Середземноморська дієта — найсмачніше схуднення!

Зміст:

Протягом століть численних традиційна форма живлення рятувала від захворювань і удлиняла життя населенню безхмарному середземноморського узбережжя. Спеціалісти в області медицини досліджували цей феномен і з’ясували, що застосування кулінарних рецептів, які стали звичними для цієї місцевості, надасть допомогу іншим людям у налагодженні здорового раціонального харчування, при якому вживається меншу кількість жиру і більшу кількість поживних компонентів.

В кінцевому результаті виникла «Середземноморська піраміда», однак, не зовсім розрізняється від «Харчової піраміди», що належить американцям. У головній частині кожної з них — фрукти, крупи і городні плоди. Хоча в середземноморської моделі перевага віддається саме бобовим, мясні продукти харчування вживається не частіше, ніж кілька разів у тридцятиденний термін, тоді як олія оливкова застосовується в значних кількостях.

Дотримуючись дану модель, з вас буде потрібно активність, щоденні вчинення фізичних вправ, зате на обід дозволено поглинути стаканчик вина.

Що можна їсти.

Вживайте зернові (а також вироби макаронні!). Хлібобулочні вироби, рис та макарони – основна частина середземноморського столу.

У них міститься безліч складних вуглеводів і незначну кількість жиру, що і стане передумовою відмінного загального фізичного стану організму.

У зернових знаходиться і ще одна найважливіша складова — рослинні волокна.

Вживайте фрукти і городні плоди. У раціоні Середземномор’я значна кількість фруктів і городніх плодів у свіжому вигляді. Навіть готують їсти салат Середземномор’я, в якому овочі та зернові з оливковою олією.

Чудодійний олія оливкова. З століття в століття населення країн Середземномор’я з корисністю для власного здоров’я споживає невимірне кількість оливкової олії. За допомогою його готують їжу, їм також засмажують супи, заливають салатики, його навіть на хліб намазують замість масла вершкового. З якої причини олія оливкова настільки популярно? Головна відмінність оливкової олії від інших жирів полягає саме в тому, що в ньому вміщається корисний для центрального органу кровоносної системи жир мононенасичений. Замещайте жир більш насичений <моно> жири, так як вони скоротять кількість холестерину, який забиває ваші кровоносні судини, і множать захисні сили вашого організму. Але ніколи не забувайте, що у всіх видах жирів міститься безліч калорій, а зайві кілограми підвищують ризик появи серцево-судинних захворювань.

Вживайте більше рибних страв. Червоне м’ясо зберігають для особливих випадків (готують у незначних кількостях спільно з зерновими та городніми плодами). В рибі міститься мала кількість насичених жирів і безліч корисних для здоров’я жирових кислот Омега-3, ось чому її споживають замість м’ясних продуктів кілька разів у семиденний строк.

Омега-3 жирні поліненасичені кислоти, що вони захищають від серцево-судинних хвороб. Вони грають найважливішу роль у зміцненні нервових і мозкових тканин, а до того ж сітківки ока, і неодмінно повинні знаходитися в їжі жінок, які перебувають у стані вагітності, а також маленьких дітей. Новітні дослідження говорять про те, що жирні кислоти Омега-3 позитивно впливають на запальні хронічні захворювання, а до того ж на цукровий діабет і деякі види онкологічних захворювань.


Вживайте якомога більше бобових. Основний інгредієнт салатів, юшок і супів Середземномор’я — бобові.

Це порівняно дешева їжа з низьким вмещением жиру та високим вмещением білка, харчових волокон і вуглеводів.

Поглинає вино. У країнах Середземномор’я до столу, грунтуючись на традиції, подають вино, але стають п’яними в рідкісних випадках.

Дослідження нам показують, що вино виноградне у незначних дозах (один келих вина за один день для жіночої статі, і два келишка — для чоловічої статі) приводить в норму рівень холестерину, а в кровоносних судинах виникає набагато менше бляшок. Проте, головне — це почуття міри (одна доза — келих вина місткістю 125 мл, стаканчик пива місткістю 175 мл, чарка міцного алкоголю — 30 мл).

Завершуйте трапезу фруктами. У кухні Середземномор’я є і десерти, однак трапеза звично закінчується свіжими або сушеними фруктами, але не з солодкими десертами смаковими якостями зі значним вмещением жиру і вуглеводів.

Відновлюйте сили після втоми. Дорогу і рясну їжу не слід розглядати в якості чинника, сприяючого в щастя і здоров’я. Харчуватися необхідно в міру, не поспішаючи, насолоджуючись їжею в колі власної сім’ї і найкращих друзів. А ось фізична активність повинна стати частиною щоденного життя.

Основні інгредієнти середземноморська дієти

Помідори

В томатах міститься достатня доза фотонутриенталикопена -одного з речовин-каратенойдов. Стабільне споживання може знизити чисельність поганого холестерину, зменшити ризик захворювань центрального органу кровоносної системи, а також вберегти від ракових хвороб.

Вживайте до кінця достигли помідорчики — у них вміщається найвищий рівень лікопену. Не потрібно боятися готувати з томатами, оскільки лікопен краще всього всмоктується з виготовлених помідорчиків, а також приготовлених в результаті консервації, в соусах і пюре.

Салат рокет

Рокет і інші салатики темно-листові, включаючи шпинат молодий і крес водяний, збагачені антиоксидантами, бетакаротин і вітамінами Е, С, які усувають вільні радикали, що виробляються організмом з віком, при станах підвищеного нервового напруження і неякісної дієті.

Вітамін групи З найкраще утримується в сирих продуктах харчування, так що вживайте кілька листя темно-зеленого кольору у семиденний строк, і придбайте їх наскільки можна свіже, оскільки процес зберігання знищує вітаміни.

Паста

Свіжа високоякісна або паста, виготовлена з твердих пшеничних сортів – це чудове джерело магнію, складних вуглеводів, клітковини, а також вітамінів групи В.

Дієта, містить в собі мінімально п’ятдесят відсотків складних вуглеводів (наприклад, макарони, картоплю, хліб, рис або високоякісні сухі сніданки) радять фахівці в області дієтології по всій земній кулі.

Риба

Спеціальні масла під назвою омега-3 існують фактично виключно в рибі з високим відсотком жирності, і в теперішній час у них виявляється все більше корисності: вони оберігають від захворювань центрального органу кровоносної системи, діабету, згустків крові, серцевого удару, психічних розладів, екземи та інших захворювань шкірного покриву.

До того ж дана речовина вдосконалює діяльність центрального органу нервової системи і послаблює симптоми артриту. Риба жирна, приміром, макрель, тунець та сардини, найбільш збагачена омега-3.

Оливкова олія

Високоякісне, холодного пресування олія оливкова збагачене маслами мононасыщенными, які сприяють поліпшення стану жирів у вашому організмі. До того ж у ньому вміщуються компоненти, які ще називають флавонами.

Олія оливкова сприяє у вбиранні протиракових каратеноидов, поміщаються в численних середземноморських городніх плодах і фруктах, з цієї причини подавайте приготовані городні, завчасно побризкати їх оливковою олією.

Лимони

Лайми, лимони та інші цитрусові — непогані джерела фотонутриентов, яких називають лимоноидами, що знижують рівень холестерину. А ще всі види цитрусових — джерело вітаміну групи С.

Цедра лимонна є самим збагаченим джерелом поживних компонентів, тому додавайте її в гарніри, соуси та інші страви.

Часник

Часник вміщує такі речовини, які оберігають від захворювань центрального органу кровоносної системи і дещо яких онкозахворювань. Це потужний антибактеріальний, також, можливо, антивірусний продукт.

Особливо багато корисності від часнику – на протязі декількох хвилин після того, як його расплющили.

Чебрець

Всі популярні трави Середземномор’я, особливо орегано і петрушка, містять антиоксиданти, а ось чебрець є з них найкориснішим.

Він має антисептичні та антибактеріальні якості, ось чому значний у боротьбі з невеликими інфекціями.

Вино

Численні дослідження вино пов’язують з захист від захворювань унаслідок високого вміщення поліфенолів. Близько двох-трьох невеликих келихів (125 мл) за один день здатні захистити організм від згортання крові, зміцнити кровоносні судини і внаслідок цього захистити від захворювань центрального органу кровоносної системи. До того ж вино захищає від вірусних інфекцій, захворювання Альцгеймера і небезпеки підвищеного кров’яного тиску.

Населення в Середземноморських країнах проживають набагато довше і часто хворіють онкологічними хворобами, захворюваннями центрального органу кровоносної системи і ожирінням, і якраз їх дієта, найімовірніше, стала причиною цьому факту.

Приблизне меню середземноморської дієти:

День перший:

  • На сніданок – чай трав’яний і мюслі з фруктами.
  • На другий сніданок – йогурт з шматочками свіжого банана.
  • На обід – городні плоди, які зазнали безпечення, більше додавати до них зелені.
  • На полуденок – салат фруктовий (яблучка, апельсинчик, банани, мед і ківі).
  • На вечерю – тост з наявністю креветок, сиром моцарелла, що зазнали безпечення на грилі, і звареним яйцем. Можна приготувати салат «Морський бриз» по дієт рецептом.

День другий:

  • На сніданок – хліб з додаванням соусу з сиру з нульовим відсотком жирності і з помідорами, стаканчик соку.
  • На другий сніданок – бутерброд (або хлібці) з сиром моцарелла і помидорчиком.
  • На обід – риба з городніми плодами (перець солодкий, цукіні), дозволено подати згідно з бажанням спільно з рисом.
  • На полуденок – рис з одним грейпфрутом.
  • Вечеря – папайя, фарширована м’яким сиром і горіхами.

День третій:

  • На сніданок – фрукти (ананас, банани, диня) і чай на основі фруктів.
  • На другий сніданок – сендвіч з шинкою (хлібці з шинкою пісної).
  • На обід – спагетті з томатним соусом.
  • На полуденок – напій медовий на основі меду, соку моркви і лимончика.
  • На вечерю – помідори з базиліком і моцарелою.

День четвертий:

  • На сніданок – сендвіч з шинкою (шматочок хліба з висівками, трохи вершкового масла і шинка пісна), стаканчик соку.
  • На другий сніданок – сир домашній з одним ананасом.
  • На обід – курка з додаванням пасти і городні плоди (помідорчики і цукіні).
  • На полуденок – йогурт з нульовим відсотком жирності з фруктами.
  • На вечерю – салат з городніх плодів, залитий маслом оливковою і шматочок хліба.

День п’ятий:

  • На сніданок – бутерброд з наявністю сиру і сік моркви.
  • На другий сніданок – салат з сиру моцарелли і помідорів, залитий бальзамічним оцтом і оливковою олією.
  • На обід – м’ясо лосося під лимонним соком і відварений рис дикий.
  • На полуденок – салат фруктовий (ківі, виноград, апельсин, сік лимона).
  • На вечерю – суп томатний з додаванням грінок або суп-пюре з городніх плодів.

Якщо ж ви прийняли все-таки дотримуватися вищеописану середземноморську дієту, тоді вам потрібно вивчити перелік продуктів харчування, які не забороняється вживати в їжу:

  • напій на основі апельсина (коли додають натуральні ароматизатори та цукрозамінники);
  • сири з наявністю казеїну (це білковий харчовий продукт, вживаний для заміни молока при виробництві сирів);
  • шоколад без какао;
  • вино без наявності винограду (тобто на основі інших ягід і фруктів),
  • вино з добавкою цукру, вино з звільненим спиртом, вино рожеве з різних сумішей (малостоящий продукт, коли перемішується червоне і біле вина, а не готується натуральне вино рожеве з червоного і білого винограду).

Отже, дотримання даного дієтичного режиму харчування допоможе вам позбавитися від зайвих кілограмів і вбереже від усіляких хвороб надалі. Удачі вам у зниженні маси тіла, а найголовніше будьте здоровими!

Leave a Comment