Родзинки. Кому користь — кому шкода

Дорогі читачі, сьогодні ми з вами поговоримо про ізюм – сухофрукти, знайомі з дитинства. Він звичний всім нам у випічці і різних кондитерських виробах, його додають в деякі страви, просто їдять, з ним варять компоти і надають приємний аромат домашнього квасу.

Це південна солодкість, яка використовувалася здавна, а тепер зустрічається в кухнях практично всіх країн земної кулі. І це не дивно, адже людей приваблює смак і користь родзинок.

 Що таке родзинки? Це висушений виноград на сонці або в тіні. Зустрічається в різних колірних «категоріях»: жовтий, помаранчевий, кольору оливок, коричневий, синьо-чорний.

Родзинки буває різних видів – дрібного і середнього розміру без кісточки, побільше з однією або кількома кісточками. Безкісткові родзинки часто називають кишмиш і коринка (світлий і темний). Є багато різних назв, адже цей сухофрукт привозять з Узбекистану, Індії, Ірану, Туреччини.

Ізюм – це солодкий пам’ятник винограду, і від свого «першоджерела» він взяв масу цінного, крім свого особливого смаку. Давайте подивимося, в чому користь і шкоду родзинок для організму.

Склад родзинок

Родзинки цікавий тим, що, будучи висушеними виноградними плодами, він зберігає свій склад. Це майже всі початкові вітаміни і всі мінеральні речовини. В залежності від сорту винограду складу родзинок може дещо відрізнятися, але його загальні корисні компоненти такі:

  • Вітаміни А, В-1, -2, -5, -6, -9, З, Н, К, РР;
  • Мінеральний комплекс калій, магній, фосфор, залізо, цинк, селен та ін;
  • Органічні кислоти: олеїнова, яблучна та ін;
  • Глюкоза, фруктоза;
  • Харчові волокна.

Калорійність родзинок

Родзинки поставляє в наш організм переважно вуглеводи. Його калорійність від 260 до 300 кКал/100 р. Це слід враховувати і вживати солодкий сухофрукт в міру. Доросла норма становить одну, максимум дві столові ложки в день.

Корисні властивості родзинок

Користь родзинок для організму безсумнівна при такому багатому мінерально-вітамінному комплекті. Про благотворну дію на людину сушеного винограду знали ще в Древньому Єгипті. І правда ізюм, як солодке ліки, впливає на різні системи людського організму.

Для серця і судин

Доведена користь родзинок для серця і судин. Калій в сухофрукті приводить в норму роботу серця. У гіпертоніків це ласощі буде сприяти нормалізації тиску.

Для такого ефекту використовують відвари, і приймають їх курсами. Антиоксиданти і вітаміни родзинок корисні у випадках аритмії, вегетосудинної дистонії.

Родзинки рекомендують вживати після перенесеного інфаркту. При анемії продукт дає необхідне залізо і підвищує гемоглобін. Тут ефективніше інших темний сорт.

Для травлення

Ізюм добре діє на травлення. Клітковина родзинок покращує перистальтику. При диспепсії родзинки сприяє детоксикації і рятує від зневоднення. Родзинки з кісточкою приймають при дизентерії.

Для дихальної системи

Добре відома користь родзинок при кашлі, бронхіті. Відвар з сухофруктом приймають при пневмонії. Допомагає родзинки і при нежиті.

Для печінки

Для оздоровлення печінки також корисний родзинки. Він дає жовчогінну дію, відкриває жовчні протоки. Печінка очищається і відновлюється, для цього застосовують настій з родзинками. Пропоную переглянути відеоматеріал про очищення печінки за допомогою родзинок.

Природний антиоксидант

Родзинки – природний антиоксидант і в цьому він добре допомагає організму. Цей сухофрукт зміцнить судини і усуне вільні радикали. Родзинки рекомендують приймати при онкологічних захворюваннях.

Для нервової системи

Користь для організму родзинки приносить і через нервову систему. Легку седативну дію родзинок застосовується при безсонні, стресі. Знижується дратівливість, пом’якшуються симптоми нервових розладів.

Для сечовидільної системи

Родзинки допомагає також сечовидільної системи. Він має легку сечогінну дію, зменшує набряклість.

Для опорно-рухового апарату

Корисний родзинки і для кісток. З них поліпшується розподіл кальцію, тому продукт служить для профілактики остеопорозу.

Для порожнини рота

Ізюм не дає розвиватися шкідливим бактеріям. Його рекомендують як профілактику карієсу та стоматиту.

Для жіночого організму

У чому користь родзинок для жінок? В принципі, це вищеперелічені благотворні ефекти популярного сухофрукта. Нормалізується сон, зникає стрес, знижується ризик остеопорозу, який часто зустрічається у жінок після 45 років. Родзинки сприяє нормальній роботі кишечника. Завдяки олеїнової кислоти родзинки підтримує здоров’я шкіри.

Також родзинки приводить в норму рівень гемоглобіну. Залізо, що міститься в сухофрукті, допоможе при сильних менструальних кровотечах і під час менопаузи. Ми можемо побалувати себе масками зі свіжого винограду.

Для чоловічого організму

Є і користь родзинок для чоловіків. Він рекомендований для спортсменів і при великих фізичних навантаженнях. З родзинками відновлюються сили, в організм надходить енергія. З білками сухофрукт дає приріст м’язової маси, що використовується бодібілдерами.

Амінокислота аргінін в ізюмі допомагає при імпотенції, збільшує сексуальний потяг. Калій приводить в норму сечостатеву сферу і допомагає виводити токсичні сполуки. Тому родзинки використовується як профілактика простатиту.

Для зниження ваги

Родзинки може бути корисний і для цілей схуднення. Сам по собі він не позбавить від зайвих кілограмів, навпаки, краще не зловживати при надлишковій вазі. Але при дієтах не більше 50 г сухофрукта в день можуть дати свою користь. «Працювати» родзинки в таких випадках буде двома способами.

Перший спосіб – ізюм зніме відчуття голоду при дієті. Якщо захочеться з’їсти «те, що не можна», 4-5 сушених ягід вгамують голод і дадуть організму корисні мінерали.

Другий спосіб – ізюм стимулює ШКТ і позбавляє від шлаків. На ніч столову ложку сухофрукта заливають окропом. Вранці проціджують і п’ють цей відвар. Родзинки з відвару можна їсти до вечора.

Ізюм при вагітності та грудному годуванні

Можна родзинки є при вагітності та грудному вигодовуванні? Ізюм корисний і в період вагітності. Його вітаміни і мінерали згодяться як майбутній мамі, так і зростаючому організму дитини. В порядок прийдуть нерви, зникнуть анемія, запори, набряки. Не забувайте тільки проконсультуватися з вашим лікарем і дотримуйтесь денну порцію родзинок.

При грудному вигодовуванні також треба проконсультуватися з лікарем і починати з мінімальної кількості родзинок в раціоні мами. Потроху починати їсти сухофрукт краще, коли малюкові буде 2 місяці.

Ізюм при годуванні груддю зазвичай не дає алергії у малюків, але може викликати бурління в животі у дитини.

Інші корисні ефекти родзинок

Ізюм корисний для нирок у вигляді відварів, для шкіри у вигляді настоїв. Він допомагає зміцнити імунітет, дає сили ослабленому організму. При захворюваннях сечового міхура рекомендують родзинки без кісточок як допоміжний засіб.

Якоїсь родзинки самий корисний для нашого здоров’я? За кількістю вітаміну С найкорисніший темні родзинки без кісточок.

Родзинки діє багатогранно. Запрошую переглянути відеоматеріал про склад родзинок, рекомендаціях і його корисних діях, включаючи рідкісну інформацію, а також про застосування сушеного винограду в кулінарії.

Родзинки для дітей

Чи можна вживати дітям родзинки і з якого віку? Дітям старше 1,5 років родзинки можна давати в чистому вигляді, але тільки під наглядом дорослих, бо дитина може вдавитися дрібної висушеної ягодою.

Старше 1,5-2 років родзинки можна давати замість цукерок та інших солодощів, додавати його в кашу, печиво, сирну запіканку, сирники та інші корисні страви. Але не більше 1чайной – десертної ложки в день. Родзинки дітям дають тільки без кісточки! Вибирайте для дітей матовий колір родзинок. Ні в якому разі не купуйте гарний глянцевий родзинки.

Спочатку родзинки треба ошпарити окропом, потім замочити в гарячій воді на півгодини, ретельно промити і обірвати хвостики. І обов’язково треба врахувати особливості вашої дитини, обговорити харчування з педіатром.

Відвар родзинок

Дітям зазвичай готують відвар родзинок. Він дуже корисний дітям і дуже рідко викликає алергію. Крім того, відвар родзинок допомагає боротися з запорами у дітей. Як приготувати відвар родзинок? Взяти 1 ст. ложку вимитого родзинок без кісточок на 2 склянки окропу і заварити в термосі. Через 30 хвилин напій готовий. Цукор додавати не потрібно.

Дуже добре поїти таким відваром родзинок дітей і під час хвороби. Дітям зазвичай дуже подобається така солодка і корисна вода. Раджу не кип’ятити відвар, а готувати саме в термосі.

Вибираємо і зберігаємо ізюм

Як вибрати родзинки? Щоб оцінити користь родзинок і насолодитися його смаком, потрібно вміти вибирати якісний продукт. Насамперед, звертаємо увагу на зовнішній вигляд родзинок. Сьогодні часто товарний вигляд харчових продуктів для продавця важливіше природних характеристик.

Штучну красу і довгий термін зберігання дають родзинок консерванти і сірка. Родзинки повинен бути цілий, не пересушене, пружний. Занадто золотий відтінок ягід говорить про застосування сульфітів – для товарного виду і терміну зберігання. Занадто сильний блиск родзинок може давати вазелінове масло. Такий продукт краще не купувати. І важливий смак – він повинен бути солодким, без явної гіркоти або кислоти.

Вибирати потрібно родзинки з цілою шкіркою, щоб на ньому не було ніякого сміття. Інша крайність – продукт злипся і пахне кислим. Значить, його термін придатності минув. Вважається, що хороша родзинка повинна мати свій хвостик. Це означає мінімум втручань та обробок. Краще вибирати родзинки в розфасовці. Вона повинна бути герметична.

Як родзинки зберігати? Зберігається родзинки приблизно від 4 місяців до півроку. Все залежить від виду і сорту. Для зберігання найкраще скляні банки з такими ж кришками. Краще всього зберігати родзинки в холодильнику. Можна використовувати контейнери з харчового пластику, які герметично потрібно закрити.

Шкода родзинок і протипоказання

Якщо говорити про користь і шкоду родзинок, явного шкідливої дії у нього немає. Як і в усьому, тут важливе почуття міри. При зловживанні цим ласощами його швидкі вуглеводи дадуть зайву вагу. У значенні шкоди, для родзинок є лише ряд протипоказань. Серед них такі захворювання:

  • Цукровий діабет;
  • Виразка шлунка;
  • Жовчокам’яна хвороба;
  • Туберкульоз закритої форми.

Можлива індивідуальна непереносимість цього сухофрукта.

Південний солодкий сухофрукт зберігає для нас всю цінність виноградних грон. Велика користь родзинок так само важлива, як і його смак. Родзинки збагачують наш раціон і підтримує здоров’я, скромний з вигляду, він по праву завоював свою популярність.

Leave a Comment