Різдвяний піст 2016: користь, календар харчування, рецепти

Зміст:

Триває Різдвяний піст з 28 листопада по 6 січня. Він посідає одне з найбільш значущих місць серед християнських правили канонів. По-іншому його також називають Пилипівкою. Значився він найважливішою подією старого року.

Різдвяний піст 2016. Користь та суть

Християни вважають, що за сорок днів, поки триває піст, людина очищається з допомогою молитов і обмежень в їжі.

Ще з давніх часів існує думка, що спокоєм душі і тіла, смиренням людина говорить спасибі Богу за виявлену йому щедрість. Тобто йде моральне очищення людей. Головне, щоб було щире бажання самовдосконалюватися і ставати краще.

Але під час сорокаденного посту йде не тільки моральне та духовне очищення.

  • Його користь для організму можна пояснити і з медичної точки зору. І справа тут не тільки в тому, що можна позбутися від зайвої ваги. Хоча для багатьох дівчат цей аспект є важливим.
  • І це не дієта, а, значить, можна не боятися за здоров’я і страху набрати знову те, що скинули.

Відмова від ряду продуктів в цей час допомагає:

  • розсмоктати атеросклеротичні бляшки, які утворюються в судинах крові, а також запасів жирів. Відновлюється діяльність нирок, печінки та сечовидільної системи.
  • З тіла виводяться відходи, що залишилися від тварин білків, такі як сечова кислота і сечовина. Це самим позитивним чином позначається на хребті, а також суглобах.

Рослинна їжа зв’язує і виводить з тіла весь накопичений «сміття», куди входять і токсичні відходи. У ній також містяться антиоксиданти, які нормалізують діяльність серцево-судинної системи і не дають опорно-руховому апарату старіти.

Користь посту полягає ще й у тому, що за час дотримання його організм позбувається від продуктів розпаду, що залишилися в результаті обмінних процесів.

А білок є найбільш шкідливих з них.

  • І якщо у вашому меню щодня присутні м’ясні страви, то обмінні продукти просто не встигають вийти з організму і відкладаються в ньому. І виходить, що вся енергія витрачається на його переробку.
  • І сил на це витрачається стільки ж, скільки і на фізичну працю. Ви не помічали, як після ситної їжі так складно налаштуватися на розумову роботу? Ніхто не сперечається з тим, що тваринна їжа корисна для мозку. Але разом з тим саме після неї залишаються шлаки, які осідають у внутрішніх органах. Тому відмова від неї на деякий час дозволяє очиститися від «сміття». При цьому клітини починають активно функціонувати, в результаті чого людина виглядає краще і молодше.

Піст допомагає зміцнити імунітет.

  • Організм, одержуючи незвичну їжу, включає захисні функції.
  • Після того, як обмеження закінчуються і знову починає надходити м’ясо, імунна система знову починає працювати. Таким чином зміцнюється здатність організму чинити опір негативним факторам.

Різдвяний піст 2016. Дозволені та заборонені продукти

Існує думка, що Різдвяний більш лояльний, ніж Великий Успенський.

  • Так, дозволяється вживати страви з додаванням олії, у вівторок і четвер, а також у вихідні суботу і неділю.
  • Суворе табу лише на м’ясну і молочну продукцію. А також під забороною яйця.
  • У середу варто відмовитися від вина і не піддавати їжу термічній обробці. Це навіть отримало назву — сухоїдіння.

В суботу та неділю, а також під час великих і храмових свят і в дні великих святих, якщо вони випадають на вівторок і четвер, дозволяється риба і морепродукти. В понеділок, середу і п’ятницю не можна включати в раціон ні за яких обставин.

Бажано сказати «ні» так званим бадьорячим напоям: алкоголю, каві та чаю.

Різдвяний піст 2016. Календар харчування по днях з 28 листопада по 6 січня

Щоб вам було легше дотримуватися посту, ми представляємо вашій увазі календар харчування на сорок днів.

28 листопада—19 грудня

  • Понеділок – ні краплі масла в їжі: киселі, страви з рису, вареники з картоплею і т. д.
  • Вівторок – дозволяється в страву додати масло, але тільки рослинне. А також можуть бути присутніми в ній риба і вино. Можна приготувати минтай або замаринувати оселедець, зварити юшку. Вино може бути яблучним, горобиновим або виноградним.
  • Середа – день сухоїдіння, тому краще заздалегідь запастися не тільки фруктами, але і сирими овочами, горіхами, хлібом, медом і сухофруктами.
  • Четвер – дається добро на їжу з рослинною олією, а також рибу і вино.
  • П’ятниця – знову сухоїдіння (продукти не повинні проходити термічну обробку).
  • Субота, неділя – страви з олією, рибою і вином.

20 грудня – 1 січня

  • Понеділок – потрібно варити їжу без додавання олії (вареники, киселі і страви з рису).
  • Вівторок – страви з додаванням олії. Наприклад, можна зварити томатний суп або картоплю з додаванням грибів. Також можна урізноманітнити раціон баклажанної ікрою або спекти яблучний пиріг. А також дозволяється фалафель.
  • Середа – час для сухоїдіння.
  • Четвер – страви з додаванням олії.
  • П’ятниця – день сухоїдіння.
  • Субота, неділя – страви з додаванням олії. До того ж можна приготувати рибу і дозволяється вино.

2 – 6 січня

  • Понеділок – час для сухоїдіння.
  • Вівторок – трапеза, для приготування якої не використовували олію (рисові страви, вареники, кисіль тощо).
  • Середа – час для сухоїдіння.
  • Четвер – гаряча їжа, приготована без масла.
  • П’ятниця – час для сухоїдіння.
  • Субота, неділя – їжу можна приготувати на пісному маслі.

6 січня – самий жорсткий момент за весь час посту: не можна їсти цілий день. Заборона знімається з появою першої зірки на небі. У Святвечір дозволяється вживати хліб і фрукти, а також сочиво, яке готується з рису, сочевиці і пшениці. Можна пити воду.

Різдвяний піст 2016. Рецепти

Багато хто вважає, що пісний стіл не багатий різноманітністю. Це не так. Крім картоплі і каш можна приготувати дуже багато смачного.

Пісні рецепти без масла

Салат з чорносливом

  • Чорнослив замочіть на кілька годин у воді.
  • Капусту нашаткуйте і чим менше, тим краще (чверть качана буде достатньо).
  • Посоліть, додайте цукор, все це треба разом перетерти і вилити сік.
  • Натріть одну моркву і половинку лимона.
  • Ретельно змішайте.

Розсольник

  • Спочатку варимо перловку.
  • Потім очистіть картоплю, наріжте і додайте до киплячої перловке.
  • Подрібніть моркву, петрушку, цибулю, цибулю-порей, огірки і відправте в бульйон.
  • Чекайте готовності.

Капуста з грибами

  • Нашаткуйте капусту.
  • Відваріть гриби до напівготовності і дрібно наріжте.
  • Бульйон, що залишився після грибів, налийте на дно товстостінної каструлі. Потушкуйте в ній капусту з цибулею, попередньо подрібненим.
  • Вимкніть вогонь і додайте червоний перець.
  • Залишився грибний бульйон змішайте з борошном і зробіть соус бешамель.
  • Капусту і тушковані гриби полийте соусом і прикрасьте зеленню.

Пісні рецепти з олією

Ікра із солоних огірків

  • Подрібніть солоні огірки і відіжміть сік.
  • У сковорідці з олією обсмажте (30 хвилин) дрібно нарізану цибулю і огірки.
  • Додайте томатний соус і тушкуйте ще хвилин 20.
  • В кінці за смаком заправити чорним перцем.

Горохові биточки

  • Відваріть дві склянки гороху і чотири морквини в солоній воді.
  • Перетріть через сито або подрібніть в блендері.
  • Окремо зваріть дві склянки рису і додайте в наш пюре.
  • Сюди ж насипте борошна, цукру і солі.
  • Сформуйте биточки, обваляйте їх у борошні й обсмажте на соняшниковій олії.
  • Покладіть їх у каструлю, залийте соусом бешамель і тушкуйте на маленькому вогні хвилин п’ять.

Шаньги з гречки

  • Замісіть пісне тісто (дріжджове, без додавання яєць).
  • Розкачайте маленькі коржики і в середину кожної покладіть начинку із гречаної каші з грибами та цибулею.
  • Викладіть шаньги у форму і запікайте в духовці.

Подібних рецептів дуже багато. Потрібно лише трохи проявити фантазію і тоді навіть самий строгий піст дотримуватися стане легко.

Leave a Comment