Лікувальний стіл №1: дієта 1 при гастриті і виразці. Здоровий і смачний раціон.

Зміст:

Лікувально-профілактичний стіл №1 (Дієта 1)– система щадного харчування для людей з виразковою хворобою шлунка і загостреним гастритом. Дієта спрямована на максимально дбайливе відношення з ШКТ.

І разом з тим вона переслідує мету організації повноцінного і різноманітного харчування, яке допоможе відновити функції шлунка.

Хто сказав, що лікувальна дієта – це несмачно? В домашніх умовах на базі медичних рекомендацій можна організувати «царський» меню.

Про всі нюанси столу №1 і поговоримо, щоб переконатися – здоров’я пов’язане з споживанням смачної їжі.

Дієта 1 – загальні характеристики.

  • Вміст білків, жирів, вуглеводів – класичне: 25%, 25%, 50%, орієнтуйтеся на обсяг вуглеводів в 400 р. Калорійність дієти – до 3000 ккал, але в цілях зниження ваги енергетична цінність меню повинна бути зменшена (не на шкоду вітамінів і мінералів).
  • Обмежте вживання солі, кількість випивається рідини доведіть до 1,5 л.
  • Спосіб приготування їжі на пару, відварювання, тушкування, запікання без масла.
  • Температура споживаної їжі – помірна, уникайте дуже холодної або дуже гарячої їжі.
  • Виключіть компоненти, які посилюють секрецію шлункового соку, подразнюють стінки шлунка, всі трудноперевариваемые продукти.
  • Харчуйтеся дрібно, не менше 5 разів.

Що їмо.

  •  Хліб та інші борошняні вироби першого або вищого сорту. Зверніть увагу, щоб продукт був підсушений, вибирайте пісочне печиво і черствий пиріг.
  • Нежирне м’ясо, птицю без грубих сухожиль. Дієтична яловичина, курчата, індичатина, кролятина у відварному, а краще – у подрібненому вигляді (тюфтельки, м’ясне пюре або паштет, мус, зрази) – ідеальна їжа для запаленого ШКТ.
  • Рибу слід також вибирати нежирних сортів, обробляти її парою або відварювати у воді. І в цьому випадку рибний фарш з подальшим приготуванням парових котлет «ляже» в шлунок легше.
  • З молочних продуктів віддають перевагу негострим, слабокислим і несолоним. Ніжний сир, среднежирная сметана, вершки, некислий кефір і ряжанка – все, що дбайливо впливає на проблемний орган. Включайте в меню парові сирники, сирні суфле і запіканки, молочні коктейлі – і отримуйте задоволення разом з користю.
  • З круп варяться в’язкі каші, іноді – протерті. Зверніть увагу на вівсяну, гречану та манну, які можна готувати як на воді, так і на молоці.
  • Овочі вибираються крохмалисті, некислі. Це в першу чергу картопля, морква і буряк, гарбуз, кабачки, солодкі помідори (обмежена). Правило поширюється на ягоди, фрукти – тільки солодкі і тільки в подрібненому або термічно обробленому вигляді.
  • Десерти – це різноманітні солодкі киселі, мед, зефір, солодкі вершкові соуси.
  • Яйця вживають «всмятку», як варіант – паровий омлет.
  • З напоїв можна пити слабозаваренний чай, неміцна кава або какао з обов’язковим додаванням молока, некислі соки і трав’яні настої.
    Не забувати про жирах, «черпати» які необхідно вершкового і рослинного масла.

Заборонено для вживання.

  • Свіжий хліб і здоба.
  • Жирна, солона, копчена, консервована риба або м’ясо.
  • Крупи з великим вмістом грубих волокон – пшоно, перлова крупа, бобові.
  • «Грубі», кислі, консервовані та мариновані овочі та фрукти — білокачанна капуста, щавель, редиска, цибуля, гриби, смородина, цитрусові та інші.
  • З десертів виключити сухофрукти, шоколад, східні солодощі.
  • З напоїв – міцну каву або чай, газовані напої.

Не потрібно думати, що лікувальний стіл №1 позбавлений фарб. Обмеження стосуються тільки «агресивної їжі». Виключивши з меню шкідливі консерви, копченості, важкі і жирні соуси, смажене з канцерогенну скоринкою, гостре (провокатор переїдання), ви станете здоровішими і знизити вагу.

Можна харчуватися смачно, коли необхідно піклуватися про стан ШКТ? Безумовно. Цієї дієти може дотримуватися будь – вона здорова і збалансована.

Дієта 1 – меню.

Уявімо, як може виглядати меню цього лікувального стола, враховуючи правило 5-разового харчування.

Меню 1

  • Сніданок: паровий омлет, трав’яний чай з сиром та медом.
  • Сніданок 2: банан.
  • Обід: риба на пару, відварені броколі, рисовий суп.
  • Перекус: какао з молоком і вершковим желе.
  • Вечеря: м’ясні тефтелі на пару, буряковий салат з чорносливом, кисіль.
  • Перед сном: ряжанка.

Меню 2

  • Сніданок: рисова каша, яйце некруто, какао з молоком.
  • Сніданок 2: яблуко, запечене з сиром та медом, неміцний чай.
  • Обід: відварна риба з соусом бешамель, гарнір з тушкованих овочів, вівсяний суп.
  • Перекус: трав’яний чай, вівсяне сухе печиво.
  • Вечеря: м’ясний мус, картопляне пюре, відварені брюссельська капуста.
  • Перед сном: молоко.

Пам’ятайте, що варіант «1а» лікувального стола №1 має великі обмеження. Всі страви в цьому випадку подрібнюються або протираються до стану рідких каш.

Овочі, фрукти і хліб повністю виключаються з меню. Які підстави для дієти «1а»? Початковий період загострення виразки або гастриту (перші 1-2 тижні), а також реабілітація після операції.

Немає жодних підстав називати лікувальний стіл №1 – харчуванням для «хворих на виразку». Здорове і збалансоване меню повинно бути нормою для всіх.

Хочете відчути себе краще і розвантажити організм? Призначте собі дієту №1 самостійно.

Leave a Comment