Зміст:
Каштани – корисний і смачний продукт, оцінений по достоїнству у всьому світі від Європи до Японії.
У Франції їдять смажені каштани під час свят, а на Китай припадає 40% всіх уживаних плодів каштана в світі.
У Росії це ласощі маловідомо, оскільки нас росте не солодкий, а неїстівний кінський каштан.
Калорійність каштана і користь для схуднення.
Каштани, як і всі види горіхів, дуже корисні для здоров’я і багаті клітковиною, білками і мінералами. В них містяться калій і кальцій, фосфор, залізо, магній і багато інших мінеральних речовин. Крім вітамінів A і B, каштани містять ще і невластивий горіхам вітамін C, за кількістю якого вони наближаються до цитрусових.
Калорійність свіжих каштанів становить 160 ккал, а смажених – 180 ккал на 100 р.
На відміну від арахісу, мигдалю, кеш’ю і інших горіхів, вони майже не містять жирів, їх частка не перевищує 5%. Живильні властивості каштанів високо цінуються у прихильників вегетаріанства.
Порівняно низька калорійність плодів робить їх також хорошою основою дієти для схуднення.
Як приготувати каштани для дієти?
Традиційно каштани запікають на вугіллі, тоді вони стають особливо смачними. Але і вдома з них можна приготувати апетитні страви різними способами. Плоди додають в суп і плов, до м’яса, фарширують ними птицю. Є також рецепти соусів і десертів на основі каштанів.
Для дієти їх вживають в якості основного блюда відвареними або запеченими в духовці.
Щоб приготувати печені каштани, на шкаралупі необхідно попередньо зробити хрестоподібні надрізи або просто відрізати кінчик.
В іншому випадку вони можуть лопнути під час готування.
Далі плоди поміщають в духовку, розігріту до 220° С, і тримають там до тих пір, поки кінчики шкаралупи не почнуть згортатися. Зазвичай на це йде від 15 до 30 хвилин.
Далі їх витягують, викладають на рушник і добре стискають, щоб шкаралупа легше відокремлювалася. Полежавши в рушник хвилин 5, каштани дійдуть і стануть більш м’якими. Їсти їх треба, поки гарячі або теплі, в остившем вигляді вони не так смачні і чистяться набагато важче.
Якщо ви хочете зварити каштани або приготувати їх будь-яким іншим способом, крім смаження, то спочатку шкаралупу необхідно повністю видалити. Те ж відноситься і до внутрішніх перегородок, які віддають гіркотою і псують смак страви.
Є два ефективних способу очистити каштани:
- Плоди надрізають по діаметру і опускають в окріп на 2-3 хвилини. Після цього вони легко чистяться.
- Каштани охолоджують в морозильній камері, потім занурюють в окріп, а потім відразу в холодну воду. Тоді вони теж будуть чиститись набагато легше.
Далі очищені каштани поміщають у холодну воду, а після закипання варять на помірному вогні до невеликої м’якості, приблизно 20 хвилин. Потім воду зливають, а плоди залишають в гарячій посуді ще на 5 хвилин.
Меню дієти на каштанах.
Дієту, засновану на каштанах, не можна назвати монодієтою. Вона добре збалансована і включає інші низькокалорійні страви.
Ось приблизне меню на день:
- Сніданок. 200-300 р. смажених каштанів і скибочку чорного хліба запити імбирним чаєм без цукру.
- Обід. Приготована на пару або відварена куряча грудка з салатом зі свіжих овочів. Для салату можна використовувати такі овочі: огірки, помідори, болгарський перець, капуста і зелень, заправити ложкою рослинного масла. Запити свіжовичавленим апельсиновим соком.
- Вечерю. Ще 200-300 р. каштанів і жменю свіжих ягід, запити нежирним кефіром або йогуртом.
Каштани допускається вживати у будь-якому вигляді, але тільки без добавок, які б збільшили їх калорійність.
Курячу грудку при бажанні можна замінити рибою, а овочі для салату загасити або зварити з них суп. Дієта на каштанах також вимагає щодня випивати як мінімум 2 літри води.
Крім того, як і при будь-якій дієті, дуже бажано приймати вітамінно-мінеральні добавки.
Результати схуднення на каштановій дієті.
Подібної дієти слід дотримуватися тиждень або трохи більше. За цей час можна легко схуднути на 4-5 кг, що підтверджують відгуки.
Ефективність буде ще вище, якщо поєднувати дієту з якими-небудь фізичними навантаженнями і косметичними процедурами для схуднення. Повторити досвід без шкоди для здоров’я можна вже через 1,5 або 2 місяці.
Дієта на каштанах хороша тим, що ви не будете відчувати голоду завдяки високій поживності плодів. Також ви не будете страждати через нудних і обридлих продуктів, адже каштани — дуже смачне і оригінальне блюдо.
Оскільки продукти раціону включають достатню кількість білків і інших корисних речовин, організм не буде виснажуватися. А це означає, що після закінчення дієти у вас не буде бажання накинутися на їжу, кілограми не повернуться.
Дієтичні рецепти з каштаном.
Навіть коли каштанова дієта закінчиться, все одно корисно вносити різноманітність у звичний раціон з допомогою цього низькокалорійного продукту. Ось приклад простих і смачних страв з каштана.
Десертні каштани.
Хоча для приготування цієї страви необхідний цукор, воно все ж набагато корисніше звичних насолод і борошняних виробів. Каштани варять у солодкому молоці до м’якості. Кількість цукру залежить від вашого смаку, як і час варіння. Більш тверді каштани можна порізати на шматочки, а м’які перетворити в пюре.
Каштановий соус для м’яса і птиці.
Плоди відварюють в м’ясному бульйоні до м’якості, після чого подрібнюють за допомогою блендера. В отримане пюре додають сіль, мускатний горіх, підійдуть і інші спеції за смаком. Масло або вершки зроблять соус смачніше, але додадуть калорій.