Правильне харчування взимку: найбільш корисні продукти

Зміст:

Озноб, чхання і кашель…Здається, що вони наші постійні супутники в зимовий час.

Чого ж не вистачає нашому організму?

Як харчуватися, щоб підтримати імунітет?

Кращий спосіб запобігти застуду – мати під руками арсенал натуральних засобів і скористатися ним при перших ознаках хвороби.

Природа подарувала нам дуже смачні і корисні продукти, у складі яких багато вітамінів, мінералів і поживних речовин навіть взимку.

Квашена капуста

Що може бути смачніше квашеної капусти в зимовий час? Нічого. Вона не тільки смачна, але і суперкорисна.

Квашена капуста:

  • покращує травлення, кровообіг,
  • захищає наше серце від перевантажень,
  • забезпечує енергією,
  • стимулює імунну систему,
  • зміцнює кістки,
  • знижує загальний рівень холестерину,
  • також вона володіє потужною протизапальною дією,
  • покращує загальне самопочуття і зовнішній вигляд шкіри.

Одна порція квашеної капусти, з червоним цибулею і оливковою олією, в день забезпечить вас клітковиною, вітамінами А, З, До, залізом, марганцем, міддю, натрієм, магнієм і кальцієм.

Морква

Цей сонячний овоч також повний вітамінів і мікроелементів.

Особливо багато в ньому вітаміну А і аскорбінової кислоти.

Корисні властивості

  • Завдяки своєму унікальному складу морква здатна допомогти в лікуванні ГРЗ і грипу.
  • Вона видаляє з організму зайву слиз, очищає кров і лімфу від токсинів.

Не лінуйтеся приготувати собі склянку соку! Він відмінно підніме настрій і поліпшить загальне самопочуття холодними зимовими вечорами.

Зелений чай

Доведено, що зелений чай знижує запальні процеси в організмі і підвищує імунну систему.

Цілющий напій:

  • очищає організм від бактерій,
  • заспокоює біль у горлі,
  • зігріває.

Зелений чай – джерело амінокислоти L-теанін, яка допомагає знизити розумовий і фізичний стрес. Всього 3-4 чашки зеленого чаю в день, допоможуть вам почувати себе бадьоріше.

Покладіть в нього часточку лимона – буде додаткова порція вітаміну С і приємний смак. До зеленого чаю можна додати м’яту, мелісу або бергамот, і він стане ще корисніше.

Гарбузове насіння

Гарбузове насіння багаті залізом, білком, і омега-3 жирними кислотами. А яскраво-зелений колір ядерець вказує на високий вміст в них хлорофілу.

Корисні властивості хлорофілу

  • зміцнює тіло,
  • знижує запалення,
  • сприяє олужненню організму, що знижує ризик захворіти на грип та ГРЗ.

Тому обов’язково включіть гарбузове насіння в свій раціон взимку. Використовуйте їх сирими, не обсмаженими. Варіанти вживання: у тарілку з вівсянкою вранці, в салат на обід, або просто як перекус.

Жирна риба

У зимовий час наш організм недоотримує вітаміну D. Хтось починає ходити в солярій, а хтось приймає спеціальні вітаміни і біодобавки з «вітамін сонця». Але корисніше і правильне отримувати його з натуральних продуктів!

Вітаміну Д багато в жирній рибі – оселедця, скумбрії, мойви, горбуші, сьомзі. До речі, в жирній рибі бонусом ви отримаєте Омега 3,6,9 жирні кислоти.

Готуйте оселедець під шубою з домашнім майонезом. У такому блюді гарне поєднання жирної риби і корисних овочів.

Часник, імбир, цибуля

Ця трійка буде боротися за ваше здоров’я навіть з найпідступнішими мікробами і вірусами!

Корисні властивості:

  • володіють потужною протизапальною властивістю,
  • очищають організм від слизу,
  • допомагають при кашлі і нежиті.

Якщо часник, цибулю і імбир почати приймати при перших ознаках ГРВІ або грипу, час хвороби скоротиться наполовину.

Додавайте їх в супи і тушковані блюда. З коренем імбиру можна заварювати смачний і ароматний чай.

Leave a Comment