Соєва дієта — схуднути на рослинному білку. Переходимо на вегетаріанство.

Зміст:

Соя («чудо-рослина») — містить багато рослинного білка, який аналогічний тварині. Часто її використовують як ефективний і недорогий замінник м’яса. Ставлення до сої неоднозначне: одні вважають її корисним продуктом, а інші — що вона містить велику кількість ГМО.

Вегетаріанці, вживаючи сою, підтримують у своєму організмі білок у нормі. Тому харчування із включенням у раціон сої, можна назвати вегетаріанською дієтою. У індійців і китайців соя — основний продукт, який вони додають більшість страв. Сою в Китаї династія Джоу визнала одним з п’яти священних зерен (а також пшеницю, рис, просо і ячмінь).

Цінність сої:

  • Наявність повноцінного низькокалорійного білка, який не поступається за своїми характеристиками тварині. Цей білок містить повний набір необхідних двадцяти амінокислот (одинадцять – організм виробляє, 9 – ми отримуємо з їжі)
  • Відсутність лактози і холестерину – робить цей продукт універсальним для людей, які мають захворювання внутрішніх органів і крові.
  • Але при сечокам’яній хворобі і ендокринологічних захворюваннях перед вживанням сої необхідно порадитися з лікарем.
  • Багатьма вченими було доведено, що соя здатна: знизити рівень в крові холестерину, зменшити алкогольну інтоксикацію, зміцнити кісткову тканину, протистояти старечого недоумства, попередити рак грудей і допомогти в період менопаузи.
  • Соя містить лецитин (речовина, що беруть участь у жировому обміні), який сприяє в печінці зменшенню накопичення жирів та їх згорання.
  • Соя легко засвоюється, допомагає регулювати баланс корисних речовин в організмі, а заміна тваринного білка соєю сприяє схудненню.

Існує дві дієти з використанням сої: семиденна і розвантажувальна соєва дієта.

Перший варіант соєвої дієти на сім днів.

Соєва дієта розрахована на тиждень. Заміна звичайних калорійних страв (м’яса, котлет, сиру і сиру) соєвими продуктами – суть даної дієти. Про м’ясну дієту можна забути, будь-яке м’ясо в раціоні замінено соєвим.

Соя не має запаху і смаку, але з допомогою приправ можна надати страв із сої аромат.

Меню:

День перший:
Сніданок: 50 г сухарів (сухого печива), 200 мл соєвого молока.
Обід: 200 р. (≈2 шт.) відвареної картоплі,150 р. соєвого м’яса, 100 р. (≈1шт) яблука.
Вечеря: 100 гр. овочевого салату, заправленого рослинною олією, 150 г. вареного нежирного м’яса, 200 мл яблучного соку.

День другий:
Сніданок: 100 г гречаної каші на соєвому молоці.
Обід: 200 р. (≈2шт) відвареної моркви, 100 г соєвого котлети, 100 р. (≈1шт) яблука і 100 р. (≈1шт) апельсина.
Вечеря: 100 гр. овочевого салату, заправленого рослинною олією, 150 г. вареного нежирного м’яса, 200 мл яблучного соку.

День третій:
Завтра: 150 г. рисової каші, 200 мл соєвого молока.
Обід: 150 сиру Тофу (соєвого), приправленого соєвим соусом, 130 р. салату з моркви з 10% сметаною.
Вечеря: 150 р. відварної риби,100 г салат з квашеної капусти з солодким перцем, 200 мл яблучного соку.

День четвертий:
Сніданок: 20 р. сухарів (сухого печиво, грінок), 200 мл соєвого молоко.
Обід: 200 мл овочевого супу зі сметаною, 200 г салату з буряком та чорносливом, 100 р. яблука.
Вечеря: 200 г відвареної картоплі, 150 р. соєвого гуляшу, 100 р. яблука.

День п’ятий:
Сніданок: 150 г. сир Тофу або сиру, 200 мл кави або зеленого чаю без цукру.
Обід: соєве котлета (100 г),100 гсалата з овочів зі сметаною.
Вечеря: 200 г овочевого супу, 50 г. сиру Тофу, 100 р. яблука або 200 мл яблучного соку.

День шостий:
Сніданок: 50 г сухарів (сухого печива або грінок), 200 мл соєвого молока.
Обід: 100 говощного салату з соняшниковою (оливковою) олією, 150 р. соєвого гуляшу.
Вечеря: 100 р. горохової каші (50 г сухого гороху), 150 р. овочевого салату з соняшниковою (оливковим) маслом.

День сьомий:
Сніданок: 100 р. горохової каші, 200 мл чаю зеленого чаю (кава) без цукру.
Обід: 150 г. вареної стручкової квасолі, 100 г овочевого салату з соняшниковою (оливковим) маслом.
Вечеря: 100 г відвареного пісного м’яса, 50 г. сиру Тофу (сиру), 100 р. яблука і 100 р. апельсина.

Будь-яке м’ясо тваринного походження можна замінити рослинним. У грибний дієти на рослинному білку зроблений особливий акцент.
В даному меню вказані зразкові порції, кожен належний визначити свою норму.

Одні дієтологи вважають, що порція – кількість їжі, яка поміщається в одну долоню; інші вказують точні дані: для жінок порція становить 200 г, для чоловіків – 300 р. Важливо пити достатньо води (півтора – два літра) протягом доби.

Таким чином, семиденна дієта дуже збалансована, в її меню входять жири, м’ясо, фрукти, овочі, але білка в цьому раціоні найбільше. Він підійде людям, які хочуть схуднути, але не з допомогою голодування. Слід також пам’ятати, що дієта буде ефективна тільки за умови заняття спортом, без фізичних навантажень результат буде мінімальний.

Другий варіант — розвантажувальна соєва дієта.

Це дуже сувора дієта. Для дієти необхідні необроблені боби сої, які замочують водою кімнатної температури, а вранці зварити до готовності без перцю і солі.

На день такої дієти необхідно 0,5 кг готових бобів, які необхідно розділити на п’ять або шість рівних частин. А потім з’їсти протягом дня. У даній дієті дотримується монорежим (один продукт), і розрахована вона на 5 днів. А також її можна використовувати як розвантажувальний день. На цих же бобах можна сидіти на бобової дієті.

Розвантажувальна соєва дієта сприяє невеликому зниженню ваги і зняттю набряків. Але перед тим як сідати на таку дієту, проконсультуйтеся з лікарем.

Перед тим, як вирішите приступити до цієї дієти, спробуйте заздалегідь сою на смак (сприйнятливість організму). Дуже важливо також перевірити реакцію організму на сою (можливість алергії).

Поради з приготування страв із сої:

  • маринований сир тофу використовуйте тільки в холодних стравах, так він збереже свій аромат;
  • використовуйте різні спеції для додання блюдам з сої смаку;
  • соєві продукти, які швидко псуються, тому їх необхідно вживати в день, коли вони були приготовані.

Але якщо все-таки ви не переконались в корисності сої, і у вас залишилося нейтральне ставлення до неї, все одно іноді необхідно включати соєві продукти в свій раціон. Вживання цих продуктів є хорошою профілактикою ожиріння, діабету, онкології і передчасного старіння, а також принесуть користь вашому організму, так як соя містить багато вітамінів і мікроелементів.

Сою також застосовують в косметології – додають її омолоджуючі антивікові крему, які живлять і зволожують шкіру обличчя. В домашніх умовах можна зробити соєву маску, для цього необхідно подрібнити в кавомолці сою і залити її окропом, потім додати жовток, змішаний з оливковою олією. Приготовлену маску тонким шаром нанести на обличчя, витримати 10-15 хвилин, а потім змити залишки маски теплою водою і нанести зволожуючий крем.

Також соєві продукти використовують при випаданні волосся, для цього необхідно дві столові ложки соєвого соусу і склянку води. Соус змішуємо з водою і наносимо на чисті волосся, втираючи в коріння волосся. Маску залишити на 10 хвилин, потім змити теплою водою. Ця маска сприяє прискоренню росту волосся і їх харчування.

Також Вам буде цікаво:

Радимо поглянути:

Leave a Comment