Чистимо і дезінфікуємо обробну дошку з дерева та пластику

Чистимо і дезінфікуємо обробну дошку

Зміст:

У кожного з нас на кухні висить обробна дошка, на якій ми ріжемо овочі, хліб та інші продукти. Дуже часто трапляється так, що цей такий необхідний предмет забруднюється, вкривається плямами і набуває неприємного запаху. Ми розповімо про те, як можна почистити обробну дошку з дерева або пластику, щоб вона надовго зберегла свій зовнішній вигляд і була придатна для подальшого застосування.

Матеріали і особливості

Як і будь-яка річ, дошка, зроблена з дерева, має свої плюси і мінуси. Серед позитивних сторін можна відзначити:

  • екологічність;
  • міцність;
  • зручність у застосуванні;
  • невисоку вартість.

Що ж стосується мінусів, то вони очевидні:

  • схильна до зносу;
  • швидко брудниться;
  • пориста структура дерева має властивість вбирати в себе сік овочів і фруктів;
  • можуть залишатися сліди від ножа після нарізки продуктів.

Чистимо і дезінфікуємо обробну дошку
Що стосується пластикової дошки, то для неї характерні такі якості:

  • легкість;
  • міцність;
  • колірне розмаїтість;
  • запахи легко вивітрюються.

З мінусів можна виділити:

  • немає антибактеріального покриття;
  • матеріал не є екологічним;
  • найчастіше ковзна поверхня.

Неминучість забруднення – найбільша проблема, з якою зазвичай стикаються господині, які використовують у побуті дошку – як дерев’яну, так і пластикову. Ця особливість призводить до утворення мікробів, які сприяють розвиткові інфекцій. Щоб не допустити проникнення бактерій в організм, потрібно навчитися очищати поверхню від залишків їжі.

Чистимо і дезінфікуємо обробну дошку

Правила очищення

Найчастіше цей кухонний предмет чистять за допомогою гарячої води, а також різноманітних миючих засобів. При цьому варто пам’ятати, що відмочувати брудну дошку у воді не варто, оскільки дерево, з якого вона виготовлена, може почати гнити, а кількість бактерій тільки збільшиться.

Небажано витирати дошку рушником, так як на тканини можуть міститися мікроби. При зіткненні з нею можливе попадання бактерій на дерев’яну або пластикову поверхню, і миття виявиться безглуздою тратою часу.

Рада

Оптимальним варіантом після миття буде просто висушити цей предмет побуту в підвішеному стані. Але якщо вам терміново потрібно її використовувати, то акуратно промокніть дошку, як дерев’яні, так і пластикову, серветкою або одноразовим паперовим рушником.

Чистимо і дезінфікуємо обробну дошку

Дезінфекція

Час від часу необхідно проводити дезінфекцію обробної поверхні, і даного процесу потрібно приділити особливу увагу. Якщо ви задумалися над тим, як прибрати запах і залишки їжі, зважте всі плюси і мінуси кожного способу.

«Термоядерний» радянський варіант – очищення за допомогою хлору. Для такої мети потрібно змішати п’ять літрів води з однією столовою ложкою цієї речовини. Після цього дерев’яну дошку опускають у суміш на півгодини. Діяти потрібно дуже акуратно, працювати тільки в рукавицях і не забувати про власну безпеку. Після використання хлору з дошки необхідно ретельно видалити всі залишки цієї хімічної речовини з допомогою гарячої води. Але ніхто не може дати гарантії, що у пористій структурі поверхні не залишилося отруйних сполук. Оскільки дошка використовується для приготування їжі, використовувати цей спосіб все ж вкрай небажано.

Краще скористатися звичайною содою, доступної кожній господині. Для цього розводять чайну ложечку в 0,5 л гарячої води і ретельно розмішують. Досить потримати дошку в розчині 5-10 хвилин, після чого гарненько відмити її і залишити сушитися у вертикальному положенні. До речі, таким же чином можна очистити і дошку з пластику, оскільки сода є універсальним миючим засобом для багатьох поверхонь.

Крім лугу для цієї мети підійде і перекис водню. Для цього дві чайні ложки змішують з 0,5 л води, після чого кладуть у отриманий склад дошку. Такий спосіб допомагає позбавитися від запаху і залишків продуктів.

Чистимо і дезінфікуємо обробну дошку

Народні способи

Якщо під рукою не виявилося миючих засобів, можна скористатися методами, які не раз виручали наших бабусь.

Одним з відмінних способів видалення забруднень є лимон. Достатньо всього лише половинки цього цитруса, щоб очистити пластикову або дерев’яну дошку від залишків їжі. Лимоном натирають поверхню, після чого очищена предмет ретельно промивають за допомогою води.

Ще одним народним рецептом може стати поєднання цитруса і солі. Як і в попередньому випадку, дошку натирають лимоном, а потім посипають сіллю. Через 10-12 хвилин поверхню знову натирають половинкою цитруса, після чого миють за допомогою води.

Якщо з дошки необхідно прибрати запах оселедця або м’яса, з цим відмінно впорається оцет – їм можна протирати обробну поверхню.

Якщо ви помітили, що на дошці з’явилися тріщини, подряпини, позбавляйтеся від неї якомога швидше. Навіть якщо вам дуже подобається ця річ, пам’ятайте, що при глибоких пошкодженнях до використання вона вже непридатна.

Leave a Comment