Як краще їсти овочі: свіжими або приготованими?

Зміст:

Багато хто впевнені, що свіжі овочі – найкорисніші.

Для більшості зелених овочів і зелені це твердження вірне, але насправді не все так очевидно.

Частина продуктів після невеликої термічної обробки стають тільки корисніше, і краще засвоюються організмом.

Наш список допоможе вам розібратися, які овочі краще їсти сирими, а які – в приготованому вигляді.

Буряк

Як краще їсти: у свіжому вигляді

Варений буряк простіше сприймається нашим шлунком.

Однак після теплової обробки вміст фолієвої кислоти стає менше майже на половину, як і багатьох інших мікроелементів.

Намагайтеся частіше їсти її у свіжому вигляді в салатах, але не забувайте добре подрібнювати буряк на тертці або невеликими шматочками.

Томати

Як краще їсти: приготованими

Коли ми варимо або тушкуємо помідори, вміст лікопіну у них збільшується.

Цей компонент – один з найбільш відомих речовин для профілактики ракових захворювань.

Не прибирайте шкірку з приготованих томатів, тоді організм отримає ще й додаткову клітковину для кращого травлення і випорожнення.

Броколі

Як їсти: з мінімальної теплової обробкою

Під час приготування брокколі, в ній руйнується фермент мирозиназ, дуже корисний для печінки, і безліч інших вітамін.

Найбільш бажаний спосіб – швидке відварювання в окропі (бланшировка) або кілька хвилин на пару.

Не готуйте брокколі занадто довго!

Спаржа

Як краще їсти: після теплової обробки

Ідеальний спосіб приготування спаржі – на пару.

Так кількість антиоксидантів в ній виросте, а сама вона стане більш легкою їжею для шлунка.

Ферулова кислота з спаржі перешкоджає розвитку раку.

Цибуля

Як краще їсти: свіжою

Не любите варену цибулю в супі? Не варто мучитися, тим більше що більшу користь вона приносить саме в сирому вигляді.

  • Додайте свіжий лук у будь-які овочеві салати.
  • Для різноманітності включайте в раціон не тільки простий ріпчаста, але і червоний лук, а також цибулю-порей.год

Болгарський перець

Як краще їсти: свіжий

У болгарському перці багато вітаміну С Під час нагрівання при випіканні, відварюванні або обжарке, цей вітамін майже повністю руйнується.

Тому найбільш бажано вживати болгарський перець в сирому вигляді – наприклад, в салатах.

Шпинат.

Як краще їсти: після теплової обробки

Під час нагрівання в шпинаті вміст корисних мікроелементів, особливо заліза, кальцію і магнію, тільки збільшується. Листя можна бланшувати або швидко протушкувати без масла – так вони залишаться соковитими і не потьмяніють.

Шпинат – це чудовий гарнір до м’яса або риби на вечерю. Купувати його можна не тільки в свіжому вигляді, але і у відділах з замороженими продуктами.

Якщо шпинат на виробництві був заморожений правильно, то в ньому збереглися мікроелементи і майже всі вітаміни.

Гриби.

Як краще їсти: приготовлені

Гриби – це не овочі, але все одно є важливою частиною здорового меню.

У процесі нагрівання в них зростає кількість потасіуму – мікроелемента, який відповідає за формування нашої м’язової маси. Тому замість солоних грибів, використовуйте відварені або приготовані на грилі.

Leave a Comment