Яке масло можна вживати під час посту? Корисні властивості

Зміст:

Якщо раніше на кухнях у господинь навряд чи можна було зустріти олію крім соняшникової і вершкової, то тепер їх безліч.

Крім соняшникової, яку зазвичай називають рослинною, активно використовується:

  • оливкова, рапсова, а ті, хто дотримується здорового способу життя,
  • не рідко приправляють салати лляною олією або витягами з виноградної кісточки.

У віруючих часто виникає питання, яке масло можна їсти в піст? Відповідь на це питання криється в церковних канонах, які дають чітку і однозначну відповідь.

Які продукти можна їсти в піст?

Не секрет, що протягом усього посту категорично виключається вживання продуктів тваринного походження. М’ясо, риба, молочні продукти, зокрема вершкове масло, сир, сир, кисломолочні продукти), яйця.

Між тим, список дозволених продуктів досить великий.

  • Будь-які овочі, приготовані в будь-якому вигляді.
  • Крупи у всьому їх різноманітті.
  • Горіхи.
  • Ягоди.
  • Гриби, квасоля, горох – як джерело білка.

Виходячи з вищесказаного, можна зробити висновок про те, що під забороною виявляється тільки масло тваринного походження: вершкове, топлене. Чого не можна сказати про рослинному маслі, причому будь-якому його вигляді.

Як правило, вельми обмежена в жирах пісне меню з продуктів, які можна їсти у Великий Піст, і без того містить мало жирів, а вони, між тим, необхідні для здоров’я волосся, шкіри та інших тканин організму.

Рослинні олії можна сміливо додавати в:

  • каші, салати, готувати на них другі страви,
  • без них не обходиться пісна випічка.

Обмеження на вживання рослинної олії в пост

Однак певні межі все ж існують. Незважаючи на те, що рослинна олія входить в перелік продуктів, які можна їсти в піст, від його вживання потрібно відмовитися у перший і останній тиждень посту. В інший час його можна сміливо включати в усі страви.

Як вже стало зрозуміло з вищесказаного, можна дати однозначну відповідь на питання «чи можна масло в посаду». Два тижні утримання від цього продукту вносять його в перелік продуктів з обмеженою рекомендацією. Однак суворої заборони на вживання в пост рослинного масла не існує.

Незважаючи на те, що рослинне масло – бажаний продукт в будь-якому раціоні, переборщувати з його вживанням не варто, оскільки воно в будь-якому випадку багате жирами, які, прийняті в надлишку, зроблять їжу калорійніше, а вас – товщі.

Користь рослинних олій для тих, хто поститься

Не варто зупинятися тільки на соняшниковій і оливковій олії, насправді, рослинних олій – величезна кількість, і всі вони володіють безперечними корисними властивостями для організму.

А саме:

  • Соняшникова олія – найпоширеніше. Причому чим менше до його виготовлення доклав руку людина, за допомогою техніки, – тим краще. Тобто олія першого віджиму набагато корисніше, але зберігається він менше. Підходить для приготування будь-яких страв. Містить лецитин, який гостро необхідний для здоров’я нервової системи і судин. До того ж у ньому багато вітаміну Е, А і Д. Багато речовини, наявні в цьому вигляді рослинного масла допомагають зміцнити імунітет і довше залишатися молодим.
  • Оливкова олія якщо і поступається за ступенем поширеності соняшниковій, то точно лідирує на кухнях ПП-эшников і ЗСЖ-ників. Вона корисна тим, що містить особливий вид мононенасичених кислот. Вони вміють знижувати рівень холестерину і покращують роботу серця і судин. Крім того сприятливо впливають на шкіру і волосся.
  • Кокосове масло в Україні найчастіше використовується в косметичних цілях, однак воно підходить і для заправки салатів. Причому має досить незвичайний смак. Містить лауринову кислоту, яка знезаражує організм, допомагаючи позбутися від шкідливих вірусів і бактерій.
  • Кунжутне масло має дуже насиченим складом, в ньому міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів, необхідних для здоров’я людини. У ньому є кальцій, магній, цинк, залізо, а так само олеїнова і лінолева кислота. Причому останні містяться у великій кількості, саме тому кунжутним маслом не рекомендують повністю замінювати звичне соняшникова.

Не менш корисними є:

  • Горіхове. Так називають витяги з волоських горіхів, які прийнято вважати справжнім джерелом вітамінів і корисних жирів. У ньому міститься величезна кількість вітаміну Е, який бере участь в обмінних процесах і допомагає зберегти молодість тканин, причому всіх, які є в організмі. Цей вид масла допомагає поліпшити роботу серцево-судинної системи, надає профілактику інфарктів, інсультів.
  • Конопляне масло було дуже поширене і раніше застосовувалося замість соняшникової, поки не виявилося,що інакше приготовлена конопля має інші властивості. В олії ніяких наркотичних речовин немає. Зате воно багате жирними кислотами.
  • Кукурудзяна олія. Теж вельми поширений вид масла, який відноситься до розряду часто використовуваних. У ньому є вітамін Е, а його склад схожий з соняшниковою.
  • Пальмове масло в свій час вважалося ледь не панацеєю від усіх хвороб. У ньому досить багато насичених жирів, чого не скажеш про вітаміни. Тому постійне вживання такої олії може призвести до негативних наслідків.

Leave a Comment