Якщо приготування їжі здійснюється за допомогою газової плити, то доведеться засвоїти кілька правил догляду за пристроєм. Перш за все, господиня повинна знати, чим і як почистити газову конфорку, щоб її подальше використання підвищило якість роботи і не призвело до аварії.
Проводити цю маніпуляцію потрібно регулярно. Краще не доводити до ситуацій, коли змінюється напір, колір та інтенсивність полум’я. Сам процес чищення не відрізняється складністю, але володіє певною специфікою. Спочатку необхідно вивчити будову конфорок і приготувати все необхідне в залежності від планованих робіт.
Способи чищення газових конфорок
Сама конфорка складається з декількох частин: основа, розсікач полум’я і кришка пальника. Всі перераховані елементи підлягають ретельній обробці. Існує кілька варіантів ефективного вирішення поставленого завдання:
- Знімаємо конфорки і відокремлюємо розсікачі. В тазику розводимо миючий розчин, що складається на 10 частин гарячої води на одну частину з будь-якого засобу для миття посуду. Опускаємо в нього всі елементи плити і залишаємо на 20 хвилин відмокати, при необхідності час витримки збільшуємо до 2 годин. Після цього беремо м’яку губку і починаємо промивати всі деталі. Розсікач потрібно додатково прочистити тонкої спицею або голкою. Якщо забруднення сильні, рекомендується скористатися зубною щіткою. Потім промиваємо всі частини в прохолодній воді, висушуємо, збираємо і розставляємо по місцях.
Порада: Якщо в процесі приготування їжі поверхню плити була забруднена, не потрібно її чистити традиційно, намагаючись змести бруд або зібрати її ганчіркою. Обов’язково знімаємо всі конфорки, потрапили в проблемну зону і стежимо, щоб бруд не потрапляла в просвіти. В іншому випадку апарат досить швидко почне подавати ознаки серйозного внутрішнього забруднення.
- При сильних забрудненнях, які накопичувалися протягом декількох місяців інтенсивного використання плити, краще застосувати більш агресивний варіант. Розбираємо конфорку і опускаємо всі частини в розчин, приготований з 9% оцту і води (на склянку води 2 столові ложки розчину). Ємність ставимо на плиту, доводимо рідину до кипіння, знімаємо і витримуємо 30 хвилин. Потім дістаємо елементи і чистимо їх за допомогою м’якої губки, промиваємо під чистою водою, висушуємо і збираємо.
Якщо запах оцту сильно дратує або немає можливості відкрити вікна, щоб в момент проведення маніпуляції провітрювати приміщення, то основний інгредієнт можна замінити харчовою содою. Компоненти беруться в тих же пропорціях.
Коли і як потрібно проводити чистку форсунок?
Форсунка газової плити являє собою сопло, що відповідає за подачу газу. Її потрібно прочищати тільки в тому випадку, якщо виникли проблеми з надходженням газу, зменшилася інтенсивність полум’я. Але перед цим обов’язково звертаємося до профільного майстру, який оцінить якість роботи пристрою і підтвердить, що проблема з тиском виникає саме з-за того, що забита форсунка.
У цьому випадку діємо за наступною схемою:
- Знімаємо з плити конфорку, при необхідності піддаємо її чищення і прибираємо в бік.
- Знаходимо маленький отвір – це і є форсунка, через яку подається газ.
- Беремо розігнуту канцелярську скріпку або шматок щільної дроту, вставляємо в отвір і проворачиваем кілька разів. Так повторюємо ще двічі, переконуючись, що інструмент без проблем проходить через канал.
- Збираємо конфорку і перевіряємо якість подачі газу. Категорично заборонено намагатися пустити газ прямо через форсунку!
Якщо з якихось причин використовується тонкий інструмент не проходить по каналу, а стикається з якоюсь перешкодою, необхідно звернутися у відповідну службу, яка замінить деталь. Не варто намагатися робити це самостійно або лити в отвір оцет (та інші реагенти) в надії, що все прочистится. Так само не можна намагатися «пробити» забруднення з допомогою води, набраної в шприц з голкою. В сопло взагалі не повинна потрапляти якась рідина.
Трапляється, що проводяться маніпуляції не дають потрібного ефекту і плита вже не функціонує так, як раніше. В цьому випадку слід задуматися про її професійної діагностики та плановому ремонті.