Інтуїтивне харчування не для схуднення, або Як поправитися, йдучи на приводу інстинктів

«Інтуїція вас обдурить» – з такою заявою виступили послідовники інтуїтивної «дієти», розчарувавшись у апетитній перспективі їсти все, що хочеться. Чому інтуїтивне харчування не працює і чому багато жінок потрапили в пастку інстинктів і замість того, щоб схуднути, поправилися?

Зміст:

Дієтологи б’ють на сполох. Кількість жертв інтуїтивного харчування збільшується в геометричній прогресії. Передача права керувати раціоном в руки тіла виходить боком, причому буквально.

Чому інтуїтивне харчування не працює? Тіло знає, що тобі потрібно

Починалося все красиво.

  • Революційний підхід до харчування під гаслом «Без обмежень, дієт і правил» привернув увагу всіх, хто безуспішно боровся із зайвою вагою шляхом обмежень, дієт і правил.
  • Родоначальником нової системи харчування був Стівен Хоукс, який випробував на собі безліч дієт і переконався в їх руйнівний характер.

Сівши і подумавши, Хоукс винайшов альтернативну систему харчування – інтуїтивну.

Яка полягала в двох простих постулатах:

  • зголоднів – співаєш;
  • їж те, що вимагає тіло.

Зі зрозумілих причин свої голодні погляди в бік нової «дієти» звернули всі. Ніхто і ніколи не говорив худеющей жінці таких прекрасних слів. Все, що вона чула до цього, коливалося у вузькому коридорі заборон.

А потім сталося наступне. Жінки уважно прислухалися до «сигналів» свого тіла і стали старанно виконувати його забаганки, поглинаючи торти, снікерси і чіпси. Час розплати прийшов. Результати дієти виявилися катастрофічними.

Як, якщо інтуїтивне харчування не працює, тоді сам Хоукс завдяки своїй системі схуд на 22,5 кг?

Інтуїція або «промита» свідомість?

Стівен Хоукс, пропагуючи вседозволеність, вчив слухати тіло, а не рекламні ролики, не гормональні сплески, не затаєні образи.

Щоб було зрозуміло, як в ідеалі повинна працювати інтуїція, згадаємо дитинство.

  • Інтуїтивними їдцями ми народжуємося. Будучи немовлятами, починаємо нервувати і плакати, коли хочемо їсти, і не заспокоюємося до тих пір, поки їжу не отримаємо. Дитина їсть лише тоді, коли голодний, і припиняє є, наситившись.
  • До дорослості ми прибуваємо з збоченій системою сприйняття себе і світу. Інтуїція виявляється «промитої».

Фактор реклами

Виробники фаст-фуду та іншої «сміттєвої» їжі зробили все можливе, щоб підсадити нас на свою продукцію і отримати з нашого гаманця максимум грошей.

Сьогодні вони використовують не тільки рекламу.

  • В їх лабораторіях працюють хіміки, які винаходять спеціальні харчові формули, щоб продукт збуджував у головному мозку центр задоволення і виробляв від себе залежність.
  • Чи можна довіряти сигналам, що надходять від залежного тіла? Немає. І чим сильніше мозок «промитий», тим більшої шкоди завдасть тілу інтуїтивне харчування.

Фактор стресу

З допомогою їжі жінки схильні вирішувати емоційні проблеми.

  • При цьому російські жінки «заїдають» проблеми частіше. Якщо француженка віддасть перевагу секс, англійка – подорож, а голландка – кофешоп, російська купить торт, щоб розслабитися.
  • Сором’язливість і скрутність у засобах змушує обирати моральні і недорогі «антидепресанти».

Фактор гормонів

Гормони здатні маніпулювати всім життям, а не тільки харчовим поведінкою.

  • Замаскуватися під інтуїцію їм не складе праці. Тіло хоче шоколадку? А потім гамбургер? Оселедець під шубою?
  • У другій половині менструального циклу «інтуїція» веде себе самим розгнузданим чином. Довірившись їй, не влізете в двері.

Чому інтуїтивне харчування не працює і кому воно підійде?

Тим не менш, багатьом система підійшла. Як їм вдалося обійти «пастки»? Усвідомлене ставлення до їжі і культура прийняття їжі – фундамент, на якому можна побудувати будівлю інтуїтивного харчування.

Усвідомленість

Ключ, яким відкриваються двері в країну інтуїтивного харчування – усвідомлене ставлення до їжі. Тільки повне розуміння хімії тіла, маркетингу реклами та складу їжі дозволяє експериментувати на тему «їж все, що хоче тіло».

Так, їжа – це задоволення. Немає нічого поганого в тому, щоб підняти собі настрій шоколадом. Але якщо апетит, а не голод, стає «рульовим», нічого доброго не вийде.

Голод – це стан, який супроводжується конкретними фізичними реакціями. Про голод говорить бурчання в животі і смоктання під ложечкою. У стані голоду навіть скоринка хліба викликає слинотеча. Не хочете хліб? Ви не голодні.

Фуд-культура

Інший важливий аспект – культура приймання їжі. Як ми їмо?

  • На бігу, на швидку руку, не регулярно. В цьому темпі неможливо оцінити реальний голод або збуджений бігбордом апетит хоче пончик.
  • Практикувати інтуїтивне харчування можна лише в умовах неспішного і зосередженого прийняття їжі. Тільки так ви зможете прислухатися до сигналів тіла, проаналізувати їх і задати собі пару правильних питань.

В інтуїтивному харчуванні є багато доброго. Але і ризики, що вседозволеність перетвориться в історію «як я поправилася на 15 кг», теж великі. Інтуїтивне харчування – це виховані відносини з їжею і шанобливе ставлення до себе, а не вакханалія в честь шлунка.

Leave a Comment