти набагато простіше.

Людей залежних від «сміттєвої їжі» лише одна — імітувати програми по боротьбі з цієї наркотичною залежністю та повністю уникати напівфабрикатів і будь-яких ненатуральних інгредієнтів.

Leave a Comment