Підшлункова залоза дієта: що не можна, і можна? Меню.

Зміст

Коли «хворіє», підшлункова залоза, дієта стає мірою необхідною. Применшувати важливість медикаментозного лікування не стоїть, без нього відновити функціонування цього органу майже неможливо.

Але і правильне харчування виконує не менш значущу роль – знижує секреторну діяльність при гострих формах панкреатиту і запобігає ризики розвитку ускладнень при хронічних патологій.

Сподіватися тільки на їжу в питанні лікування хвороб підшлункової залози не потрібно. Якщо запустити процес і не скористатися лікарською допомогою, наслідки такої самовпевненості можуть бути трагічними. В домашніх умовах (після відвідування спеціаліста) доведеться серйозно замислитися про раціоні і відмовитися від багатьох звичних і улюблених страв. Обговоримо детальніше обмеження і рекомендації в області харчування.

Підшлункова залоза – дієта при гострому панкреатиті

Гострий панкреатит вимагає негайної лікарської допомоги. Ферменти, які викидає заліза, що не надходять у дванадцятипалу кишку, а починають руйнувати «саме себе», отруюючи токсинами та інші органи – серце, печінка, головний мозок. Так як підшлункова залоза – частина травної системи, то дієта після «кризи» починається з триденного голодування – для забезпечення хворого органу спокоєм.

Правила голодування:

  • допускається пиття чистої води, слабомінералізованої теплої води без газів;
  • обсяг водної порції – не більше 200 мл за раз;
  • добова кількість випитого – 1,5 л.

По завершенню цього етапу призначається тижнева малокалорійна дієта зі збереженням нормальної порції білків, але різко обмежує жири, швидкі вуглеводи, клітковину.

Харчування – часте і дробове. Прийнятний спосіб термічної обробки – тушкування, відварювання. Оптимальна консистенція їжі – рідка і напіврідка.

Що їмо:

  • слизові супи з додаванням добре развариваемых круп, крім пшоняної, перлової, на водному або неміцному овочевому бульйоні;
  • нежирне м’ясо, рибу – подрібнені блендером в пюре або фарш;
  • яйця зварені некруто, білковий омлет;
  • відварені овочі – перетерті в пюре;
  • фрукти – солодкі запечені яблука;
  • молочні продукти – ніжний сир, а краще – сирний пудинг паровий;
  • з десертів – фруктово-ягідні киселі, желе;
  • з напоїв – мінеральна вода без газу, шипшиновий чай.

Очевидно, що інші продукти, включаючи свіжі овочі та фрукти, молоко, хліб (і не кажучи про алкоголь, копченостях і маринадах), з раціону прибираємо.

Харчування після загострення будь-якого органу травної системи має бути максимально щадним і легким.

Підшлункова залоза – дієта при хронічному панкреатиті

Хронічні захворювання вимагають організації харчового режиму, який повинен стати стилем життя. Це дозволить до мінімуму знизити ризики загострень і рецидивів. Знову ж таки, варто забути про занадто жирної їжі і швидких вуглеводах. Їжу можна варити, готувати на пару, запікати без утворення скоринки.

При хронічному панкреатиті меню більш різноманітне, ніж у версії «гостре стан», однак є можна далеко не все і тут.

Що їмо:

  • черствий хліб (або свіжий, але підсушений), прісне сухе печиво;
  • нежирне м’ясо, рибу, птицю з урахуванням рекомендованих способів приготування;
  • супи з овочами і крупами (виключаючи капусту, пшоняну крупу);
  • некруто зварені яйця, паровий омлет (обмежити жовтки до 0,5-1);
  • з молочної групи – некислий сир і кефір, сир у невеликій кількості (негострий, некопченый);/li>
  • в’язкі каші з будь-яких круп крім пшоняної;
  • овочі протерті свіжі або варені;
  • стиглі фрукти – у перетертому вигляді, запечені яблука;
  • з десертів – желе і киселі, несолодкі муси;
  • з напоїв – неміцний чай, фруктові соки при розбавленні водою.

Пам’ятайте, що…

  • при проблемах з підшлунковою залозою необхідно максимально знизити кількість споживаного цукру;
  • обмеження стосуються в першу чергу жирів і швидких вуглеводів;
  • необхідно скоротити в раціоні частку екстрактивних речовин, грубої клітковини і інших дратівливих елементів;
  • куріння і алкоголь при дієті категорично заборонені.

Дієта при хронічному панкреатиті не повинна включати м’ясних, рибних і грибних супів, а також щей, борщів і борщів зелених. Вироби з житнього борошна і борошна вищого сорту – табу.

Відмовитися доведеться від жирного м’яса, риби, птиці та консервів з них. З овочів у чорному списку – капуста, ріпа, редька, цибуля, часник.

Цілісні сирі фрукти і з великим вмістом цукру (виноград, банани) – виключаємо.

Шоколад, морозиво, кава, какао – ці улюблені ласощі також під забороною.

Приблизне меню:

  • сніданок 1: в’язка рисова каша з додаванням молока, м’ясної пудинг;
  • сніданок 2: омлет з білків, неміцний чай;
  • обід: овочевий суп з додаванням вареного і дрібнонарізанної м’яса, картопляне пюре;
  • перекус: вершковий сир, відвар шипшини;
  • вечеря: риба на пару, гарнір з вареної брокколі;
  • перед сном: кефір або молоко (при переносимості).

Чи потрібно дотримуватися режиму все життя?

Дієта для підшлункової залози все життя – це можливо. Калорійність лікувального меню знаходиться в межах 2600-2700 ккал. Частка білків – не менше 100 г, жирів – близько 60 – 80 г, вуглеводів – не менше 350 р.

Цукор – обмежений, «шкідливі» способи приготування – обсмажування, запікання в маслі – заборонені.

Збалансована дієта, повноцінна і здорова. Немає ніяких протипоказань для постійної експлуатації. А додатковим бонусом (крім «спокою» підшлункової залози) стане зниження ваги – мінімум на 1,5-2 кг на місяць. Будьте здорові!

Leave a Comment