Шотландська дієта побудована на принципах роздільного харчування.

Зміст:

Шотландська дієта є чудовим методом не лише ліквідувати кілька зайвих кілограмів, а й привести в норму обмін речовин, а також очистити кишечник від різноманітних факторів.

Суть цього способу харчування, розробленого шотландськими фахівцями в області дієтології, полягає в тому, що від м’яса та м’ясних продуктів необхідно відмовитися, а споживати головним чином крупи і хліб з висівками.

Названа дієта на честь шотландського університету в графстві Файфшир, де фахівці наукової області зробили відкриття у сфері дієтології. Ці дослідники стверджують: ви легко позбавитеся від зайвої ваги, якщо усуньте з раціону ту їжу, яка не випускається і не вирощується у місцевості вашого проживання. Це відноситься і до м’яса, і до продуктів рослинного походження. До речі, тут ви не знайдете сироїдних рецептів, тільки м’ясо і овочі звичні для півночі.

На шотландської дієті бажано більше їсти фруктів і злакових.

Дані висновки були затверджені в результаті проведення кількох експериментів. Протягом року добровольці зовсім не знижували калорійність раціону харчування, не усували які-небудь продукти зі свого меню, а просто-напросто вибирали продукти харчування саме місцевого виробництва. До закінчення дослідження респонденти ліквідували надлишкові кілограми і стали відчувати себе набагато краще, ніж до цього часу.

Це досить-таки проста дієта, яка не потребує підрахунку калорій і лімітів у харчуванні. Наприклад, населенню середніх широт краще відмовитися від хурми, цитрусових, винограду, динь, а зробити наголос саме на яблука, груші та сливи.

Між принятиями їжі можна пити сік, виготовлений з фруктів у свіжому вигляді, а після прийняття вечері — вживати апельсин або яблуко. Груші так само, як і яблука, їдять разом з шкіркою.

Таким чином, шотландська дієта передбачає особливе меню на кожен із днів. Якщо його розподілити по дням тижня, то вона буде виглядати наступним чином.

Детальний раціон харчування на шотландської дієті

Перший день шотландської дієти

  • У понеділок необхідно поснідати кашею, виготовленої з вівсяних пластівців. Виготовляють її таким чином: слід взяти три столових ложки пластівців на чотири ложки води, пластівці залишають у воді на цілу ніч, а до сніданку додають в них молоко (чотири ложки), а до того ж ягоди у свіжому вигляді, терте яблучко, сік плоду лимона.
  • В обід вживають 150 грам гречаної каші, салат з капусти і приймають один стакан яблучного соку.
  • А ось на вечерю — відварену картоплю (три картоплини), помідори у свіжому вигляді (дві штуки), чорний хліб з насінням (шматочок).

Другий день шотландської дієти

  • У вівторок в ранковий час слід з’їсти висівки – одна столова ложка висівок на один стакан води. А також п’ють сік апельсиновий (200 мл).
  • Обід повинен складатися з порції середнього розміру пшоняної каші, салату з овочів (овочі – перець болгарський, цибуля та капуста — повинні бути у свіжому вигляді) і один склянки мінеральної води.
  • На вечерю рекомендується з’їсти салат, виготовлений з яблук, абрикосів, чорносливу і груш (200 грам, фрукти нарізають у формі кубиків) і приймають сік апельсиновий (один стакан).

Третій день шотландської дієти

  • У середу в ранковий час виготовляють згідно з вищевказаним рецептом кашу вівсяну — з однією ложкою меду натомість натертого яблука, і приймають один стакан молока (низької жирності).
  • На обід виготовляють рибу за допомогою варіння (200 грам), отварной картопля (дві-три картоплини) і грейпфрут.
  • На вечерю використаєте кашу гречану (150 грам), чорний хліб (один шматочок), салат (три-чотири листочки), яблуко і 200 мл яблучного соку.

Четвертий день шотландської дієти

  • У четвер необхідно поснідати яйцем, відвареним до напіврідкого стану, одним шматочком хліба з зернами і однією склянкою молока (низької жирності).
  • На обід використаєте запіканку, виготовлену з моркви, капусти, цибулі та картоплі (250 грам) і один стакан соку (бажано томатного).
  • На вечерю виготовте висівки (одна порція), чорний хліб (один шматочок), ½ частина грейпфрута і одне яблуко.

П’ятий день шотландської дієти

  • В п’ятницю знову поснідайте вівсянкою (виготовлену згідно з описаним рецептом) з натертим яблуком, роздробленими лісовими горіхами та невеликими шматочками фруктів, приймають сік з яблук (один стакан).
  • На обід виготовляють гречану кашу (150 грам), чорний хліб (один шматочок), салат з овочів (150 грам) і чай (тільки неміцний).
  • На вечерю використаєте пісну відбивну (невеликого розміру), хліб з кмином (один шматочок), салат листовий (подрібнений, з додаванням соку плоду лимона) і 200 мл свіжовичавленого соку апельсина.

Шостий день шотландської дієти

  • У суботу поснідайте однією порцією каші гречаної і 200 мл молока невисокої жирності.
  • На обід використаєте пюре з картоплі (близько 200 грам), чорний хліб (один шматочок), салат листовий.
  • На вечерю виготовте філе риби варене (200 грам), салат з моркви, буряка, капусти, перцю болгарського, залитий маслом рослинним (200 грам), сік виноградний (один стакан).

Сьомий день шотландської дієти

  • У неділю на сніданок використаєте порцію висівок, шматочок хліба з тмином невеликого розміру і випийте сік виноградний (250 мл).
  • На обід з’їжте двісті грам капусти (в тушкованому або відвареному вигляді), чорний хліб (один шматочок) і випийте сік яблучний.
  • На вечерю можна побалувати себе котлетою нежирної або пісною відбивною, а до того ж салатом, виготовленим з перцю болгарського, редьки, буряків та капусти з соком плоду лимона (250 грам), випити сік, виготовлений з винограду або яблук.

Поступова втрата ваги на шотландської дієті

Слід зазначити, шотландська дієта не призначена для стрімкої втрати ваги в порівнянні з дієтою кавунової, гречаної або кефіром. Граничний результат — три кілограми за семиденний строк.

Можете застосовувати шотландську дієту сміливо, якщо маєте намір привести в норму в організмі метаболічні процеси та провести очистку. Принаймні, так кажуть фахівці в області дієтології з Шотландії. Ще бажано займатися спортом, але будьте обережні навіть у обруча є мінуси при крученні.

Подивіться самі як харчуються шотландці і які у них популярні страви.

Leave a Comment