Лікувальний стіл «Дієта 12» – харчування при розладах нервової системи.

Зміст:

Хвороби нервів – часті супутники нашого життя. Зрослий рівень навантаження неминуче призводить до стресів, втоми і підвищеної психоемоційної чутливості.

Нервова система виходить з ладу, а «хворі» нерви, як відомо, – причина всіх хвороб. І якщо останнє твердження можна заперечувати, то про найважливішу роль нервової системи дискутувати не прийнято.

Стіл «Дієта 12» – харчування, яке використовується в комплексній терапії нервових розладів. Їжа може заспокоювати й знімати підвищене навантаження з органів і систем.

Їжа може приносити задоволення і служити цінним ресурсом для створення відчуття комфорту і гармонії. Чашка кави заспокоює лише в рекламному ролику.

У реальності все збуджуючі напої розхитують нервову систему, а у разі її розладів – продукти і рідини з яскраво виражену тонізуючу і стимулюючу дію з раціону виключаються. Про інших рекомендаціях читайте нижче.

Стіл «Дієта 12» – характеристики раціону харчування.

Дієта неодмінно повинна супроводжуватися грамотним медикаментозним лікуванням і підтримуватися іншими заходами – організацією здорового режиму сну і неспання, відмовою від шкідливих звичок. Однак применшувати роль харчування в терапевтичному комплексі не потрібно.

«Правильна» їжа здатна відновити роботу засмученою нервової системи або, щонайменше, значно допомогти у вирішенні завдання її реабілітації.

В першу чергу накладаються заборони на їжу і напої з збудливим ефектом – кава, міцний чай, алкоголь, шоколад, гостре і смажене, цибулю і часник.

Для полегшення роботи травної системи обмежують вживання жирів і вуглеводів, а також всіх труднопереваріваемий для ШКТ продуктів, в числі яких – «грубі» овочі і фрукти (редис, незрілі груші), гриби, баранина і свинина. Не зайве – знизити кількість солі у раціоні, яка затримує воду і збільшує навантаження на внутрішні органи.

Загальні характеристики столу.

Добова калорійність – в межах 2300-2500 ккал, при виснаженні – калораж пропорційно збільшується.

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів 80 г, 70 г, 350 р. Частка білків може бути збільшена за призначенням лікаря. Важливо вживати ненасичені жири – особливо Омега-3, Омега-6 (зміцнюють нервові волокна, серцево-судинну систему).

Харчування дробове, п’ятикратне, невеликими порціями.
Збільшується споживання вітамінів і мінералів, особливо У, Е, С, кальцію, фосфору і магнію.

Раціон людини з розладом нервової системи повинен рясніти молочними продуктами, овочами і фруктами, дієтичними ніжними сортами м’яса і риби (кролятина, телятина), морепродуктів, страви з круп.

Допускається тимчасовий перехід на вегетаріанське меню з наступним поверненням до збалансованого і повноцінному харчуванню.

ТОП-7 корисних продуктів.

  • банани постачають калій, захищають від депресії;
  • лосось – джерело ненасичених жирів класу Омега;
  • яйця багаті лецитином, який є живильною речовиною для нервів;
  • сир знімає нервову напругу, адже в ньому багато кальцію;
  • сир містить корисні для нервової системи амінокислоти, серед яких – лізин і гліцин;
  • пророслі зерна – джерело вітаміну В, який допомагає протистояти стресам;
  • горіхи – їх вживання знімає перевтому і зміцнює нерви.

Серед найнебезпечніших для нервової системи продуктів – алкоголь, чорний кава і чай, шоколад, гострі соуси і приправи (хрін, гірчиця, аджика), м’ясні і рибні консерви і копченості, смажена їжа. Дуже схоже на меню для посту.

Свіжий хліб, випічка, жирна їжа, напівфабрикати (в тому числі – наваристі бульйони і супи) відносяться до категорії умовно заборонених – вживання цих продуктів небажано в рамках будь-якої лікувальної дієти.

Стіл «Дієта 12» – як виглядає меню?

Харчування при патології нервової системи має умиротворяти, наповнювати енергією і задовольняти всі потреби організму в поживних і будівельних компонентах. Не варто захоплюватися калорійним меню. Їжа повинна бути біологічно повноцінним.

Відомо, що цукровмісні продукти миттєво піднімають настрій. Але ефект проходить швидко, залишаючи відчуття пригніченості і втоми.

Розумніше вживати десерти, насичені корисними речовинами – мед або сухофрукти. З напоїв в меню обов’язково присутній молоко, кефір, трав’яні відвари, свіжовичавлені соки, мінеральна і чиста вода.

Важливо стежити за харчовим поведінкою. Нервові розлади часто провокують переїдання і алкоголізм. Справлятися зі стресом можна (і потрібно) іншими заходами – аутотренінгом, психотерапевтичними сеансами, спортом або медитацією.

Приклад меню столу №12.

  • Сніданок: омлет, відварна брюссельська капуста, м’ятний чай з медом.
  • Сніданок 2: сирний пудинг, молоко.
  • Обід: сирний крем-суп, запечений лосось, гарнір з спаржі.
  • Перекус: горіхи, сухофрукти.
  • Вечеря: тефтелі з яловичини, печена картопля, овочевий салат.
  • Перед сном: несолодкий йогурт.

Лікувальний стіл «Дієта 12» повинен поєднуватися з іншими терапевтичними заходами. Точні рекомендації про харчування призначає фахівець, враховуючи індивідуальні характеристики пацієнта.

Будьте врівноважені, бережіть нерви!

Leave a Comment