Зелена гречка — здоров’я в кожному зернятку

Дорогі читачі, сьогодні ми з вами поговоримо про зелену гречку.

Якщо ви не чули про зелену гречку, не включаєте її в свій раціон, дуже раджу звернути на нього вашу увагу. Чим же відрізняється вона від звичайної гречки?

Як її краще приготувати, в чому користь і шкоду зеленої гречки для нашого здоров’я? Ось про це ми з вами і поговоримо сьогодні докладно.

Що таке зелена гречка і чому вона зелена?

По суті, зелена гречка – це ті ж самі зерна гречки, до якої ми всі з вами звикли, але не оброблені. Таким чином, зелена гречка-це жива гречка, в якій залишилися всі корисні властивості зерна, це гречка у своєму первозданному вигляді.

Саме такою вона виростає на полях. Далеко не кожен знає, що в природі не буває коричневою гречки. А темний колір зерно набуває після термічної обробки. До якого сімейства відноситься зелена гречка? Належить вона до сімейства гречаних.

Цікавий факт: до 50-х років у радянських магазинах продавалась саме така гречка. Може бути, в цьому одна з причин, чому у важкі мізерні роки багато радянські люди не тільки вижили, але й виглядали здоровими і квітучими.

Яка гречка корисніше?

Та гречка, до якої ми звикли, стає коричневою після термообробки (обжарювання). Цю обробку проводять не тільки заради привабливого зовнішнього вигляду крупи, але і щоб збільшити термін зберігання і усунути з поверхні зерен пестициди та інші хімічні речовини, використовувані в сільському господарстві. А також знищити сліди життєдіяльності комах.

Однак разом з цим знищується ще й величезна кількість корисних речовин. А в зеленій гречці вони залишаються. Крім того, в спеціалізованих магазинах продається зелена гречка, користь якої незрівнянно більше, тому що зерно спеціально вирощується в екологічно чистих умовах без застосування мінеральних добрив, пестицидів і гербіцидів.

Таким чином, в зеленій гречці зберігаються всі вітаміни, ферменти, антиоксиданти. У ній в 1,5 -4 рази більше харчових волокон, ніж у звичайній гречці. Підводимо перший підсумок про користь зеленої гречки.

Зелена гречка-зерно, в якому збереглися всі кращі природні компоненти. Вона не проходить процедуру пропарювання і обжарювання.

Склад. Користь зеленої гречки для здоров’я

Які ж корисні властивості зеленої гречки, які потрібні організму речовини в ній містяться? Вона надає:

  • Загальнозміцнюючу дію на організм;
  • Оптимізує і гармонізує всі обмінні процеси;
  • Виводить надлишок холестерину;
  • Нормалізує кількість цукру в крові;
  • Зміцнює стінки судин;
  • Виводить токсини і шлаки з організму;
  • Чистить печінку, нирки, кишечник;
  • Очищає кров;
  • Сприяє нормалізації тиску;
  • Корисна для волосся і нігтів;
  • Підвищує потенцію;
  • Зменшує ймовірність розвитку онкології.

Звернемо увагу на її склад. У ній міститься:

Рослинний білок. Його в гречці — 13-15%. Це більше, ніж в інших крупах. Рослинний білок дуже цінний.

Амінокислоти. Зокрема, лізин – незамінна амінокислота, яку майже не зустрінеш в рослинній їжі.

Вітаміни. В зеленій гречці містяться майже всі вітаміни групи B, а також C, E, PP.

Мінерали, мікроелементи. Зелена гречка – джерело корисних речовин цієї групи. У ній є магній, кальцій, фосфор, калій, залізо, фтор, цинк, селен, мідь, йод і ін Багато хто з цих елементів містяться в такій кількості і вигляді, що легко засвоюються організмом, і не виникає передозування.

Антиоксиданти. Крім великої кількості вітамінів з антиоксидантними властивостями, в зеленій гречці містяться ще деякі корисні речовини, що допомагають боротися з небезпечною дією вільних радикалів на організм. І їх багато навіть в запареної зеленої гречки, не кажучи вже про пророщеної.

Флавоноїди. Наприклад, рутин. Це речовина очищає шлунково-кишковий тракт від всіх небажаних речовин, включаючи радіонукліди. А також зміцнює судини і бореться з різними запальними процесами.

Користь зеленої гречки в дієтотерапії

Зелена гречка корисна для тих, хто хоче схуднути. Хоча її калорійність досить висока – 310 ккал на 100 г, але низький глікемічний індекс.

У зеленої гречки багато повільних вуглеводів, на перетравлення яких потрібні додаткові витрати енергії, тому її сміливо можна рекомендувати в раціон всім, хто веде здоровий спосіб життя, хоче знайти стрункість. Добре проводити розвантажувальні дні на гречці Користь гречки і в тому, що вона багата грубими волокнами.

У гречці не міститься клейковина (глютен), її можуть їсти ті, хто сидить на безглютенової дієті. А ще гречку поки що не піддавали генетичних модифікацій. Ви можете спокійно їсти її, навіть якщо уникаєте вживати ГМО.

Зелену гречку обожнюють всі сироїди. Корисна вона і вегетаріанцям, щоб отримувати повноцінний білок.

Це далеко не все, чим корисна зелена гречка. Далі ми з вами поговоримо, кому в першу чергу варто їсти цю крупу, а кому краще утриматися від неї. Вірніше, звернемо увагу на добову норму її споживання.

Скільки їсти зеленої гречки в день

Рекомендації лікарів і дієтологів про середній добовій нормі вживання зеленої гречки на день. Вживати близько 100-150 грам в перерахунку на сухе зерно (1 склянка з верхом дорівнює 220 грам).

Якщо є якісь проблеми зі здоров’ям, ви зайняті фізичною працею або займаєтеся спортом, можна збільшити порцію до 200-300 і більше грам сухого зерна в день.

Якщо є серйозні проблеми зі здоров’ям, то необхідний тривалий регулярний прийом протягом кількох місяців по 5-7 ст. ложок. 3 рази в день.

Показання до вживання зеленої гречки

Ось список тих проблем зі здоров’ям, при яких в першу чергу корисно їсти зелену гречку. Підозрюю, що багато з вас побачать у цьому списку хоча б одну свою проблему.

  • Серцево-судинні захворювання (гіпертонія, атеросклероз, ішемічна хвороба серця);
  • Інфекційні хвороби, які вражають судини (скарлатина, кір, ангіна);
  • Проблеми з венами (варикоз, тромбофлебіт);
  • Хвороби нирок, печінки, більша частина шлунково-кишкових проблем;
  • Цукровий діабет;
  • Надмірна вага;
  • Хвороби щитовидної залози;
  • Нервові розлади, постійний стрес;
  • Зелену гречку рекомендують включати в свій раціон при онкології і після перенесених важких захворювань і хіміо – терапії.

Пропоную переглянути відеоматеріал про користь зеленої гречки для нашого здоров’я. Дуже цікаве відео. І тут же ви можете подивитися, як проростити гречку.

Але все ж є ті, кому краще утриматися від вживання зеленої гречки, незважаючи на те, що вона – джерело корисних речовин. Або порадитися з лікарем, перш ніж почати.

Протипоказання та можлива шкода зеленої гречки

Міститься в цій крупі рутин, який корисний більшості людей, приносить шкоду тим, у кого підвищена згортання крові..

Зелена гречка може посилити газоутворення в кишечнику. Якщо у вас і так метеоризм, краще не вживати цю крупу в великих кількостях. Починати треба їсти її потроху, потім поступово збільшувати. З цієї ж причини не рекомендується давати її маленьким дітям, у яких є проблеми з ШКТ.

Якщо погано промити замочену зелену гречку (про особливості її замочування я розповім трохи нижче), вона вийде несмачною і може викликати неприємні відчуття в шлунку і кишечнику.

Зелена гречка. Рецепти приготування

Розглянемо, як же готувати зелену гречку. Питання «як варити зелену гречку?» не зовсім доречний, якщо ви хочете отримати з цієї крупи повноцінну користь. Однак деякі дієтологи стверджують, що якщо пророщену зелену гречку трохи підварити або запарити, корисні властивості збережуться. Рекомендують всипати крупу у воду, довести воду до кипіння і вимкнути газ. Або запарити на ніч гречку в термосі.

Але сира пророщена зелена гречка більш корисна. І більш смачна, ніж пророщені зерна інших злаків. А в поєднанні з деякими іншими продуктами стає ще смачніше. Тому її проростки часто додають у салати.

Добре також подрібнити за допомогою кавомолки або блендера суху зелену гречку, додати в борошно і використовувати отриману суміш для випічки (цей варіант люблять східні господині). Ще можна жувати подрібнену в порошок зелену гречку, запиваючи водою. Але цей варіант активно чистить кишечник, і відчуття можуть бути не з приємних.

Пророщування зеленої гречки

Отже, ми розібралися, що найкорисніша зелена гречка — пророщена. Не полінуйтеся, спробуйте приготувати живу гречку. Як проростити зелену гречку? Ось рецепт пророщування зеленої гречки за Вадиму Зеландом.

Гречку, не подвергавшуюся тепловій обробці, просіяти через дрібний друшляк, щоб прибрати подрібнені частинки, перебрати, щоб прибрати камінчики. Замочити на шунгітової воді на 3 години. Викласти в сито або друшляк. Накрити мокрою марлею в два шари і залишити до появи перших невеликих паростків. Вони з’являються через 18-20 годин.

Це перші проростки. Можна пророщувати і далі. Залишити все до 48 годин. Тільки треба стежити за вологою марлею і щоб в ємності для пророщування було зовсім невелика кількість рідини.

Якщо немає шунгітової води, можна користуватися очищеною питною водою.

Якщо ви зростили багато зеленої гречки і хочете розділити цю кількість на кілька днів, то проростки можна зберігати в холодильнику (на поличці у дверцятах). Але не більше двох діб.

І наостанок від мене рецепт заряджаючого сніданку з зеленої гречкою.

Інгредієнти на 1-2 порції

  • Жменя очищених волоських горіхів
  • 1 банан
  • 1 стебло зеленого селери
  • 2 ст. л. зеленої гречки
  • 1 ст. л. насіння чіа (можна обійтися без них)

Приготування.

З вечора треба замочити окремо зелену гречку і волоські горіхи. З ранку гречку промити і злити воду. Покласти крупу, горіхи, порізаний банан і селеру в блендер. Насіння чіа замочити на 5 хвилин в половині склянки води, потім теж додати в блендер. Збити блендером суміш. Потім можна прикрасити фруктами або ягодами.

Дорогі читачі, сподіваюся, ви з цієї статті дізналися всю цікаву для вас інформацію про користь зеленої гречки, як її приготувати і проростити. А якщо ви вже їсте цю крупу – поділіться враженнями в коментарях.

Leave a Comment