Великий православний піст 2019. Календар харчування по днях. Як харчуватися в піст

Зміст:

Великий піст припадає на 11 березняі триватиме до 27 квітня 2019 року. Православний піст є найсуворішим табу на певні продукти. Тут ви можете дізнатися, чим харчуватися у Великий православний піст 2019 і вивчити календар харчування по днях.

Віруючий християнин повинен пройти до Великого свята особливий шлях, утримуючи себе в суворих рамках. Забороняється не тільки приймати певну їжу, але і проводити час у різних розвагах. Якщо слідувати всім правилам, треба відмовитися від перегляду різних теле передач, а також від інтернету.

Найсуворіший піст церковного календаря розпочнеться за сорок сім днів до Світлого свята.

Складається з Чотиридесятниці і Страсної седмиці.

  • Перше утримання присвячено тому, що Ісус голодував протягом сорока днів, спеціально віддалившись для цього в пустелю, щоб підготуватися до майбутніх хресних стражданнь;
  • друге – заключним дням земного життя Спасителя, Розп’яття і подальшого Воскресіння.

Пропонуємо переглянути цікаве відео “Великдень 2019. Що символізує паска і яка її історія”

Що можна їсти у Великий Піст? Як харчуватися в піст?

Виключені продукти, які отримують, завдяки тваринам:

  • молоко,
  • яйця,
  • м’ясо.

В дні Благовіщення і Вербної неділі — допустима риба, а включення в раціон мідій, креветок і кальмарів дозволено протягом всього часу.

Основна мета — духовне очищення, а не тілесне, тому пам’ятайте про смиренність і спокій.

Незважаючи на тимчасові харчові обмеження, раціон повинен бути збалансованим і корисним.

Тому вам слід знати, що дозволено:

  • Крупи — овес, гречка, рис, кукурудза, пшоно.
  • Гриби, бобові.
  • Хлібці, чорний і злаковий види хліба.
  • Сезонні овочі, мариновані, квашені.
  • Фрукти, консервація, джеми.
  • Мед, різні види горіхів, сухофрукти.
  • Рибу тільки в особливі дні.

Грамотний підхід до харчування дозволить вам навіть під час обмеження не відчувати голоду.

  • Перший і останній тижні — особливо строгі. Якщо брати за приклад суворі монастирські закони, то в період посту щодня їдять тільки раз, а винятком є субота, неділя: трапезувати дозволено двічі – обід і вечерю.
  • У ці ж дні можна виноградне вино та олію рослинну (Страсна Седмиця — виняток).
  • У другий та четвертий дні кожного пісного тижня можна побалувати себе гарячими стравами; в будні – лише продукти в холодному вигляді без краплі олії.

Страсна П’ятниця і Субота до настання Світлого Воскресіння – голодування.

Меню на Великий Піст: календар харчування по днях

Згідно з монастирським статутом, щорічно складається календар харчування. Миряни погоджують строгість відмови від їжі з духівником, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.

Основними правилами є:

  • заборона на продукти тваринного походження;
  • дозвіл на куштування риби, ікри;
  • дозвіл на прийом гарячої їжі з маслом або без;
  • сухоїдіння;
  • повна відмова.

Тиждень перший (11 березня—17 березня)

Якщо стан здоров’я дозволяє вам тримати суворий піст, то слід почати з такого меню.

Початок харчового обмеження доводиться наступний день після 26 лютого – закінчення Масляного тижня. Тобто, з 27 числа останнього місяця зими почнеться найсуворіший піст.

Понеділок — харчове утримання

  • Вівторок — квас з хлібом.
  • Середа, четвер — сухоїдіння: сирі городньо-садові плоди, житній хліб.
  • П’ятниця — сироїдіння. Заборона масла, готувати їжу не рекомендується.
  • Субота — сік виноградний, сухоїдіння.
  • Неділя — червоне вино бесспиртовое, відварені продукти з додаванням масла.

Насправді звичайним людям (мирянам) обмежувати себе настільки суворо часом непосильне завдання. Тому радимо починати з малого і зростати духовно і тілесно поступово. Так буде надійніше.

Тиждень другий (18 березня—24 березня)

Якщо ви вперше тримайте пост, не беріть на себе непомірні навантаження!

В основі меню – дозволені страви, які можна замінювати або додавати на свій розсуд.

  • Понеділок. Снідайте вівсянкою, випийте чай. До обіду можна з’їсти суп вермішелевий, котлети з картоплі. Яблука, кава допоможуть вгамувати голод. Візьміть за правило вечеряти тільки склянкою чаю.
  • Вівторок. Перший прийом їжі — відварений рис, огірково-помідорний салат, чай. До обіду — вермішель з соусом з грибів, супчик без м’яса і заправки, чай з варенням.
  • Середа. Сніданок складається з вареної гречки, кава. Пообідайте овочевою солянкою, салатом. Випийте компот.
  • Четвер. Почніть день з кукурудзяної каші. Пообідайте щами з капусти, салатом. До вечері можна приготувати пюре картопляне з баклажанної ікрою.
  • П’ятниця. Ячна каша, овочі — перший прийом їжі. Другий прийом їжі — гороховий суп, салат, компот. Повечеряйте гречей.
  • Субота. Почніть день з вінегрету, випийте чай. Пообідати в суботу можна пшенкой з овочами і випити компот. До вечері — лечо і вермішель. В першу батьківську суботу відправляються для вшанування покійних предків на кладовищі.
  • Неділя. Поснідайте вівсянкою, їжте фрукти. В обід можна скуштувати борщ, смажену картоплю. До вечері спробуйте рис з морквяно-цибулевої заправкою.

Тиждень третій (22 березня—31 березня)

Меню

  • Понеділок. Сніданок складається з горіхів з пшенкой, чаю. Приготуйте суп картопляний з гречей, зрази овочеві до обіду. Допустимі фрукти.
  • Вівторок. Гречка з чаєм — початковий прийом їжі. Квасолевий суп додасть сил в середині дня. Також в обід можна з’їсти вермішель з грибами.
  • Середа. Почніть день з рису, випийте кави. До обіду можна покуштувати солянки без м’яса, з’їсти капустяний салат. Випийте компот.
  • Четвер. Вівсянка і фрукти — перша трапеза. В обід можна поласувати борщем капустяними, з’їсти салат. До вечері скуштуйте картопляне пюре, баклажанну ікру.
  • П’ятниця. Ячна каша з кавою — гарний початок дня. До обіду підкріпіть сили гороховим супом і нарізкою овочів. Останній прийом їжі — гречка і чай.
  • Субота. Перша трапеза — пшонка з чаєм. Пообідайте розсольником і вінегретом. Допустимі фрукти, компот. Останній прийом їжі – лечо, відварні макарони.
  • Неділя. Поснідайте пшенкой з кавою. З’їжте обід борщ, картоплю, приготовану на олії.Повечеряйте рисовою кашею з цибульно-морквяної заправкою, випийте чай.

Тиждень четвертий (1 квітня — 7 квітня)

Меню

  • Понеділок. Перша трапеза для поповнення сил — вівсянка, горіхи і кава. Пообідайте овочевим супом і горохової кашею, горіхами.
  • Вівторок. До сніданку використаєте ячну кашу з чаєм, а в обід — сочевичний суп, гриби.
  • Середа. Почніть день з відвареного рису. Підкріпіть сили борщем, салатом в обідню пору.
  • Четвер. Перша трапеза – рис, горіхи і чай. До обіду можна з’їсти відвар з квасолею, салат. Повечеряйте картоплі пюре з баклажанної ікрою.
  • П’ятниця. Вівсянка, кава — перший прийом їжі. Суп з горошком, нарізка додадуть сил. Заключна трапеза — каша.
  • Субота. Їжте кашу з кукурудзи. Пообідати можна розсольником, вінегретом. Заключна трапеза — вермішель з грибами.
  • Неділя. Вівсянка — початок дня. Салат, борщ, узвар — обідня трапеза. Увечері — гречка з цибульно-морквяної заправкою.

Тиждень п’ятий (8 квітня—14 квітня)

Меню цього тижня може повторюватися страв з попередніх.

Тиждень шостий (15 квітня—21 квітня)

З понеділка по п’ятницю – сухоїдіння, а у вихідні та особливі дні дозволена варена їжа, ікра рибна, риба.

Особливими датами 2019 є:

  • 7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці.
  • 20 квітня — Лазарева Субота.
  • 21 квітня — Вербна Неділя.

Сьомий тиждень (22 квітня—27 квітня)

Страсна седмиця найбільш важлива. Утримання максимально суворе, всі дні Пристрасні.

  • З понеділка по четвер — мед, горіхи, хліб, необроблені плоди городу і саду.
  • Абсолютна харчова заборона в п’ятницю.
  • У суботу дозволено сухоїдіння, але можна продовжити голодування до розговіння — першої трапези Світлого Свята.

Воскресіння Христове — Великдень

Закінчення посту припадає на Світлу Пасху Господню. Не забувайте, що мета посту — не просто тимчасове харчове обмеження, а покаяння і смирення.

Святі отці на цю тему говорили:

Та ви їжте, що хочете, лише б не один одного.

Зверніть увагу на:

Leave a Comment