Можна їсти сухофрукти на правильному харчуванні? Користь і шкода

Зміст:

Для людей, які худнуть або підтримують вагу, сухофрукти є відмінною альтернативою цукерок та інших солодощів.

Корисні властивості

Незважаючи на те, що калорійність висушених фруктів і ягід більше, ніж калорійність свіжих, в помірних кількостях сухофрукти анітрохи не заважають схудненню.

Вживання їх в їжу не викликає сплеску інсуліну, оскільки вони мають середній глікемічний індекс.

  • Фініки – 70
  • Родзинки – 60
  • Інжир – 40
  • Чорнослив – 40
  • Курага – 35
  • Сушені яблука – 30

Для схуднення краще вживати продукти з ГІ менше 60. Зрідка дозволяйте собі сухофрукти з більш високим індексом.

Сухофрукти мають безліч плюсів:

  • Легко засвоюються організмом;
  • Швидко насичують;
  • Нормалізують травлення;
  • Вносять різноманітність у здорове харчування;
  • Відмінно підходять для перекусів;
  • Є цінним джерелом різних мікроелементів.

Найпростіший спосіб додати сухофрукти в свою дієту – використовувати їх як самостійний перекус, робити на їх основі корисні дієтичні цукерки, додавати в вівсянку вранці.

Чим корисні сухофрукти?

  • Курага: джерело калію і магнію. Добре сприяє травленню і налагоджує стілець.
  • Урюк: Володіє всіма плюсами кураги, т. к. є її «родичем». Урюк – це теж сушений абрикос, але з кісточкою.
  • Чорнослив: активно стимулює перистальтику кишечника. Містить багато натрію, калію, заліза і вітаміни групи В.
  • Інжир: багатий калієм, тому благотворно впливає на судини і серце. Покращує травлення.
  • Ізюм: Містить вітаміни групи В, а також нікотинову кислоту, що бере участь в роботі нервової системи. Родзинки стимулює імунітет.
  • Фініки: містять безліч вітамінів і мікроелементів. Завдяки своїй поживності, жменю фініків можна вважати відмінним перекусом або десертом до чаю.

У чому шкода хімічної обробки сухофруктів?

Часто сухофрукти окуриваются парами сірчистого ангідриду. Під час цього процесу фрукти обробляються парами з вмістом сірки. Після цього досить значна частина хімії залишається на фруктах.

Для виробників така обробка дає багато плюсів:

  • Сухофрукти мають апетитний блиск і приємний світлий відтінок;
  • Продукт довго не псується, т. к. сірка володіє знезаражувальним властивістю;
  • Фрукти засушиваются швидше ніж без обробки.

Але для організму сірка згубна – вона подразнює стінки шлунка, а іноді може викликати алергійну реакцію.

Ще один варіант обробки хімікатами – каустична сода.

  • Каустик – їдкий луг, яка може залишати сильні хімічні опіки на шкірі або слизовій людини.
  • Навіть незначні бризки цього розчину є їдкими для шкірних покривів. Саме це властивість каустику і використовується при обробці фруктів – їх шкірка тріскається, завдяки чому рідина випаровується набагато краще. Виробник зможе обробити більше фруктів за менший час.

Для блиску сухофруктів використовують:

  • Технічне оливкова олія;
  • Гліцерин.

Для того, щоб зробити оброблені сухофрукти придатними для здорового харчування необхідно:

  • Обдати їх окропом;
  • Замочити мінімум на 30 хвилин;
  • Промити і тільки потім використовувати в їжу.

Після таких маніпуляцій частина шкідливих хімічних сполук перейде у воду.

Як відрізнити хороші сухофрукти?

Необроблені сухофрукти:

  • Не мають блиску (матові);
  • Не відрізняються яскравим кольором;
  • Мають натуральний аромат без хімічних нот;
  • Сильно зморщені.

Сухофрукти, оброблені хімікатами:

  • Відрізняються яскравим неприродним блиском і кольором;
  • Мають сильно виражений аромат;
  • Практично не зморщені.

Якщо ви переходите на здорове харчування, намагайтеся купувати тільки натуральні сухофрукти, і не забувайте контролювати розмір порцій цих солодощів.

Leave a Comment