Зміст:
Не варто відмовляти собі в задоволенні насолоджуватися сиром!
Якщо вибрати корисний варіант, то крім прекрасного смаку ви отримаєте продукт багатий:
- білком
- вітаміни
- кальцієм
- фосфором
Можна виділити два типу сиру, які підходять для здорового харчування:
- Нежирний твердий;
- Сирний.
Твердий сир
До нежирним сирів належать сири, процентний вміст жиру в яких не більше 10%.
Вживати такі продукти можна навіть тим, хто хоче схуднути.
Назви і жирність:
- Тофу (до 4%)
- Чечіль (7-10%)
- Гаудетте (7%)
- Прибалтійський (9%)
- Viola Polar (5%)
- Грюнландер (5%)
- Фітнес (10%)
- Valio Ольтермани (9%)
Пам’ятайте, займатися виробництвом сирів можуть різні виробники, тому калорійність і жирність може відрізнятися.
Перед покупкою обов’язково перевіряйте дані на конкретному продукті.
Важливо: жирність популярного сиру Російського досягає 50-60%, тому вживати його на дієті строго не рекомендується!
- Калорійність вищеперелічених нежирних сирів коливається – від 100 до 250ккал.
- Але навіть у цьому випадку кількість порції сиру в день потрібно обмежувати — не більше 50г.
- Не забувайте, що майже всі сири містять досить багато солі, сприяючи набряків і затримки ваги.
Є також ряд найменувань сирів, які містять до 20% сиру.
Вживати їх можна тим, хто хоче правильно і збалансовано харчуватися, але не має зайвої ваги.
До таких сирів належать:
- Ольтермани 17%
- Natura light 16%
- Фета light 20%
- Моцарелла 20%
- Бринза 20%
Сирний сир
Сирний сир потрібно вибирати з ще більшою обережністю. Калорійність корисного продукту не повинна бути набагато більше 250ккал.
У складі – нічого зайвого, крім:
- сиру
- молока або вершків
- солі і трав.
Ідеальним варіантом буде приготування домашнього кисломолочного сиру:
- 100 р. пастоподібного сиру до 5% жирності
- 100 г м’якого сиру до 3-5% жирності
- 1-2 ст. л молока 1,5-2,5% жирності
- Сіль
- Зубчик часнику
- Сухі трави – кріп, петрушка, орегано, базилік і т. д. за смаком
Якість такого сирного сиру буде ідеальним, і ви будете впевнені, що він не містить нічого шкідливого. Намажте його на злакові цільнозернові хлібці або крекери, і відмінний перекус готовий.
Який сир можна їсти?
За кілька останніх років якість сиру в магазинах тільки погіршився. Заради прибутку виробники прагнуть максимально здешевлювати виробництво, а іноді і зовсім займаються фальсифікатом. Відрізнити неякісний сир не завжди можливо.
Насамперед варто звертати увагу на:
- Склад – у ньому не повинно бути рослинного жиру, замінник молочного жиру, пальмового масла і т. д.
- Колір – він повинен бути однорідним, без ознак вимочування і «пожвавлення» неякісного продукту. Деякі продавці свідомо намагається «реанімувати» прострочений сир, вымачивая його в спеціальних складах.
- Запах – хороший продукт приємно пахне. Ніяких сторонніх запахів бути не повинно.
- Ціна – корисний натуральний сир не може дешево коштувати.
Не купуйте сирні продукти, такі як плавлений або ковбасний сир. Вони містять у своєму складі рослинний жир, барвники, ароматизатори, і мають високу калорійність. Вживати їх якщо ви сидите на дієті чи правильно харчуєтеся категорично не можна.
Ніколи не варто намагатися обрізати цвіль на сирі. Якщо навіть частина відрізаного шматка зіпсувалася – вживати його в їжу не можна. Це може призвести до кишкових розладів або навіть сильним отруєнням.