Зміст:
- можливі причини
- продукти з негемовим залізом
- приблизне меню
- питний режим
- продукти під забороною
- правила здорового харчування
Високий гемоглобін в аналізах крові – серйозний привід задуматися про здоров’я. Цей показник може свідчити як про захворювання, так і про те, що ваш спосіб життя неправильний.
Здорове харчування допоможе стабілізувати нормальний рівень гемоглобіну. Розберемося, з чим це пов’язано, як скорегувати свій раціон, які продукти купувати, а від яких відмовитися.
Чому підвищений гемоглобін?
Можливі причини:
- Куріння
- Алкоголізм
- Цукровий діабет
- Бронхіт
- Зростання рівня еритроцитів
- Пневмонія
- Згущення крові
Якщо у вас є шкідливі звички, такі як тяга до алкоголю або куріння, вам доведеться позбутися від них в першу чергу. Інакше ніяке харчування не зможе підтримати нормальний рівень заліза в довгостроковій перспективі.
Правильне харчування при високому гемоглобіні
Меню для людини з високим гемоглобіном не буде повністю виключати продукти з залізом.
Важливо знати: залізо з продуктів підрозділяється на гемове і негемовое. Вони типи відрізняються ступенем засвоюваності. Тому краще вживати їжу з негемовым залізом, яке всмоктується набагато повільніше.
- Негемовое залізо можна взяти з овочів, горіхів, бобових, зернових,
- а гемове є в тваринних продуктах, таких як м’ясо, риба, морепродукти і т. д.
Продукти з негемовим залізом:
- Квасоля
- Сир тофу
- Гарбузове насіння
- Насіння кунжуту
- Горох
- Нут
- Курага
- Броколі
- Арахіс
- Фісташки
- Волоські горіхи
- Шпинат
- Злакові
- Родзинки і чорнослив
Саме на ці продукти потрібно зробити наголос, складаючи своє щоденне меню.
Приблизне меню при підвищеному гемоглобіні
- Сніданок: Вівсяна каша з курагою і чорносливом, зелений чай з м’ятою без цукру.
- Перекус: банан, жменю арахісу або мигдалю (30г)
- Обід: суп Гороховий, цільнозерновий хліб з нежирним сиром
- Перекус: фруктовий салат з йогуртом
- Вечеря: відварна куряча грудка з гарніром з квасолі і шпинату, какао або чорний чай
Слідкуйте за питним режимом!
Хворим, які страждають від високого гемоглобіну, надзвичайно важливо пити достатню кількість води. Розрахуйте свою норму, і намагайтеся дотримуватися її кожен день.
Важливо: Зневоднені призведе до ще більшого підвищення гемоглобіну.
Щоб зробити воду смачніше і корисніше, додайте в неї лимонний або лаймовий сік.
В якості напоїв крім чистої води можна використовувати чай, трав’яні настої, морси, компоти, натуральні соки.
Виняток становлять напої з газом і кави.
Від чого треба відмовитися?
Частина самих звичних страв, які рекомендують лікарі-дієтологи для здорових людей, завдають шкоди при підвищеному гемоглобіні. Це ті страви і продукти, в яких підвищений вміст заліза (гемового).
Щоб уникнути ускладнень не купуйте:
- червоне м’ясо. Цей тваринний продукт слід категорично прибрати з раціону. Дозволено замінювати його на нежирне м’ясо птиці;
- субпродукти, особливо печінка;
- морепродукти та риба. Людям, з підвищеним вмістом гемоглобіну, є їх варто тільки в тому випадку, якщо вони були приготовані тепловим методом. Але кількість все одно доведеться суворо обмежити. Сувора заборона накладається на сиру, солону або сушену рибу.
Частина шкідливих страв і напоїв, небажаних навіть для здорових людей, забороняється і людям з високим гемоглобіном.
- Виключити потрібно цукор в будь-якому вигляді і борошняні продукти. Самі по собі солодощі гемового заліза не містять, зате вони сприяють його засвоєнню інших продуктів.
- Строго виключити доведеться і всі алкогольні напої, навіть якщо вони не міцні. Під заборону потрапляє все спиртосодержащее.
Основні правила здорового харчування
- Пити більше корисної рідини
- Частіше вживати рослинний білок – з бобових, сої і т. д.
- Основу раціону повинні складати сирі або оброблені овочі
- Бажано кожен день є різні види каш – вівсяну, рисову, гречану, перлову і т. д.
- Вживати більше фруктів (крім зелених яблук)
- Істотно скоротити або прибрати з раціону червоне м’ясо і печінку
Якщо у вас підвищений рівень гемоглобіну, то постарайтеся чітко дотримуватися описаної схеми живлення. Це допоможе нормалізувати його рівень, і позбавити себе від можливих неприємних наслідків хвороби.