Столова сіль – це продукт, який є звичним для кожної людини, яка хоч зрідка готує їжу. Її вартість досить не велика і не змінюється навіть у кризові моменти. Вона одна з невеликої кількості продуктів, на які є попит залишається завжди досить великим серед усіх верств населення. Адже буквально всього кілька сотень років тому, через брак солі, могли статися кровопролитні війни. У ті далекі часи сіль була надбанням лише аристократичних верств населення. І бідні люди навчилися обходитися без неї. Підготовка організму до очищення також повністю виключає сіль.
Хлорид натрію, саме таку назву має сіль в колі хіміків, має велике значення в життєдіяльності організму людини. Без неї багато живі організми не змогли б існувати. Кровоносна і лімфатична системи, самі клітини і міжклітинний простір це всі ті місця, де відбувається скупчення солей і звідки вона допомагає нашому організму працювати. Відмінність концентрації солі всередині клітини і зовні є одним з головних механізмів надходження поживних речовин у неї. Якщо в організмі спостерігається нестача солі, то внаслідок цього починають руйнуватися кісткова та м’язова тканини. Але якщо вживання солі в раціоні надмірно, то це може бути підставою для виникнення певних, одних із самих тяжких, захворювань, і виникають проблеми з серцем і судинами, нирками і багатьма іншими системами організму.
Безсольова дієта — Шкоду солі
Ученими доведено, що вживання солі в розмірі 3-х грам на 1 кілограм ваги людського є летальною. Відповідно, якщо людина важить близько 80 кілограм, то йому буде досить 0,25 кілограм солі для смертельного результату. Щоб наш організм нормально функціонував, особливо при підвищених температурах повітря, коли тіло швидше позбавляється від рідини, йому достатньо від 5 до 30 грам солі щодня.
Досить в багатьох продуктах міститься достатня кількість солі, наприклад, у рибі, яйцях, молоці та м’ясі сіль є невід’ємним компонентом їх структури. Але щодня при приготуванні їжі ми продовжуємо її досолювати, перевищуючи при цьому добову норму цього мінералу в нашому організмі.
І саме тому, при хворобах серця, нирок, дієта, яка не містить в собі солі, є часом порятунком від цих болісних проблем. Безсольова дієта, яка призначається дієтологами, включає в себе регулярне вживання фруктів, таких як яблука, виноград і груші, і звичайно самі різні фруктові соки з вживанням відвареного рису. Завдяки фруктам організм позбавляється від надлишків солі і збагачується вітамінами і мікроелементами. Можете використовувати лавровий лист для схуднення, він допоможе обходитися без солі.
Головні правила безсольової дієти
Якщо у зв’язку з погіршенням вашого самопочуття у вас виникла необхідність в такій дієті, ось вам наші поради:
- У процесі приготування їжі виключити використання солі.
- Приймати їжу не менше, ніж 4 рази на день і невеликими порціями.
- З раціону повинна бути виключена смажена їжа.
- Соняшникову олію слід додавати в готову страву.
- Вживати не менше 2-х літрів води в добу.
- Викресліть зі свого раціону гостру і копчену їжу, бульйони, зварені на м’ясі та рибі.
Коли ви тільки почнете харчуватися за рекомендацією безсольової дієти, то буде досить складно звикнути до недосоленою їжі, але можна виправити цю проблему додаванням в свій раціон таких продуктів як цибуля, часник, а також пряних трав. Більшість людей, яких провело на такій дієті більше двох тижнів, помічають, що потреба організму в постійному досаливании зменшується, і у наслідку, після закінчення дієти, в їх раціоні кількість солі сходить нанівець. Саме прибрати обсяги при схудненні допоможе харчування без солі. При такій дієті від вас буде потрібно підвищена увага до власного організму. Важливо знати, що жінкам, які вагітні, людям які активно займаються спортом і працюють на важкому виробництві, протипоказана безсольова дієта. І важливо перед початком проведення дієти проконсультуватися з лікарем.
Як харчуватися на безсольовій дієті?
Ну а ось і список тих продуктів, які рекомендуються на безсольовій дієті:
- Житній і сушений хліб;
- М’ясо птиці, риби і нежирна яловичина;
- Бульйони на основі овочів і фруктів, і супи, зварені на їх основі;
- Сирі й варені овочі;
- Фрукти і ягоди;
- Не більше одного курячого яйця на день;
- Сушені фрукти такі як: ізюм, урюк, курага, інжир;
- Желе, компоти, киселі;
- Рисова і гречана каші;
Заборонені продукти:
- жирне і смажене;
- соління і маринади;
- бульйони зварені на м’ясі та рибі;
- солодощі;
- дике м’ясо, баранина і свинина;
- гострі і копчені страви.
Меню безсольової дієти
Ми пропонуємо Вам можливий варіант дієти, розрахований на два тижні, при бажанні ви можете його продовжити на пару днів.
- 1-3 день: м’ясо курки без жиру і шкіри, не більше 500 грам;
- 3-6 день: нежирний сорт риби в такій же кількості;
- 7-9 день: вівсяна каша (геркулес), гречана або перлова каші, зварені на воді, близько 0,25 кілограм на день. При бажанні для більш яскраво вираженого смаку додайте мед, молоко1,5% жирності або лимонний сік;
- 13-14 день: всілякі свіжі фрукти, уникайте бананів і винограду (близько 2 кілограмів у день).
Крім вживання всіх перерахованих вище продуктів, в період безсольової дієти, важливо контролювати в організмі водний баланс. Особливо це важливо в літній період, так як в спеку разом спотом ми втрачаємо 2 літра вологи в день, а значить, вживання рідини повинно бути не менш 2-х літрів, крім мінеральної води, яка не містить гази, можливо вживання зеленого чаю.
Не менш ефективна і білкова дієта, особливо якщо займаєтеся спортом.