Рататуй для схуднення. Смачне і корисне овочеве блюдо!

Рататуй – популярне французьке блюдо, фр. мовою Ratatouille. Це слово означає «поганий рагу». Страва родом з Ніцци і повністю його називають «рататуй нісуаз».

По-нашому рататуй це смажені овочі з зеленню і травами.

Іншими словами можна сказати полегшений варіант рагу, без картоплі і квасолі.

А ще це велика кількість клетчаки, яка необхідна для нашого організму.

Всюди твердять, що клітковина для схуднення повинна стати першим продуктом. А брати її потрібно з овочів і фруктів, просто вживаючи їх.

Калорійність рататуя 150 ккал на порцію.

Щоб процес схуднення проходив смачно, готуйте із задоволенням смажені овочі. Вони відмінно підійдуть до яєчній дієті або будь білкової.

Для рататуя потрібні наступні продукти:

Кабачок 1-2, бажано жовтого або зеленого кольору цукіні, просто для краси. Якщо таких немає, то і звичайні кабачки теж зійдуть.


Помідори 4-5 штук. 2 червоних перцю соковитих, морква 3-4 середніх штуки, 4-5 середніх цибулин, капуста цвітна середня головка, 1 баклажан (я готувала в цей раз без баклажана). Тобто вибираєте або баклажан або капуста або спаржева квасоля. Зелень, базилік і трави, якщо є в наявності майоран і т. д.


Оливкова масло або рослинна сире.

Овочі все вимити. Поставте варитися цвітну капусту, щоб покипела 5 хвилин не більше. Можна навіть полусырую, все одно дожариться з овочами.


Поки капуста вариться нарізати крупно кабачки і поставити смажити. Сковорідку спочатку розігріти з маслом, а потім кидати кабачки.


Спочатку смажте на швидкому вогні, а потім коли вони почнуть «позолачиваться» прикрутіть вогонь. Щоб інші овочі дійшли.


Поки смажаться кабачки і вариться капуста, почистити морквини. Очистити цибулю, нарізати кільцями і в сковорідку смажити. Натерти моркву і до цибулі.


Поки всі смажитися і варитися нарізати крупно кубиками болгарський перець. Висипати засмажку з цибулі і моркви до кабачків, а перець смажити окремо. Можна смажити перець і з засмажкою.

Поки перець смажитися, цвітну капусту остудити і порізати на суцвіття. Перець додати до смаженим овочів і відставити, прибрати з вогню.

Підсмажити до золотистого кольору цвітну капусту і додати до овочів.


Поставити все на повільний вогонь. В цей час починати терти помідори на тертку. В цей раз я купила помідори сорту «чорний принц», тому вони такого кольору. Додати терті помідори до овочів і залишити тушкується.


Посолити і заправити зеленню. Нарізати кріп і петрушку. Можна додати чавлений часник, але без нього страва виходить ніжне.

Коли подаєте на блюдо, прикрасьте ще раз свіжою зеленню. Основний компонент кабачки можна замінити баклажанами для схуднення, тоді вийде білкове блюдо.


Все літо готую цю страву, тільки з різними варинтами (кабачок, патисон, баклажан, капуста або спаржева квасоля). Звичайно, готую до рататую ще свіжий салат і можу ще шматочок сиру додати. Блюдо виходить легке, і за місяць я схудла на 4 кілограми, постійно їдять це блюдо як перше і друге. З 64 кг стала важити 59-60 кг.

Бажаю Вам смачного схуднення!

Leave a Comment