Трава стевія – природний цукрозамінник

Дорогі читачі, сьогодні я хочу детально поговорити про самий корисний цукрозамінник — стевії. З усіх природних цукрозамінників саме трава стевія тримає пальму першості. Що ж у ній такого особливого?

Історія поширення стевії сягає далекої давнини, коли цукру ще не було і в помині. Першими використовувати цю солодку траву почали південно-американські індіанці ще задовго до відкриття Америки Колумбом. Це вони виявили, що будь-який напій стає солодким, якщо в чашку покласти кілька листочків цієї трави.

Цей секрет індіанці зберігали довго, але все – таки відомості про солодку траву проникли за межі Південної Америки і сьогодні солодку траву можна купити в будь-якій аптеці. Наукова назва трави – стевія ребаудіана або просто стевія, користь і шкоду якій ми з вами розглянемо в цій статті.

Індіанці називали стевію медової травою, і дійсно, її листки в 10 – 15 разів солодше звичного цукру. Коли світ дізнався, що стевія – замінник цукру, її поступово починають вирощувати у багатьох в країнах Південно – Східної Азії, потім у Європі, в нашій країні зокрема. Сьогодні ми з вами, дорогі читачі, поговоримо про користь стевії, про її застосування для здоров’я.

Трава стевія. Секрет її солодощі

Дуже солодким смаком володіють свіжі листя стевії, а також порошок з сухого листя. У чому ж полягає секрет такої солодощі? Справа в тому, що ця рослина накопичує в собі складний глікозид під назвою стевіозид, у складі якого виявлено сахароза, глюкоза, стевиол та інші сполуки.

Чистий стевіозид отримують промисловим шляхом, в результаті екстракції цієї речовини ми маємо цукрозамінник стевію, який в 200, а то і в 300 разів перевищує за солодощі цукор. Це просто знахідка для людей, яким з тих чи інших причин протипоказаний цукор.

Стевія. Користь і шкода

Цукровий діабет, карієс, ожиріння, гіпертонія, проблеми з судинами – це лише частина тих проблем, які створює нам надмірне споживання цукру.

Але і без солодкого ми не можемо існувати, так як його недолік різко знижує стійкість до стресів, що призводить до захворювань нервової системи. Штучні замінники цукру не так нешкідливі і на сьогоднішній день існує досить доведених аргументів проти їх тривалого застосування.

Стевія є найкращим замінником цукру для хворих на цукровий діабет, так і для здорових людей, що дотримуються правильного харчування. Це самий солодкий продукт, який тільки можна знайти. Користь стевії в тому, що на відміну від цукру вона містить мінімум калорій і не підвищує рівень глюкози в крові.

Крім стевиозида у листі виявлені вітаміни, мінеральні солі, дубильні речовини, ефірні масла, амінокислоти, антиоксиданти. Тому тільки солодкістю користь стевії не обмежується, у цієї трави маса інших переваг, які дозволяють застосовувати її для поліпшення свого здоров’я багатьом людям.

Лікувальні властивості стевії

Розглянемо лікувальні властивості стевії і в яких медичних цілях її можна використовувати?

  • Володіє низькою калорійністю і не підвищує рівень глюкози в крові;
  • Користь стевії в його сахароснижающем дії;
  • Стевія зміцнює імунну систему людини, завдяки наявності антиоксидантів сприяє уповільненню процесу старіння організму;
  • Має протипухлинну дію;
  • Протизапальні властивості стевії дозволяють використовувати її для лікування шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • Використовується при дисбактеріозі, так як сприяє нормалізації кишкової флори;
  • Зміцнює кровоносні судини;
  • Знижує рівень холестерину в крові, покращує виведення продуктів обміну з організму;
  • Покращує текучість крові;
  • Нормалізує тиск;
  • Нормалізує роботу печінки і жовчного міхура;
  • Корисна для підшлункової залози;
  • Застосовується при запальних захворюваннях порожнини рота;
  • Прискорює обмінні процеси в організмі, покращує метаболізм, тому рекомендується для зниження ваги;
  • Завдяки наявності вітамінів і мінералів використовується для профілактики сезонних авітамінозів;
  • Оберігає від руйнування зубну емаль;
  • Знижує тягу до нікотину і алкоголю;
  • Володіє легким відхаркувальним ефектом;
  • При зовнішньому застосуванні покращує стан шкіри, застосовується при жирній себореї, при дерматитах, при екземі;
  • При одночасному застосуванні знижує ризик розвитку кровотеч від впливу ацетилсаліцилової кислоти і нестероїдних протизапальних засобів.

Як бачите, список корисних властивостей цієї травички досить великий, її можна рекомендувати, що страждають ожирінням, панкреатитом, атеросклерозом. Корисна стевія при діабеті 2 типу, для профілактики хвороб серця і судин

Підводимо підсумок: трава стевія ідеально підходить для діабетиків, людей, які страждають порушенням обміну речовин, атеросклерозом, ожирінням і тих, хто стежить за своїм здоров’ям. Також стевія ідеально підходить для профілактики ожиріння, діабету, хвороб серця, для здорових ясен і зубів, для поліпшення сну. На мій погляд, список вражаючий.

Запрошую переглянути відеоматеріал про користь стевії. Що кажуть лікарі?

Стевія і мед. Що краще і корисніше?

Давайте порівняємо стевію і мед. Що корисніше? Невже стевія виграє у самого головного нашого природного підсолоджувача меду? Насправді, стевія виграє навіть у меду з кількох причин. Мед для багатьох є дуже сильним алергеном. У меду досить висока калорійність. І ще багатьом людям просто не подобається смак меду.

Стевія. Фото

І ще одна причина, по якій на стевію потрібно звернути увагу — вона чудово може рости в квітковому горщику на кухні. Багато людей, просто заварюючи чай, відривають листочок і кладуть його в чай. І чай буде солодким.

Подивіться, як виглядає стевія на фотографіях, може бути, ви захочете виростити цю траву, щоб мати під рукою замінник цукру, корисний для здоров’я.

Порада від мене: якщо будете в Криму, обов’язково купите стевію, нічого краще саме кримської стевії я не зустрічала.

Трава стевія. Застосування для здоров’я

Користь стевії проявляє себе не залежно від того, в якій формі ви її будете застосовувати. Продається стевія в таблетках, зручний в застосуванні і рідкий екстракт стевії. В якості замінника цукру зручно користуватися промисловим препаратом під назвою “стевіозид”. Це біологічна добавка до їжі у вигляді розчинного порошку, який представляє собою екстракт листя стевії. На чашку чаю або кави досить 1/4 кавової ложечки, щоб напій набув солодкий смак. До препарату обов’язково додається інструкція, і щоб не нашкодити своєму здоров’ю, найкраще керуватися її приписами.

В аптеках можна купити готовий фіточай стевія в фильтрпакетах, ця форма дуже зручна для використання. Але якщо ви виростите це рослина на своїй ділянці або підвіконні, її листочки завжди будуть під рукою, щоб приготувати цілющий настій або відвар. Не варто зловживати стевією, достатньо кілька разів в день додати один її листочок в напій для поліпшення смаку і користі для здоров’я.

Стевія містить ароматичні речовини, що за своїми характеристиками схожі з корицею, її можна заварювати самостійно і приймати для поліпшення самопочуття, а можна додавати в каву, чай. Смак трави не псує смаку цих напоїв, а навіть надає їм пікантну нотку.

Настій стевії

Як приготувати настій стевії? Лікувальний настій найпростіше готувати в термосі, для його приготування знадобиться стакан окропу і 2 – 3 листочка стевії. Зручно готувати настій з вечора, а вранці проціджують і випивати за день в три прийоми до їди. Такий настій корисний для поліпшення обміну речовин, для зняття болю в шлунку, для зниження холестерину і артеріального тиску.

Відвар стевії

Ще більш солодким виходить відвар, для його приготування в склянку гарячої води кладемо ложку листя стевії і доводимо до кипіння. Потрібно прокип’ятити вміст буквально пару хвилин і в гарячому вигляді перелити в термос, залишивши настоюватися на ніч, вранці процідити. Такий відвар чудово замінює цукор, його додають у напої, випічку, в каші. Зберігати в холодильнику не більше 3 діб.

Екстракт стевії

Корисні властивості стевії, найбільшою мірою проявляються в екстрактах. Екстракт стевії можна купити в аптеці, а можна приготувати самостійно. Готується він двома способами, це може бути водний екстракт або спиртовий.

  • Для приготування спиртового екстракту цілі листя або порошок заливають горілкою і залишають у темному місці на добу. Листя повинні бути тільки прикриті. Потім фільтрують, і одержаний екстракт повільно нагрівають протягом 30 хвилин, не доводячи до кипіння. Найкраще це робити на водяній бані. При нагріванні частина алкоголю випаровується і його концентрація зменшується. Такий екстракт підходить для приготування різних страв. Стакан цукру замінює всього 1/4 чайної ложки спиртового екстракту.
  • Водний екстракт виходить не таким концентрованим, так як солодкі глікозиди у воді не повністю екстрагуються. Водний екстракт готується аналогічно спиртовому.

Екстракти стевії можна випаровувати, нагріваючи більш тривалий термін, тоді виходить сироп досить густої консистенції, його додають в страви замість цукру, отримуючи разом зі солодким смаком безсумнівну користь для свого здоров’я.

Порошок стевії

Для тривалого зберігання готують порошок з висушеного листя стевії. Листя сушать звичайним способом, потім їх ретельно перетирають до отримання порошку, який добре зберігається в скляному посуді. 1,5 ложки такого порошку замінюють склянку звичайного цукру.

Стевія в кулінарії

Що таке стевія в кулінарії, як її застосовувати? Є ще одна дуже важлива властивість стевії – вона не втрачає своїх властивостей при нагріванні, як це відбувається з медом, тому її можна і потрібно використовувати в кулінарії в домашніх умовах. У всі страви, куди ви додаєте звичайний цукор, додайте відвари, настої, екстракти стевії, випічку можна додавати порошок.

Вирощування стевії в домашніх умовах з насіння

Стевія – рослина південне, і в теплих регіонах з м’яким зимовим кліматом її вирощують як багаторічник, який добре росте на легких піщаних не кислих грунтах. Стевія досягає 60 сантиметрів у висоту, це гіллястий кущик з невеликими білими квітками. Найбільша концентрація солодких глікозидів у листках рослини досягається під час його цвітіння. Розмножується стевія насінням, поділом куща або живцюванням. З одного квадратного метра можна зняти урожай листя стевії, який здатний замінити 7 кілограмів цукру.

Оскільки в перший рік рослина розвивається слабо і не дає рясного врожаю листя, його краще вирощувати в домашніх умовах на підвіконні або на заскленій лоджії з насіння. Її вирощування не представляє особливих складнощів, але дає можливість круглий рік користуватися нею.

Пропоную дуже корисне відео про те, як виростити стевію у себе вдома на підвіконні, а також про користь і протипоказання.

Шкода стевії та протипоказання

Як бачите, користь стевії не залишає сумнівів, а чи є протипоказання до її вживання? Після тривалих досліджень стевія прийнята в усьому світі як нешкідливий підсолоджувач, не дає побічних ефектів. Шкоду вона може принести тільки у випадку індивідуальної непереносимості.

Існують і певні обмеження, які необхідно враховувати при вживанні цієї травички.

  • Стевія відноситься до сімейства айстрових, і якщо у людини є алергія на пилок кульбаби, ромашки, деревію, календули, то велика ймовірність, що і квітуча стевія може викликати алергію.
  • Зловживати стевією, як і будь-лікарською травою, не можна, надмірне її вживання в рідких випадках може призвести до розладу кишечника.
  • Протипоказані солодкі листя стевії при грудному вигодовуванні і вагітним жінкам, а також дітям до 12 років.

У великих дозах препарати стевії можуть знижувати тиск крові, тому людям, що страждають гіпотонією, стевію рекомендується вживати під контролем тиску. Хворим на цукровий діабет, які приймають препарати стевії, необхідно регулярно контролювати рівень цукру в крові, щоб не допустити різкого його зниження.

Leave a Comment