Березовий сік – справжній весняний еліксир для нашого здоров’я

Одним з найпопулярніших культів поклоніння давніх слов’ян було поклоніння березі: до неї зверталися з молитвою, з листя і бруньок готували цілющі настої, соком лікували хвороби. Це священне дерево — покровитель жінок.

Ви знаєте, що у Фінляндії березовий сік збираються прирівняти за цінності до екстракту алое віра? А косметичні бренди Японії і Швеції все частіше включають його в якості компонента в свою продукцію?

Індіанці використовували березовий сік як засіб від артриту та інших проблем з суглобами. У Кореї його застосовують при лікуванні симптомів розсіяного склерозу, він також здатний зменшити напади мігрені.

Сьогодні, дорогі читачі, поговоримо про збір, склад і користь березового соку, дізнаємося про рецепти з ним для нашого здоров’я. Це справжній весняний еліксир, легкий у засвоєнні і сприятливий для організму. Він вважається дієтичним напоєм і добре освіжає.

Склянку березового соку вранці рекомендується як складова багатьох дієт: він прискорює обмін речовин. А спортсмени вважають його одним з кращих спортивних напоїв.

Склад березового соку

Склад березового соку унікальний і різноманітний. Які речовини входять до його складу?

  • Органічні кислоти (лимонна, яблучна та ін);
  • Цукру;
  • Дубильні речовини;
  • Фітонциди;
  • Ефірні масла;
  • Вітаміни С, В-6, -12;
  • Мінеральний комплекс (калій, магній, залізо, кальцій, фтор, фосфор і ін);
  • Сапоніни;
  • Бетулол.

Березовий сік не густий, всі його компоненти легкі в засвоєнні, а калорійність його мінімальна – близько 10 – 20 ккал. Білки і жири в продукті відсутні, є тільки вуглеводи.

Солодкість соку від його сахарози, глюкози і фруктози. Це дуже легкий, освіжаючий напій, і він не викликає алергії. Завдяки легкості та «відкритості» сік берези можна чудово поєднувати з іншими соками. Чим так корисний березовий сік?

Наша білостовбурна аптечка

Користь березового соку була відома нашим давнім предкам. Він не просто чудово втамовує спрагу. Корисні властивості березового соку наступні:

  • Покращує травлення і обмінні процеси. Не дає подразнення слизової оболонки, його можна приймати при виразці і гастриті;
  • Виводить токсичні речовини, сприяє очищенню нирок і печінки;
  • Допомагає в розчиненні солей. Виводить пісок, каміння з нирок. Очищає сечовий міхур. Сік використовують при сечокам’яній хворобі – місячний курс за 1 л кожний день;
  • Дозволяє знизити вагу. Стимулює роботу кишечника, позбавляючи від запорів;
  • Оскільки бореться з камінням і солями, корисний для суглобів. П’ють при артриті, радикуліті, ревматизмі;
  • Стимулює імунітет, допомагає протистояти застуд та інфекцій;
  • Допомагає знизити рівень холестерину в крові;
  • У народній медицині використовують для лікування дихальної системи; Застосовують при бронхіті, астмі. Є дані, що березовий сік допомагає при туберкульозі;
  • Як засіб проти зневоднення допомагає при підвищеній температурі. Застосовують при ангінах, грипі, ГРЗ;
  • Має сечогінний ефект. Добре допомагає при набряках;
  • Біоактивні речовини дають соку протипухлинну дію;
  • Сприятливо діє на кровотворний процес;
  • Регенеруючу дію використовується для зовнішнього застосування. Лікують рани, виразки, фурункули, екзема;
  • Використовується в косметології. Видаляє вугри, пігментацію, тонізує шкіру обличчя. Зволожує суху шкіру. Зміцнює коріння волосся, усуває лупу.

Чи можна пити березовий сік вагітним жінкам і дітям? Можна і потрібно! Також сік берези має загальнозміцнюючий ефект, тому допомагає позбутися від мігрені, занепаду сил, депресії. Але уважно подивіться протипоказання, про них ми поговоримо трохи нижче.

Березовий сік низькокалорійний і корисний для метаболізму, що цінується багатьма спортсменами. Цей продукт потребує подальших наукових дослідженнях, він напевно зберігає ще кілька корисних секретів. З’явилися дані про користь соку берези для боротьби із запаленнями порожнини рота. Також його почали використовувати для профілактики карієсу.

При лікуванні найрізноманітніших хвороб березовий сік дає необхідне очищення організму.

Давайте послухаємо, що кажуть лікарі про користь березового соку.

Як і коли збирають березовий сік

Де тече березовий сік, коли його збирають? Період руху соків – це кінець березня і квітень. Взагалі, цей процес залежить від широти і погодних умов. Тут головне – початок стійкої відлиги. Збір березового соку триває до появи перших нирок.

За весь термін циркуляції соків березове дерево здатне дати 3 – 6 л живлющої вологи. Об’єм залежить від розмірів, віку і місця, де росте береза. Брати сік потрібно дбайливо, зовсім молоді берізки краще залишити в спокої, їм можна нашкодити.

Надломлювати гілки теж не слід. Для добування соку просто надрізають кору стовбура. Можна робити надріз на великий міцної гілки. Найкраще підійде доросла береза, отримує багато сонячного світла і тепла.

Для збору березового соку використовують південну сторону дерева. Спочатку роблять мінімальний отвір шилом, щоб виділилася крапля. Це означає, що сік можна збирати. В цьому ж місці роблять надріз і вставляють пластикову трубку. По ній сік стікатиме в банку під деревом. Глибина надрізу – не більше 4 див.

Збирати «березовий нектар» краще вдень, з полудня до 17-18 годин. Намагайтеся змінювати ємність 2 або 3 рази в день: свіжий концентрований сік може заграти.

Дерево дасть стільки соку, скільки зможе. З одного дерева можна зібрати до літра соку в день, тому не треба калічити березу і збільшувати проріз. Якщо ви хочете грунтовно запастися березовим соком, краще виберіть тоді кілька дерев.

Надріз або отвір – рана для рослини. Отримавши сік, не забудьте обробити цю рану. Можна акуратно загнати в отвір дерев’яний кілочок. Надріз можна закрити воском або пластиліном. Якщо з собою нічого цього немає, підійде звичайний мох. Головне – не залишати відкриту рану. Такі правила збору березового соку.

Пропоную подивитися відео, де все наочно показано, як правильно збирати березовий сік.

Як зберігати березовий сік у домашніх умовах

Зібраний сік проціджують, переливають у звичайну банку і ставлять у холодильник. Скільки часу можна зберігати березовий сік? Натуральний березовий сік не зберігається довго. Зазвичай це 2 – 3 дні.

Є спосіб консервації соку. Його нагрівають до 80’С. В добре закритій банці поміщають в гарячу воду (85’С). Там він коштує 15 хвилин. Зберігатися такий продукт буде близько трьох місяців. По своїх властивостях він буде поступатися свіжому.

Ще один спосіб – заморожування соку. Потрібна хороша і потужна морозильна камера. При цьому всі корисні характеристики соку не загубляться.

Зберігатися такий «березовий лід» буде скільки завгодно. Після розморожування сік зберігається два дні. Заморожувати знову його немає сенсу – користі не буде. Так що краще заморожувати невеликими обсягами.

Квас з березового соку

Є ще можливість зберегти сік на пару місяців. Ми можемо зробити квас. Як зробити квас з березового соку в домашніх умовах? Ось кілька рецептів.

Квас з березового соку з хлібом

Протягом 1-2 днів настояти 3 л свіжого березового соку в холодильнику.
Порізати 200 г чорного (краще всього бородінської) хліба на невеликі кубики. Можна обсмажити їх в духовці або на сковорідці.

В скляну ємність засипати сухарики і вилити березовий сік (бажано попередньо трохи його підігріти). Сік повинен бути температурою близько 20’С. Додати 0,5 склянки цукрового піску і ретельно перемішати все.

Накрити тару марлею і залишити в теплому місці на 3-5 днів. Потім готовий напій процідити.

Березовий сік з родзинками

Другий рецепт: квас з березового соку з родзинками. Сік підігріти до 35’С. На літр соку взяти 20 г свіжих дріжджів, три ягоди родзинок. Часто додають цедру лимона. Ємність щільно закривають і ставлять в темряву. Квас підходить за півтори-два тижні.

Квас з березового соку з медом

Рецепт квасу з березового соку з медом. Розрахунок беруть на 10 л березового соку. Кладуть чотири лимона, мед – 30г, дріжджі – 50г, родзинки – 20 штук. Розливають по банках і добре закривають. Ставлять в темряву на два тижні.

Як приймати березовий сік

Березовий сік корисний майже всім. Він дає легко засвоюватися своїм мінеральним елементам, не призводить до алергії, тонізує. І пити свіжий сік дуже просто.

Досить приймати склянку соку тричі на день, натщесерце. Рекомендують пити його за 30 хв до їди. Профілактичний курс – близько місяця. Але можна потроху пити і без чіткої системи, якщо ви здорові.

Як загальнозміцнюючий і очищаючий засіб, цей сік п’ють при ГРЗ. Тоді його зовсім трохи нагрівають.

З березовим соком варять компоти і кисіль. Його можна додавати в різні каші. Але, на мій погляд, пити його краще всього в свіжому вигляді. В Канаді і США на його основі роблять сироп.

Нектар краси

Березовий сік можна використовувати і в косметичних цілях. Нектар краси — так називають його ті, хто оцінив силу соку. Отже, що можна робити за допомогою березового соку в косметології?

  • Обполіскувати волосся — стимулює їх зростання і позбавить від лупи. Використовувати в чистому вигляді.
  • Чудово допомагає при екземі і вугрової висипки. Просто протирайте обличчя вранці і ввечері.
  • При сухій шкірі корисно вмиватися березовим соком.
  • Ви також можете заморозити його в кубиках льоду і щоранку протирати шкіру обличчя і шиї. Ефект буде помітний через тиждень: шкіра засяє, стане більш пружною.
  • Можна приготувати маску для обличчя (при сухій шкірі): 2 столові ложки березового соку змішати з 1 столовою ложкою сметани, додати 1 ч. л. меду. Нанести суміш на шкіру на 15 хвилин. Вмитися потім прохолодною водою.

Протипоказання

Користь і шкода березового соку зовсім не рівнозначні. Шкоди від нього мінімальний і відноситься до декількох протипоказань.

Обов’язкова консультація з лікарем, якщо є камені в нирках. Те ж стосується каменів у сечовому міхурі. Сік може спровокувати рух каменів.

У деяких випадках сік берези не рекомендують при виразці шлунка. Дуже у невеликого відсотка людей є алергія на березовий пилок. Тут сік теж може бути протипоказаний. Дітям дають березовий сік після року.

Березовий сік – справжній дар природи. Це цілюща волога, яка навесні врятує нас від зимової хандри, допоможе очистити тіло, дасть здоров’я і життєві сили, подбає про красу.

Також Вам буде цікаво:

Радимо поглянути:

Leave a Comment