Як приготувати салат Олів’є — класичний рецепт з покроковими фото

Хто сказав, що олів’є вже ніхто і не готує? Ще й як готують! І не тільки заради традиції в Новий рік, дні народження і інші дати наші столи заставлені салатами такого типу.

Ми тепер можемо собі дозволити готувати їх кожен день – і як салат, і як гарнір, і навіть як друге блюдо.

Треба ще знати, що, по-перше, все зовсім просто робиться. Тим більш, нам в допомогу стільки всяких пристосувань створено – поріжуть на рівні кубики в одну мить ока.

По-друге, продукти (і традиційні, і з тими, з якими ми обожнюємо експериментувати) завжди можна нарізати про запас. А заправляти потім – при подачі.

По-третє, це дуже смачно!

По-четверте, олів’є корисно – он, скільки корисностей різних!

По-п’яте, ситно!

Та знаєте, скільки зараз можна перерахувати корисного! Давайте краще готувати традиційне і незамінне блюдо всіх часів, поява якого зобов’язана знаменитому його автору з однойменним прізвищем.

Час приготування: 15-20, якщо всі інгредієнти готові вже до нарізки, і 50-60 – якщо варити треба яйця, моркву і картоплю.

Як прикрасити святковий стіл на Новий 2017 рік Вогняного Півня?

Інгредієнти для салату

  • — 2-3 картоплини
  • — 100 грамів вареної ковбаси
  • — 100 грамів моркви
  • — 2-3 яєць
  • — 1-2 солоних огірка
  • — 2-3столовые ложки зеленого горошку
  • — 1 цибулина
  • — 3-4 столові ложки майонезу (плюс, за бажанням, сметана)

Приготування салату Олів’є

Звичайно ж, почнемо готування з приготування всіх необхідних, зазначених у рецептурі, інгредієнтів.

Немає відварних моркви, картоплі і яєць? Не біда. Вони зваряться швидко, поки ми з вами будемо займатися іншими справами.

Словом, намиїм овочі та яйця, заллємо водою і відправимо варитися.

До речі: чи Можна варити овочі разом з яйцями? Це — справа вибору. Якщо все гарненько помити, можна і варити. Якщо принципово, то що вам варто поставити пару каструльок?

Візьмемося за нарізку інших інгредієнтів.

Я зазвичай нарізаю першим огірок. Чому? Тому що так швидше з нього зайва рідина піде.

До речі: Навіщо нам це треба? По-перше, зайва рідина з накромсанного огірка зробить з салату кашку – в ній швидко «попливе» і картопля, і жовтки. По-друге, менше солі потрапить в салат, і він буде ніжніше.

Наріжемо спочатку огірок на довгі смужки, тобто вздовж. А після наріжемо в потрібному форматі. Чим дрібніше, тим краще!

Як правило, в олів’є завжди ріжуть ковбасу. Причому традиційно — докторську. Тобто, з варених.

А що, невже більше нічого іншого не можна класти?

Як показує досвід, за традиційним рецептом в салаті олів’є саме ковбаса присутня.

До речі: Хоча історія розповідає нам і інші варіанти. Скажімо, з відвареним м’ясом (курка, свинина, яловичина і навіть субпродукти)! Тобто, м’ясна складова може змінюватися, аж до копченої ковбаси та ін.

Ось і наріжемо, як того вимагає традиції, так і наша звичка, ковбаску. Бажано пошматувати її в тому ж форматі, що і огірочки.

Далі — попрацюємо з цибулею.

Очистимо середніх розмірів головку від лушпиння. Добре промиємо. Дамо стекти воді.

І почнемо нарізку.

До речі: Деякі господині, щоб отримати ще більш ніжний салат, ріжуть білий лук, кримський або порей. Який тут варіант вибрати? На ваш смак! Я вибрала звичайний.

Як нарізати цибулю? Звичайно ж, як можна тонше. Технологію нарізки цибулі немає сенсу викладати. Все просто.

Головне, отримати непомітні тоненькі шматочки. А тому краще брати цибулю з тонкими пір’ям!

Таке відчуття, що хтось із інших персонажів дозрів для участі в цьому приємному карнавалі?

Думаю, що це — яйця. Остудимо їх, заливши холодною водою. Причому робимо це кілька разів.

До речі: Якщо взяти домашні яйця, салат вийде на порядок смачніше і апетитніше. Яскраво-жовті жовточки прикрасять страву!

Дамо їм охолонути. Для цього заллємо холодною водою, причому кілька разів, поки не охолонуть. Очистимо і накрошим дрібно зручним способом.

Картопля вже зварилася?

Те ж саме зробимо і з нею. Заллємо холодною водою – так швидше охолоне. Але після цього треба дати їй добре обсохнути.

Потім очистимо від шкурки. Наріжемо на довгі тонкі пластини, потім на тонкі смужки, які і наріжемо дрібненько.

Думаю, що морква одночасно, як і у мене, у вас вже зварилася?

Алгоритм — той же, що і з попередніми відварними інгредієнтами.

Ось практично і все, фінал близький!

Але у нас ще залишився зелений горошок. Треба відміряти потрібну кількість, адже у вас могло вийти більше нарізки.

Але для цього спочатку злийте рідину. Інакше ми отримаємо не салат.

Всі інгредієнти скласти в миску? Нам залишилося лише додати сюди майонез.

Щоб його було менше, я завжди кладу навпіл зі сметаною.

Спочатку розмішуєм інгредієнти з майонезом, а потім додамо сметанки.

За той час, поки робилася вся нарізка, себе встигли «проявити» і огірочок, і цибулька.

Все смачно пахне? Солоно в міру? Ну, тоді і розмішуєм все зі сметанкою.

Хочете – додайте зелені, всередину або зверху. Буде смачно!

Поради господині

Огірки: Солоні або мариновані? Це — на ваш смак.

Але солоні краще. Головне – не переборщити з кількістю. А тому, поклавши порцію в миску, почекайте, поки вони віддадуть сіль. І тільки потім додайте. Олів’є повинно бути ніжним!

А гостроти йому додає майонез. Можна і свіжий огірок накришити.

Ковбаса: Краще — докторська або молочна.

Її кількість залежить від ваших уподобань. Тобто, можна покласти не строго по рецептурі, а стільки, скільки вам хочеться.

Але і тут міри дотримуйтеся!

М’ясо: Будь-яке може бути, і тут смаки різні: від вареної яловичини, свинини, курячого філе — до печінки, нирок та ін!

Кількість також залежить від того, якого акценту ви чекаєте від салату.

Цибуля: Її кількість строго індивідуальна. Але якщо покласти менше або більше, смак буде не той.

Тому я завжди кришу побільше цибулі. Коли салат настоїться, завжди додам цибульки хоч трохи.

Якщо цибуля гостровата, залийте скибочки на хвилину окропом.

Яйця: Тут все, начебто, зрозуміло.

Тільки хотілося б підказати в плані нарізки. Якщо яйця будуть взяті з холодильника, а не з каструльки з холодною водою, скибочки вийдуть рівні, і жовток розпадатися не буде.

Картопля: Я про кількість додам пару слів. Щоб вийшов баланс в салаті, кладіть поштучно – скільки яєць, стільки і таких же за розміром картопель.

Перевірено!

Морква: Тут теж про кількість і про переваги.

Ви сміливо можете не класти моркву, якщо знаєте, що сімейство не буде раде її наявності.

Замість неї однакову кількість основних інгредієнтів покладіть, та й все.

Горошок зелений: Ви скажете — а що тут особливого?

А є особливе.

Якщо горошок низькосортний попадеться — салат пропав, це точно.

Тому не шкодуйте грошей на хороший продукт.

Майонез або сметана: Справа смаку. Я частіше роблю зі сметаною.

Але ж традиція – вона і в Африці традиція. Тому кладу, звичайно, нежирний майонез.

Але, як я і писала вище, розбавляю сметанкою пожирніше.

Кращі рецепти святкових алкогольних і безалкогольних коктейлів на Новий 2017 рік Вогняного Півня

А як ви готуєте популярний салат Олів’є? Будемо раді, якщо поділіться своїми рецептами і порадами з приготування в коментарях нижче!

1 thought on “Як приготувати салат Олів’є — класичний рецепт з покроковими фото

  1. Легкий рецепт, зато дуже легкий і економний варіант, ковбаску теж недорогу від забіяки обираємо.

Leave a Comment