Рослинне молоко: користь, рецепти, порівняння

Зміст:

Рослинне молоко з’явилося в широкому продажі не так давно, але воно стрімко набирає популярність серед прихильників здорового способу життя. Але якщо згадати історію, то цей продукт зовсім не новий. Навіть наші бабусі колись готували напої із злакових, маку та горіхів. А для вегетаріанців рослинне молоко і зовсім просто вимушена необхідність.

Молоко – умовна назва напоїв з рослинних компонентів, яке воно отримало з-за густого білого кольору і подібних кулінарних властивостей.

Використовувати його можна:

  • У чистому вигляді як самостійний напій;
  • При додаванні в каву;
  • При варінні каші та інших страв;
  • При виготовленні соусів;
  • Для смузі, какао і т. д.

Це універсальний продукт, який можна використовувати там, де ви хочете отримати приємний вершково-молочний смак.

Рослинне молоко підійде:

  • Вегетаріанцям;
  • Людям з непереносимістю лактози;
  • Тим, хто хоче відмовитися від тваринного молока;
  • Для вживання в пост.


Плюси рослинного молока

  • Воно містить повний комплекс вітамінів. Тобто при виготовленні вихідний продукт віддає в «молоко» всі свої корисні вітаміни і мінерали.
  • Воно безлактозное. Як відомо, у багатьох людей після дитячого віку виробляється непереносимість до лактози.
  • Легко засвоюється, не викликає роздратування кишечника

Отримати таке «молоко» можна з багатьох рослинних продуктів. Склад такого напою буде повністю відрізнятися від коров’ячого.

Вівсяне молоко

Це чудовий дієтичний продукт, сприятливо впливає на шлунок і травлення.

Приготувати його можна вдома без особливих витрат.

  • Для цього 100 г вівсяних пластівців необхідно замочити на ніч 400 мл холодної кип’яченої води.
  • Вранці отриману масу ретельно збити з допомогою або звичайного заглибного блендера
  • і процідити зайве через сіточку або марлю.

У напій з вівсяного молока для більш цікавого смаку можна додати мед, фрукти, шматочки кураги.

  • Калорійність: близько 35 ккал

Кокосове молоко

Популярний вид рослинного молока, який зараз можна купити в багатьох супермаркетах. Не варто плутати його з кокосовою водою. Молоко з кокоса виходить в результаті розтирання м’якоті кокоса з водою. Продукт досить жирний, тому підходить для виготовлення різних страв, а не як самостійний продукт.

  • Містить вітаміни: С, група В
  • Калорійність: близько 150 ккал

Соєве молоко

Це молоко дуже популярно на Заході. Воно добре впливає на стан організму, завдяки високому вмісту тіаміну та інших корисних мікроелементів.

Таке молоко не містить лактозу і багате білком.

  • Калорійність: близько 37 ккал

Важливо: соєве молоко, незважаючи на його корисні властивості, не рекомендується вживати вагітним, людям із захворюваннями травної та ендокринної системи. Також небажано вживати соєве молоко дітям до 18 років.

Горіхове молоко

Горіхове молоко виготовляється з будь-яких горіхів.

  • Мигдаль;
  • Фундук;
  • Кедрові горіхи;
  • Волоський горіх.


Одне з найбільш популярний – саме мигдальне молоко. Воно має приємний вершковий смак, і чудово поєднується з іншими продуктами і напоями. Знайти його можна в молочних відділах супермаркетів або виготовити самостійно.

Рецепт молока з мигдалю:

  • На 100 г сирої (не обсмаженого) мигдалю необхідно взяти 300 мл води.
  • Замочіть горіхи у воді на 8 годин або залиште на ніч.
  • Вранці воду потрібно змити, а шкірку з горіхів – зчистити, завдяки цьому готовий продукт буде апетитно білим.
  • Потім відправте мигдаль в блендері з невеликою кількістю води і перемішайте на повній потужності.
  • Додайте решту 300мл води і знову збийте.
  • Молоко обов’язково потрібно пропустити через марлю.
  • Макуха можна застосовувати для вегетаріанських десертів, цукерок або у випічці.

Для різноманітності в молоко можна додавати мед, корицю, кардамон, ваніль.

Цей рецепт є універсальним і підійде для виготовлення будь-якого молока з горіхів.

  • Калорійність – в середньому 100-120 ккал

Потрібно замінити коров’яче молоко на рослинне?

Безумовно, таке молоко містить набагато більше вітамінів, мікроелементів і краще усевается. Купити його можна в Перехресті, Окее, Ашані та інших супермаркетах, але краще приготувати в домашніх умовах.

Зрозуміти, то вам необхідно використовувати рослинне молоко замість звичайного можна, прислухавшись до реакції свого організму.

Коров’яче молоко може викликати:

  • Здуття живота;
  • Діарею;
  • Біль у шлунку;
  • Тяжкість;
  • Метеоризм.

Перевірте, пропадуть симптоми після відмови від звичайного молока, тимчасово замінивши його на горіхове.

Якщо у вас немає ніяких негативних реакцій, то відмовляти від продуктів тваринного походження зовсім не обов’язково. Але спробувати рослинне молоко варто хоча б з-за нового незвичайного смаку!

1 thought on “Рослинне молоко: користь, рецепти, порівняння

  1. Цікава інформація, мені подобається думка про корисність молока для всієї родини.

Leave a Reply to Анна Cancel reply