Вагітність і свята. Частина 2. Алкоголь і алкогольгі напої

Як показують дані численних досліджень, близько 30 % американських жінок вживають алкогольні напої хоча б один раз в тиждень в перший місяць вагітності, навіть не підозрюючи про свою вагітність (в основному вино).

До 30 % жінок приймає алкоголь всю вагітність хоча б зрідка. У США до 1 % новонароджених мають вади розвитку, пов’язані з прийомом алкоголю матерями під час вагітності.

Знаючи, що алкоголь тератоген, жоден лікар не наважиться сказати, що в період планування вагітності можна приймати алкогольні напої. Більшість лікарів також застережуть вагітних жінок, що алкоголь небезпечний для їхнього здоров’я і здоров’я плода.

Проте в дійсності досліджень впливу алкоголю на вагітність у людей ніколи не проводилося. Абсолютно вірно! Не проводилося чинності антигуманності таких досліджень: ніхто не буде змушувати вагітних жінок приймати заради експерименту різну кількість різних алкогольних напоїв і ретельно спостерігати за змінами в їх організмі і організмі їх майбутніх дітей.

Всі висновки про шкоду алкоголю були зроблені завдяки аналізу протікання вагітності і народження дітей у жінок, які приймали алкоголь в минулому (ретроспективно). Але далеко не у всіх жінок, що приймали алкоголь, виникають вади розвитку плода і інші проблеми.

Фактично висновки про шкоду спиртних напоїв для вагітних були зроблені в 1968 році на підставі спостереження 11 жінок, які страждають алкоголізмом (так світ дізнався про тератогенності алкоголю).

Трохи пізніше їх підтвердили спостереження лікарів у ряді країн Європи і США.

Що ж саме лікарі мають на увазі під алкоголізмом? Алкоголізм — це хвороба, викликана зловживанням алкоголем та залежністю від нього, а значить, супроводжується певними ознаками та змінами в організмі.

В кожній країні є свої стандарти безпечного, помірного і надмірного споживання (зловживання) алкогольних напоїв (пиво, вино, лікер, горілка, віскі, коньяк і ін), тому стан алкоголізму не визначається дозами (об’ємом) випитого алкоголю.

Природно, чим довше і більше людина споживає алкоголь, тим небезпечніше це для його здоров’я і тим більше у нього шансів перетворитися в алкоголіка.

А тепер обговоримо питання безпечної дози алкоголю для жінок, які планують вагітність і вагітних. Крім тератогенної дії алкоголю ми більше нічого не знаємо про вплив алкоголю на плід і протікання вагітності, у тому числі при одноразовому прийомі, хронічному прийомі, прийомі малих доз, більших доз, різних видів напоїв і т. д. не Можна порівнювати вагітності у жінок-алкоголічок з вагітностями у жінок, що приймають алкоголь в невеликих дозах і зрідка.

Адже у жінок, які страждають алкоголізмом, як правило, є і безліч інших негативних обставин, які впливають на перебіг вагітності (погане харчування і недоїдання, життя в антисанітарних умовах, різні види зловживання і насильства, інші шкідливі звички тощо).

Дослідження показали, що помірне вживання алкоголю (100 мл на тиждень) незначно зменшує ймовірність зачаття дитини.

Спостереження здорових сімейних пар, які пробували зачати першу дитину протягом шести місяців, показало, що прийом 100 г алкоголю в тиждень знижує шанс успішного зачаття в два рази порівняно з прийомом 10-50 г алкоголю.

Проводилися й інші дослідження, наприклад, про вплив куріння та спиртних напоїв одночасно, але прийом алкоголю в експериментах був короткочасним — всього кілька днів.

Досліджувався також вплив більш тривалого прийому алкоголю (до 10 років). Постійний прийом алкоголю, особливо в помірних кількостях, посилює проблему безпліддя.

Щоправда, недоліком всіх проведених досліджень виявилося те, що кількість алкоголю в них виражалося в різних одиницях (грами, миллилитры), напої теж були різними, як і тривалість їх прийому.

Але давайте подивимося на цю проблему з іншої точки зору. У ряді країн алкогольні напої входять до складу традиційного меню (Італія, Іспанія, Франція, Португалія, балканські країни) і подаються на стіл регулярно. Логічно напрошується висновок, що в країнах, де люди вживають алкогольні напої регулярно, часто і багато, рівень вад розвитку повинен бути вище в порівнянні з тими, де алкоголь не в пошані.

Але світові статистичні дані дивують абсолютною протилежністю: найнижчий рівень вроджених вад розвитку зафіксовано у Франції, а також інших перерахованих вище країнах; а найвищий — в Судані, Саудівської Аравії, Беніні та ряді інших ісламських держав.

Виявляється, справа не в прийомі алкоголю, а, швидше за все, в негативному ставленні до переривання вагітностей в цих країнах і, можливо, в низькому рівні діагностики вад розвитку плоду в період вагітності.

Тим не менше рівень переривання вагітності за медичними показаннями в країнах з низьким рівнем вроджених вад теж невисокий.

Навіть у країнах, що лідирують за кількістю споживання алкоголю на душу населення, рівень вроджених вад розвитку дивує низькими показниками.

Таке «невідповідність» показників змусило вчених і лікарів подивитися на тему «вагітність і алкоголь» по-новому. І результат дослідження здивував багатьох.

Огляд 46 наукових публікацій, зроблений у 2007 році, показав, що рідкісний і помірний прийом алкогольних напоїв (до 83 г в тиждень чистого алкоголю) не підвищує ризик викиднів, мертвонароджень, передчасних пологів, народження дітей з низькою вагою або вродженими вадами розвитку, включаючи ті вади, які пов’язані з порушенням засвоєння фолієвої кислоти, що часто спостерігається при хронічному алкоголізмі вагітної.

Дослідження, проведене в Данії в 2012 році, показало, що рідкісний і помірний прийом алкоголю на ранніх термінах вагітності не чинить негативного ефекту на неврологічний розвиток майбутніх дітей (діти спостерігалися до 5 років).

Рідкісним або помірним споживанням алкоголю вважалися 1-4 або 5-8 прийомів алкоголю в тиждень (1 прийом — 12 грамів чистого алкоголю з урахуванням його змісту у різних алкогольних напоях). Зміни в поведінці дітей спостерігалися при 9 і більше прийомах алкоголю в тиждень.

Нове дослідження американських вчених, дані якого опубліковані в листопаді 2014 року, показало, що рідкісне і помірне споживання алкоголю (7-14 г чистого алкоголю в день або 3,5–7 прийомів на тиждень) в першому триместрі не збільшує ризик вроджених вад розвитку, затримки росту плода і передчасних пологів.

Це дослідження також не виявило різницю між видом напою, який приймається (вино, пиво, міцні напої) і підвищенням рівня зазначених вище ускладнень.

Саме доза чистого алкоголю в перерахунку на його кількісний вміст у різних алкогольних напоях визначає його негативний вплив на організм матері і плоду.

Хоча теоретично можна говорити, що нічого страшного не трапиться, якщо вагітна жінка вип’є келих шампанського або вина з нагоди якогось свята, практично жоден розсудливий лікар не штовхне її на такий вчинок. Рішення залишається за жінкою.

Leave a Comment