Кунжут. Корисні властивості кунжуту

Пам’ятайте чарівні слова в казці «Алі — Баба і сорок розбійників»? Щоб відчинилися двері в скелі, за якою зберігалися незліченні скарби, потрібно було вимовити: «сім-Сім, відкрийся!»

У велику печеру можна було увійти лише при згадці маленького масляного рослини «сезам». По-арабськи воно звучить «сім-сім», а ми його називаємо «кунжут».

У перекладі з усіх азіатських мов назва насіння кунжуту означає «масляна рослина». Плід кунжуту — коробочка з великою кількістю насіння, що містять до 60% олії. Смак насіння кунжуту кислуватий, маслянистий, горіховий.

Насіння кунжуту використовують для виробництва олії. Це цінний дієтичний продукт, який широко застосовується в кулінарії.

Це масло — чемпіон за змістом фітостеринів — речовини, здатної знижувати рівень холестерину в крові. У 100 грамах продукту міститься 74 % добової дози міді, 31% магнію і 35% кальцію.

Воно містить сезамолін — природний антиоксидант, омолоджує клітини, регулює кисневий обмін в організмі і зміцнює імунітет.

Він допомагає боротися зі стресом і напругою, запобігає захворювання нервової системи. Чудово підходить для фритюру.

На Сході кунжут асоціюється із безсмертям. У Китаї насіння кунжуту вважаються продуктом, продовжує і зміцнює дух. В Аюрведі сезамову олію використовують зовнішньо для лікування шкірних захворювань.

Хочу вам навести думку експерта дієтолога — ендокринолога Ельміра Хайбулина про корисні властивості кунжуту.

За змістом кальцію він перевершує більшість харчових продуктів, навіть багато сортів сиру. Кальцій може становити до 1.4 г на 100 г насіння!

Крім того, ці насіння містять багато заліза — в 100 г близько 16 мг. Кунжут займає почесне місце серед продуктів, показаних для хворих на остеопороз.

При початкових проявах цього захворювання можна контролювати ситуацію дотриманням дієти, до складу якої входять препарати і продукти, багаті кальцієм, в тому числі і кунжут.

Корисні властивості кунжуту

  • Цінний дієтичний продукт.
  • Знижує рівень холестерину в крові.
  • Зміцнює імунітет.
  • Омолоджує організм.
  • Показаний для хворих остеопорозом
  • Нормалізує обмін речовин, очищає судини від холестеринових бляшок, покращує формулу крові
  • Корисний при захворюваннях серця, печінки, підшлункової залози, при запаленні легенів, сухому кашлі.
  • Застосовується в лікуванні мастопатії.
  • Має протиракову властивістю, завдяки рослинним лигнанам — рослинний аналог жіночих статевих гормонів. Тому жінкам після 45 років дуже рекомендують такі продукти.
  • Застосовується для лікування шкірних захворювань.
  • Широко використовується в кулінарії. Красиво і корисно.

Який кунжут корисніше? Чорний кунжут корисніше білого, тому що він нешліфований.

Зберігати в сухому прохолодному місці. Білий — краще в холодильнику.

Протипоказання:

  • Обережно застосовувати людям, у кого є проблеми з нирками — солі в нирках або пісок.
  • З-за високої калорійності він протипоказаний у великих кількостях при дотриманні дієт.

Яке масло корисніше? Звичайне рослинне або кунжутне?

Кунжутне масло трохи специфічний на смак. Тож тільки з-за присмаку може вам не сподобатися.

Рецепти із застосуванням насіння кунжуту для нашого здоров’я.

Ось простий рецепт, як позбутися від кашлю з допомогою насіння кунжуту: натріть груди кунжутним маслом, яке краще злегка підігріти і тепло сховайтеся. Ранок відкашлюватися буде значно легше.

Жінкам при мастопатії також може допомогти втирання кунжутного масла. Якщо його немає, то можна просто подрібнити насіння кунжуту в кавомолці, додати трохи олії і прикладати до грудей кашку.

Рецепт омолоджуючий з насінням кунжуту: столову ложку насіння кунжуту змішати з 1 чайною ложкою меленого імбиру і 1 чайною ложкою цукрової пудри. Приймати цю суміш 1 раз в день по чайній ложці.

Застосування насіння кунжуту в кулінарії

У кулінарії використовують білий і чорний кунжут. Чорний, необроблений,- частіше в салатах, він найбільш ароматний. Білий — для страв з термообробкою. Мені так подобається смак насіння кунжуту, що готова є його ложками. Але є невеликі тонкощі. Насамперед, калорійність. Так що всього потроху.

Злегка обсмажені насіння з кунжуту — універсальна приправа, яка розкриває смак основних компонентів і прикраса будь-якої страви. Прекрасно поєднується з цими насінням практично будь-яке м’ясо, особливо свинина, яловичина, птиця. Якось готувала на свято для гостей курку в кунжутного насіння — просто витвір мистецтва вийшло.

У арабській кухні поширена паста на основі меленого кунжуту, яка називається тахін (також відома як тхина, тахіна, тахін). Вона традиційно використовується в закусці хумус і багатьох інших стравах народів Близького Сходу. Її роблять їх гороху нут з часником і перцем.

Пропоную вам здорові рецепти, які можуть внести весняний настрій.

Помідори черрі з кунжутом в карамелі — чудово підійде для тих, хто поститься.

  • 100 г помідорів чері
  • 10 г крупної морської солі
  • 10 г кунжутного насіння

Для карамелі:

  • 50 г цукру
  • 50 мл води
  • Сік половини лимона

Обсмажені кунжутне зерна змішати з морською сіллю. Зварити карамель — коли вона закипить, придбає характерний карамельний колір, занурте в неї помідори, нанизані на шпажки. Потім обваляйте їх в кунжуті з сіллю. Яскраві, глазуровані помідори прикрасять будь-який стіл. А для здоров’я все дуже корисно.

Козинаки з кунжуту — також гарні в пост.

  • 180 г меду
  • 180 г кунжуту
  • Сік половини лимона

Кунжутне насіння обсмажити на сухій сковороді до злегка золотистого кольору. Обов’язково помішувати при цьому: кунжут може швидко підгоріти. Мед злегка підігріти на водяній бані, додати лимонний сік, всипати насіння кунжуту. Добре все перемішати. Викласти масу на деко, вистелений пергаментом. Розрівняти до товщини приблизно 1-2 див. Через 30 хвилин розрізати ножем на невеликі шматочки.

Чудово приготувати салат з кунжутом. Не буду тут наводити рецепт, дуже докладно все розказано у відеоролику, яке пропоную всім подивитися.

Прекрасна передача з Оленою Малишевої. Все дуже докладно розказано і про корисні властивості кунжуту, про історії кунжуту. І представлені рецепти.

Також Вам буде цікаво:

Радимо поглянути:

Leave a Comment