ТОП-10 міфів про корисну їжу. Як не попастися на хитрощі маркетологів?

Зміст:

Правильне харчування і корисна їжа можуть нашкодити вашому здоров’ю й фігурі. Вчені все частіше беруть участь у гарячих суперечках про «правильні» продукти, викриваючи міфи, які перешкоджають схудненню.

Ні поради професійних дієтологів, ні вмовляння медиків не можуть зупинити лавину помилок. Ми наполегливо накопичуємо псевдонаукові знання і втілюємо їх в життя.

Міф 1. Мед і цукор

Мед, безперечно, смачний продукт. А ось його користь все частіше піддається критиці. Величезна кількість швидких вуглеводів у складі псує репутацію меду, адже організму абсолютно без різниці, що відкласти жир – плитку шоколаду або 150 р. меду.

Продуктом категорії «міфічна користь» є і тростинний цукор, який з невідомих науці причин придбав статус дієтичного продукту.

Користі в такому цукрі трохи більше, ніж у рафінованому, але кількість швидких вуглеводів – таке ж. А значить – повніти як від білого, так і від коричневого цукру можна з однаковою швидкістю.

Пам’ятаємо:

  • в 100 г. меду – 330-380 ккал,
  • у 100 р. тростинного цукру – 380-390 ккал.

Обидва продукту – «володарі» високого глікемічного індексу.

Міф 2. Морська сіль

Морська сіль містить стільки ж натрію, скільки традиційна кухонна. Будь-яка сіль негативно впливає на роботу серця при надмірному споживанні.

У морській дійсно міститься більше мінералів, але перевага – мікроскопічний і не здатний хоч скільки задовольнити потребу нашого організму в корисних нутриентах.

Ресурсом, який поставляє нашому організму вітаміни і мінерали, повинна бути їжа, але ніяк не сіль і не цукор!

Міф 3. Свіжовичавлені соки

Свіжовичавлений сік – вибух енергії і вдалий початок дня! Насправді соковижималка – найгірші інвестиції в здоров’я.

Вибух енергії – лише сплеск цукру в крові і подальше стрімке відкладення жиру. Будь сік – пакетований або свіжовичавлений – «швидкий» вуглевод з високим ГІ.

Очищений від харчових волокон сік не представляє ніякої іншої цінності, за винятком комерційної – виробнику. Їжте плоди цілком або готуйте смузі, подрібнюючи м’якоть фруктів блендером в пюре.

Міф 4. Гранола

Популярність граноли зростає стрімко. Тим часом дієтологи радять уважно придивитися до складу і виявити величезну кількість цукру, жиру, солі. Модний сніданок рясніє добавками, назвати які корисними неможливо навіть з натяжкою.

  • Приготування гранолы вимагає термічної обробки – обсмажування, яке знищує більшу частину вітамінів.
  • Цільнозернові сировина піддається зарумяниванию в жирах, карамелізації в цукрі, перед тим як потрапити в нашу тарілку.

Десерт, ласощі, але не корисний сніданок!

Міф 5. Сьомга

Сьомга – царська риба, багата Омега-жирами. Під льоду в супермаркеті лежить зовсім інша сьомга – вирощена в неволі, виплекана на спецкормах.

Така сьомга не стане засобом профілактики атеросклерозу і може навіть посприяти хвороб серцево-судинної системи.

Чудовий джерело Омега-жирів і амінокислот – скромна оселедець, «пасуться» в океані, а не на фермі.

Міф 6. Оливкова олія

В 5 разів більше Омега-6, у 2 рази – вітаміну Е, це все про нього, про… соняшниковій олії! І якщо мова зайшла про корисних жирах ненасичених, найцінніша кислота Омега-3, у величезних кількостях міститься в лляній олії.

Оливкова програє практично всім своїм рослинним конкурентам, але завдяки рекламі цінується на вагу золота. Кажуть, на ньому навіть можна схуднути!

Між тим калорійність будь-якого рослинного масла – близько 900 ккал на 100 р. Не більше 2 ст. л. – норма, перевищувати яку шкідливо для фігури.

Міф. 7. Картопля

Навпаки, картопля стала персоною нон грата на нашому столі. Між тим в 100 г. «шкідливих» бульб – 420 мг калію і лише 80 ккал, не кажучи про магнії, залізо, фосфор, аскорбінової кислоти та інших корисних мінералах і вітамінах.

Калій – знаменитий «протинабряковий» макроелемент. Порція запеченого в шкірці картоплі виведе зайву рідину, вгамує голод і не вплине на фігуру.

Виняток – картопля смажена (192 ккал), вершкове пюре (120 ккал).

Міф 8. Йогурти з біфідобактеріями

Йогурти, збагачені біфідобактеріями, марні і не способи нормалізувати мікрофлору.

Експерименти підтвердили: бактерії важко переносять середовище шлункового соку, а найживучіші піддаються атаці живуть в кишечнику мікроорганізмів і програють цю війну.

Компанія Danon вже виплатила мільйони доларів обуреним американським споживачам, які не піддалися на аферу про відновлення мікрофлори і подали позов до суду.

Міф 9. Органічна їжа

Органічна їжа набагато дорожче звичайної, але чи дійсно вона корисніше?

  • Ізраїльські експерти попереджають довірливих споживачів: «природні» пестициди отруйні в тій же мірі, що і синтетичні, інакше вони були б не здатні боротися з шкідниками!
  • Більше того, половина «органічних» добрив досконально не досліджена – їх шкідливі властивості можуть перевершити «хімічних» конкурентів.
  • І, нарешті, органічні продукти найчастіше заражені небезпечним канцерогенним грибком аспергиллом.

Екологічна сторона питання вимагає окремого міркування: органічний бізнес збитковий для екології і сильніше забруднює ґрунтові води.

Міф 10. 0% жиру

Знежирені продукти – молоко, сир, сири – надзвичайно популярні серед людей, які мають намір схуднути і знизити холестерин в крові.

  • Згадуємо уроки хімії: кальцій та інші жиророзчинні корисні нутрієнти потребують жирі для хорошою засвоюваності.
  • Дослідження виявили: знежирені продукти підсилюють відчуття голоду.
  • Але головний недолік молочної продукції «0% жиру» – в наявності підсолоджувачів, покращувачів смаку, стабілізаторів, згущувачів. Калорійність продукту на виході трохи відрізняється від «жирного» конкурента, шкода – очевидна.

Часто наша впевненість – «замовна», результат масованої атаки ззовні. Будьте пильні: маркетологи не дрімають!

Leave a Comment