Що можна їсти в піст: список продуктів по днях. Календар. Здорове харчування по церковним канонам.

Зміст:

Найважливішим, суворим і тривалим постом завжди вважався Великий. Його також ще називають великоговіння.

У цей період всім християнам слід дотримуватися певного харчування, а точніше вживати ті їстівні припаси, які можна їсти з 11 березня по 27 квітня.

Індивідуальне (своє) меню для себе може скласти кожна людина, якщо вона буде знати перелік продуктів, які можна їсти в цей період.

Всім людям варто пам’ятати, що утримання від певної їжі – це не сувора дієта. Ви не повинні в цей період ослабнути або сильно схуднути.

Принцип великоговіння полягає в тому, що в цей час люди повинні духовно і морально очиститися, здійснювати тільки хороші вчинки і бути доброзичливими.

Пропонуємо переглянути цікаве відео “Великдень 2019. Що символізує паска і яка її історія”

Харчування під час посту щодня

Перші дні великоговіння на цьому тижні – це понеділок і вівторок. У поточному році ці дні припадають на 11 і 12 число в березні.

За церковним традиціям їсти в перший день стриманості (у цьому випадку в понеділок) не рекомендується взагалі. Можна тільки пити воду.

У вівторок можна дозволити собі з’їсти хліб. А от починаючи з третього дня (зі середи) можна починати дотримуватися календаря певного харчування.

У 3-й, 4-й і 5-й день треба вживати переважно рослинну їжу без олії. День сухоїдіння.

В 6-й і 7-й день можна їсти рослинну їжу з олією. Краще приготувати перші страви.

Початок другого тижня

В 8-й, 9-й, 10-й, 11-й і 12-й день треба знову вживати рослинну їжу без олії (рослинного) масла. Можна комбінувати сиру їжу з гарячими супами.

В 13-й і 14-й день можна дозволити собі з’їсти рослинну їжу з олією і вином в помірній кількості.

Початок третього тижня

У 15-й, 16-й, 17-й, 18-й і 19-й день знову вживайте рослинну їжу без олії(соняшникової або оливкової).

У 20-й і 21 день можна знову їсти рослинні харчові вироби з соняшниковою олією і вином. З 13-го по 21-й день можна комбінувати гарячі страви з сирої їжею.

Початок четвертого тижня

У 22-й, 23-й, 24-й, 25-й і 26-й день  своє меню складіть з рослинної їжі без соняшникової олії. Чергуйте сухоїдіння з гарячими стравами.

У 27-й і 28-й день вживайте страви рослинного походження з олією і невеликою кількістю вина.

Початок п’ятого тижня

У 29-й, 30-й, 31-й, 32-й і 33-й день треба знову їсти переважно тільки їжу рослинного походження з оливковою олією (соняшниковою).

34-й день – це Похвала Пресвятої Богородиці. У цей день можна їсти рослинну їжу з олією і невеликою кількістю вина. Те ж саме відноситься до 35-го дня.

Початок шостого тижня

У 36-й день намагайтеся вживати переважно страви рослинного походження без використання масла.

У 37-й день можна їсти їжу рослинного походження з олією.

У 38-й, 39-й і 40-й день вживайте їжу рослинного походження, не заправляючи її маслом.

41-й день – це Лазарева субота. Цей день символізує відродження, тому в цей момент можна дозволити включити в своє меню з рослинної їжі з соняшниковою олією та вином ікру.

Початок сьомого тижня

42-й день  – це Вербна неділя. В цей день крім рослинних страв з соняшниковою олією та вином можна їсти рибу.

43-й день  – це Великий понеділок. У цей день ви можете їсти їжу рослинного походження без соняшникової олії. С29-го по 43-й день можете чергувати сухоїдіння з гарячими першими стравами.

44-й день  – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Меню у цей день може складатися з відвареної риби, рослинних їстівних запасів і соняшникової олії.

У 45-й і 46 день постарайтеся їсти переважно рослинну їжу без олії.

47-й день – це Страсна п’ятниця, тому в цей день (як в перший і другий) треба держатись суворого посту, а саме утриматися від будь-якої їжі, крім води.

48-й день – це Велика субота. Меню у цей день може складатися з хліба і вина, а от від інших видів їжі все ж потрібно буде відмовитися.

49-й день – це Світле Христове воскресіння. У Великдень після проведення церковної утрені можете розговітися.

Під стравами рослинного походження мається на увазі морква, капуста будь-якого виду, буряк, всі види солодкого і гіркого перцю, кабачки, баклажани, картопля, цибуля, гриби, зелень, сухарики, сушені та свіжі фрукти, цукати, горіхи, бобова культура і т. д.

Прийом їжі по днях ще складається з наступного порядку.

Наприклад, по непарних днях (по понеділках, середах, п’ятницях і неділях можна їсти тільки фрукти з овочами, чорний хліб та ін., тому що у ці дні допускається тільки сухоїдіння.

По парних днях (по вівторках, четвергах і суботах) можна їсти овочеві супи, каші або тушковані овочі. З допомогою різноманітних приправ будь дієтичне блюдо можна зробити не тільки корисним для організму, а ще й неймовірно смачним.

Таке суворе меню підходить скоріше для церковнослужителів. Простим християнам (віруючим людям) можна дотримуватися невеликого послаблення, тому що великоговіння не повинно стати причиною ослаблення вашого організму або погіршення здоров’я.

Якщо ваш організм не зможе витримати такого тривалого утримання від певної їжі, але ви бажаєте духовно очиститися, то найкраще намагайтеся дотримуватися великоговіння в перший тиждень і в останні сім днів.

Чого не можна їсти в період посту?

Протягом великоговіння не рекомендується їсти певну їжу, а саме:

  • м’ясо;
  • яйця;
  • молоко;
  • сир;
  • домашній сир;
  • вершкове масло і т. д.

Загалом, всі ті продукти, які людство отримує від тварин. Але ви повинні самі вибирати список ті продукти, які зможуть підтримати нормальний стан здоров’я.

Оригінальні страви до посту 2019 року

Щоб ваше меню в цей період мінімально відрізнялося від звичних трапез, можете приготувати наступні варіанти страв:

Радимо переглянути: 

Супи

Переважно перші страви в період великоговіння готуються з овочами і крупами. Для ситості супи можна ще додати галушки.

Щоб супи були ще смачніше, намагайтеся додавати більше зелені або інших приправ.

Радимо переглянути: Рецепти пісних супів. Відео підбірка (борщ, розсольник, щі)

Котлети

Багатьох збентежить той факт, що в великоговіння можна їсти котлети. Їх можна, тільки якщо вони будуть приготовані з капусти, буряка або моркви.

Картопляні або капустяні котлети можуть бути приготовані з овочевого фаршу, а от замість яєць можна додати манну крупу або крохмаль. Морквяні котлети можуть бути солодкими. Їх їдять зі сметаною.

Салати

Продукти для цих страв треба вибирати зі свого регіону. Тобто, в період великоговенья в 2019 році найбільш доступними будуть овочі, ближче до весни з’явиться перша зелень, редис, перші весняні свіжі овочі (помідори, огірки).

Радимо переглянути: Прості і смачні рецепти пісних салатів. Відео підбірка

Випічка

Можете приготувати млинці, але тільки без використання молока з яйцями. Те ж саме стосується булочок і пиріжків. Випічка може бути як з різною солодкою начинкою, так і з солоною.

Радимо переглянути: 

Строга відмова від тих чи інших продуктів під час великоговіння в 2019 році – не принциповий момент.

За церковним віруваннями в цей період людина повинна духовно очиститися і збагатитися, тобто позбавити організм від зайвого навантаження «важкою» їжею і збагатитися внутрішньо за допомогою молитов з хорошими і добрими вчинками.

Тому страви для цього тривалого періоду ви повинні підбирати собі самі в залежності від стану вашого здоров’я і особистих різноманітних уподобань.

Зверніть увагу на:

Leave a Comment