Який сир можна їсти на правильному харчуванні? Не відмовляй собі в задоволенні!

Зміст:

Не варто відмовляти собі в задоволенні насолоджуватися сиром!

Якщо вибрати корисний варіант, то крім прекрасного смаку ви отримаєте продукт багатий:

  • білком
  • вітаміни
  • кальцієм
  • фосфором

Можна виділити два типу сиру, які підходять для здорового харчування:

  • Нежирний твердий;
  • Сирний.

Твердий сир

До нежирним сирів належать сири, процентний вміст жиру в яких не більше 10%.

Вживати такі продукти можна навіть тим, хто хоче схуднути.

Назви і жирність:

  • Тофу (до 4%)
  • Чечіль (7-10%)
  • Гаудетте (7%)
  • Прибалтійський (9%)
  • Viola Polar (5%)
  • Грюнландер (5%)
  • Фітнес (10%)
  • Valio Ольтермани (9%)

Пам’ятайте, займатися виробництвом сирів можуть різні виробники, тому калорійність і жирність може відрізнятися.

Перед покупкою обов’язково перевіряйте дані на конкретному продукті.

Важливо: жирність популярного сиру Російського досягає 50-60%, тому вживати його на дієті строго не рекомендується!

  • Калорійність вищеперелічених нежирних сирів коливається – від 100 до 250ккал.
  • Але навіть у цьому випадку кількість порції сиру в день потрібно обмежувати — не більше 50г.
  • Не забувайте, що майже всі сири містять досить багато солі, сприяючи набряків і затримки ваги.

Є також ряд найменувань сирів, які містять до 20% сиру.

Вживати їх можна тим, хто хоче правильно і збалансовано харчуватися, але не має зайвої ваги.

До таких сирів належать:

  • Ольтермани 17%
  • Natura light 16%
  • Фета light 20%
  • Моцарелла 20%
  • Бринза 20%

Сирний сир

Сирний сир потрібно вибирати з ще більшою обережністю. Калорійність корисного продукту не повинна бути набагато більше 250ккал.

У складі – нічого зайвого, крім:

  • сиру
  • молока або вершків
  • солі і трав.

Ідеальним варіантом буде приготування домашнього кисломолочного сиру:

  • 100 р. пастоподібного сиру до 5% жирності
  • 100 г м’якого сиру до 3-5% жирності
  • 1-2 ст. л молока 1,5-2,5% жирності
  • Сіль
  • Зубчик часнику
  • Сухі трави – кріп, петрушка, орегано, базилік і т. д. за смаком

Якість такого сирного сиру буде ідеальним, і ви будете впевнені, що він не містить нічого шкідливого. Намажте його на злакові цільнозернові хлібці або крекери, і відмінний перекус готовий.

Який сир можна їсти?

За кілька останніх років якість сиру в магазинах тільки погіршився. Заради прибутку виробники прагнуть максимально здешевлювати виробництво, а іноді і зовсім займаються фальсифікатом. Відрізнити неякісний сир не завжди можливо.

Насамперед варто звертати увагу на:

  • Склад – у ньому не повинно бути рослинного жиру, замінник молочного жиру, пальмового масла і т. д.
  • Колір – він повинен бути однорідним, без ознак вимочування і «пожвавлення» неякісного продукту. Деякі продавці свідомо намагається «реанімувати» прострочений сир, вымачивая його в спеціальних складах.
  • Запах – хороший продукт приємно пахне. Ніяких сторонніх запахів бути не повинно.
  • Ціна – корисний натуральний сир не може дешево коштувати.

Не купуйте сирні продукти, такі як плавлений або ковбасний сир. Вони містять у своєму складі рослинний жир, барвники, ароматизатори, і мають високу калорійність. Вживати їх якщо ви сидите на дієті чи правильно харчуєтеся категорично не можна.

Ніколи не варто намагатися обрізати цвіль на сирі. Якщо навіть частина відрізаного шматка зіпсувалася – вживати його в їжу не можна. Це може призвести до кишкових розладів або навіть сильним отруєнням.

Leave a Comment