Готуємо без масла: 5 простих способів в стилі ЗСЖ

Зміст:

Масло – продукт, який суттєво збільшує калорійність їжі. Людям, які стежать за своїм здоров’ям і вагою варто обмежувати його кількість.

Зрозуміло, цілком допустимо додати чайну ложку рослинної олії в салат. У натуральному вигляді хороше оливкова, лляна або навіть соняшникова олія дуже корисно. Але від смаження страв на маслі все-таки варто повністю утриматися. Щоб їжа залишалася смачною і корисною, ми рекомендуємо спробувати 5 простих варіантів приготування без масла.

Використовуйте форми з силікону

Такі форми мають хороші теплопровідні якості. Це забезпечує швидкий нагрів продуктів, і відповідно більш швидке приготування самого блюда. Якщо ви звикли готувати тільки в металевих або залізних формах, перший час варто частіше перевіряти готовність продуктів, щоб не допустити пригорання.

  • Формочки з цього сучасного матеріалу не небезпечні для здоров’я.
  • Спеціальний силікон не виділять ніяких токсичних речовин під час приготування.

Не забудьте прочитати інструкцію!

Деякі виробники рекомендують все-таки змастити форму перед використанням, але тільки в перший раз.

Використовуйте керамічні горщики

Колись давно ця посуд для запікання була дуже популярна. Чому б не користуватися їй частіше? Тим більше, що їжа, приготовлена в горшку, відрізняється особливим смаком.

  • Використовувати її можна для м’яса, риби, супів, різноманітних овочів і навіть десертів.
  • Якщо продукт не дуже соковитий сам по собі, підлийте в форму трохи води. Таким чином, продукт буде тушкуватися без масла.

Коштує така посуд найчастіше недорого, але зате повністю безпечна. Єдиний мінус – кераміка не любить зміни температури. Тому нагрівати і охолоджувати її потрібно поступово.

Запікайте

Для запікання без масла потрібно використовувати фольгу або спеціальний «рукав» із цупкої жаростійкої плівки. Намагайтеся загортати продукти герметично – так вони залишаться соковитими.

Фольга витримує високі температури, але і спеціальна кулінарна плівка здатна з цим справляється. Надійно запаковані продукти в духовій шафі будуть випускати сік і гаситися в ньому без пригорання.

Якщо ви любите підсмажену кірочку – просто розгорніть фольгу або плівку в останні 5-10 хвилин приготування страви, і дайте йому зарум’янитися.

Приготуйте в пароварці

Самий корисний і дієтичний спосіб готування! Природний жир з продуктів стікає вниз, тим самим їжа виходить дійсно корисною і низькокалорійної.

Особливо вдало виходять овочі – адже пароварка дозволяє зберегти соковитість і більшість вітамінів.

Щоб м’ясо, птиця або риба на пару були смачнішими, завжди додавайте натуральні спеції, трави, часник, кріп або іншу зелень за смаком.

Гриль

Для приготування на грилі можна використовувати як електричний аерогриль, так і спеціальну сковороду. Соковитість і хрустка скоринка гарантовані!

Не забувайте тільки про те, що не варто смажити страви до чорноти – це зовсім некорисно.

До речі, більшість сучасних сковорідок мають покриття, яке дозволяє готувати їжу без олії. Не додавайте його за звичкою, і спробуйте освоїти нові способи готування.

Leave a Comment