Сода, оцет, господарське мило та гірчиця для миття посуду: переваги і спосіб використання

Зміст:

Щодня у побуті сучасна людина використовує до п’яти найменувань різних хімічних засобів. Це пральні порошки, кондиціонери, засоби і, звичайно, рідина для миття посуду. І якщо порошки контактують тільки зі шкірою, то залишки гелів для очищення тарілок і чашок потрапляють в організм.

Фахівці і вчені зламали чималою копій у спорах про шкоду і користь синтетичних миючих складів. Але кожен вільний вибирати, чи готовий він разом з апетитною стравою поглинати залишки піни. Тим більше що є натуральні альтернативні склади, що справляються зі залишками їжі не гірше.

Кухонні помічники

Миття посуду – неприємний, але обов’язковий процес. Ставати до раковини і брати в руки губку припадає мінімум 2 рази в день. А батькам немовлят і малюків і того частіше.

Зробити миття посуду простим і безпечним допоможуть такі знайомі з дитинства харчові продукти і речовини:

  • Гірчиця. Подрібнені пекучі зерна чудово вбирають жир. З їх допомогою можна відмити навіть застиглі залишки страв. Гірчичний порошок для миття посуду можна використовувати окремо або у складі суміші.
  • Сода. Відмінне чистячий і знезаражуючий засіб. Завдяки абразивним властивостями справляється навіть із стійким нальотом на посуді.
  • Оцет. Поодинці це речовина не впорається з жиром, але з його допомогою можна дезінфікувати мочалки. А також додавати миючі пасти для знищення цвілі.
  • Мило. Зазвичай використовується те саме непрезентабельна господарське мило. Воно ефективно змиває жирову плівку і повністю змивається водою.

Кожного «помічника» можна використовувати як сольно, так і в тандемі. Необхідно лише розібратися, для яких поверхонь можна використовувати той чи інший безпечний склад і як це зробити правильно.

Гірчичний порошок

З допомогою гірчичного порошку мили посуд бабусі і мами багато років тому. Це засіб використовували для чищення посуду в дитячих садках, так як «пекуча помічниця» повністю безпечна.

Суха гірчиця для миття посуду – це самий звичайний гірчичний порошок, який господині купують для приготування майонезу та інших соусів. За ціною він більш ніж доступний, а вистачити пачки надовго.

Для зручності порошок можна пересипати в підходящу баночку або ємність з-під присипки, так його буде зручно дозувати.

Гірчицю наносять на губку, ретельно обробляють посуд і змивають водою. Можна не використовувати занадто багато води, порошок легко видаляється.

Єдиним мінусом такого способу чищення є невисока ефективність кошти в холодній воді.

Відомі випадки появи алергії на пекучий порошок. Щоб переконатися, чи не буде реакції, досить згадати, вживали члени сім’ї раніше в їжу гірчицю, наприклад, з пельменями або холодцем. Якщо така приправа завжди подавалася на стіл і негативних реакцій не викликала, турбуватися не про що.

Харчова сода

Застосування соди в побуті практично не знає кордонів. Її додають в чистячі засоби, вводять у склад саморобних пральних порошків і гелів і, звичайно, з її допомогою миють посуд.

Зазвичай соду використовують для видалення стійких забруднень. Це речовина допоможе зробити каструлі, стакани та чашки сяючими, як ніби вони тільки що придбані.

Для чищення кілька столових ложок соди слід розчинити у воді і замочити посуд на півгодини. Після цього вимити за допомогою губки. Якщо забруднення не відійшли, на ганчірочку нанести трохи порошку і з натиском потерти плями. Під таким натиском здаються навіть пригорілий жир і чайний наліт.

Харчова сода для миття посуду може використовуватися декількома способами. Але її не можна застосовувати для чищення сковород і каструль з тефлоновим покриттям. Абразивні частинки зашкодять антипригарний шар.

Харчовий оцет

Кислий продукт бродіння використовується не тільки для прибирання будинку. Його додають у воду для фінального ополіскування волосся, з його допомогою чистять пральну машину і електричний чайник. Допоможе ця рідина в боротьбі з брудним посудом.

Мити тарілки після обіду оцтом, звичайно, не варто. Але його можна використовувати кількома способами:

  • Для додання блиску скляному посуді. Склянки й чарки замочити в розчині і прополоскати під проточною водою, витерти насухо.
  • Для відбілювання білої посуду. Тарілки і салатники замочити і вимити.
  • Для розм’якшення пригорілої їжі. Залишки продуктів залити оцтом прямо в каструлі або на деку на ніч. Вранці буде достатньо легкого механічного впливу.

Крім того, кислим складом можна обробляти дерев’яні дощечки, щіточки і губки для миття посуду. Такий вплив позбавить від неприємного запаху та запобігає розмноженню мікробів.

Господарське мило

Класичне господарське мило, жовтувато-буре, не володіє приємним запахом – справжня знахідка для господині. З його допомогою можна не тільки прати білизну і чистити будинок, але і мити посуд.

Досить намилити губку і ретельно очистити з її допомогою тарілки. Мило чудово справляється з жиром навіть у прохолодній воді. Піна повністю змивається з тарілок і не залишає запаху.

З мила можна приготувати і рідкий засіб, що зручно дозувати. Досить натерти брусок на тертці і розчинити у воді. Для приготування такого складу можна використовувати обмилки, які накопичуються, якщо господиня пере господарським милом. Їх можна збирати, а після розтопити і перетворити в засіб для безпечного миття посуду.

Екологічна паста

З безпечних і широко застосовуваних у побуті інгредієнтів можна зробити пасту, яка впорається зі стійкими забрудненнями.

Для цього знадобляться:

  • 1/3 бруска мила;
  • по 2 столових ложки соди і гірчичного порошку;
  • 2 ампули (2 столових ложки) нашатирного спирту;
  • стакан води.

Всі інгредієнти доступні, безпечні та ефективні: гірчичний порошок, господарське мило, і сода – для миття посуду така паста буде незамінна:

  • Мило натерти і змішати з половиною води. Нагрівати, помішуючи, до розчинення мила. Поступово додавати воду до отримання консистенції сметани.
  • Злегка остудити, ввести соду і гірчичний порошок, ретельно розмішати. Додати нашатирний спирт.
  • Суміш збити з допомогою міксера. При роботі буде утворюватися піна, її слід видаляти. Перелити засіб в ємність з кришкою і обов’язково її закрити, щоб спирт не випаровувався.

Використовувати такий безпечний і ефективний склад можна відразу після охолодження.

Використання натуральних інгредієнтів, таких як сода і гірчиця, для миття посуду дозволить забути про шкідливих і дорогих промислових складах. Каструлі, тарілки, стакани і решта кухонне начиння буде сяяти чистотою. І особливо приємно усвідомлювати, що сім’я позбавлена від контактів з хімічними сполуками.

Leave a Comment