Дієта по годинах, основи дробного харчування: як усунити ризик переїдання?

Зміст

Багато хто знає, що правильна організація харчування є ключовою запорукою гарної фізичної форми і самопочуття. Для тих же, хто хоче повернути стрункість власній фігурі, при цьому, не знаючи, що таке почуття голоду, дробне харчування, тобто дієта по годинах може стати справжньою знахідкою.

Подібна методика дає можливість схуднути природним способом і плавно, а також на тривалий період зберегти досягнуті показники.

Переваги перед іншими видами дієт

Даний тип дієти припускає рівномірні і регулярні прийоми їжі. При цьому порції повинні бути невеликі, а їх енергетична цінність невисокою.


В такому разі можна досягти багатьох позитивних результатів:

  • Виключити ризик переїдання, а також швидко насичувати організм.
  • Зменшити залежність від солодощів, виключити дисбаланс поживних сполук.
  • Розвантажити і очистити власний кишечник, позбавивши його від проблеми дисбактеріозу або запорів.
  • Відновити корисну мікрофлору травного тракту, а також поліпшити його функціонування.
  • Досягти стабільності рівня глюкози в крові, а також вироблення інсуліну.
  • Прискорити процес спалювання жирових клітин шляхом оптимізації обмінних процесів. Підтримувати нормальну вагу.
  • Звикнути приймати їжу невеликими дозами.

Види часових дієт

Існує кілька найбільш популярних і ефективних систем живлення по годинах:

  • 3 години. Являє собою традиційну систему дробового харчування, яка передбачає п’ятиразовий прийом їжі на добу. При цьому порція не повинна бути більше 250 р.
  • 2 години (місячна). В дану програму входять два цикли, які повторюються:

Протягом 5 днів їжа приймається кожні 2 години 8 разів:

  • склянку чаю або кави/гречана/вівсяна/рисова каша, зварена на воді – 100 р. – в 7-8 год.
  • фрукт будь-якого виду (яблуко, груша, персик, цитрус)/салат з моркви з соком лимона (150 г) – в 9-10 ч.
  • 100 р. сиру / фрукт будь-якого виду – в 11-12 ч.
  • річкова риба відварна/м’ясо (100 г)/100 р. тушкованих овочів/60 р. житнього хліба – в 13-14 ч.
  • твердий сир/відварене яйце/100 р. сиру/йогурт – у 15-16 ч.
  • рагу з капусти, моркви, буряка, помідорів або огірків в кількості 250 г/салат — в 17-18 ч.
  • сухофрукти (50-80 г), розмочені у воді/склянку ягід – у 19-20 ч.
  • 200 мл знежиреного кефіру – 21-22 ч.

Протягом 10 днів звичний режим харчування, але з обмеженням споживаних:

  • насичених жирів;
  • десертів, цукру випічки печива.
  • гострих і солоних закусок, а також фастфуду.
  • соків з пакетів, солодких напоїв, алкоголю і газованої води.
  • промислових соусів і напівфабрикатів.

Далі йде повторення циклу

Щогодини (14 днів). Основні принципи:

  • 10-разовий прийом їжі в день кожні 60 хвилин.
  • Калорійність кожної порції не більше 100 ккал.
  • Повільне і ретельне пережовування їжі.
  • У добу випивати не менше 2 літрів звичайної негазованої води.

При цьому раціон харчування не обмежений. Правда, для уникнення складнощів в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, краще використовувати в основному пісні види риби і м’яса, а також фрукти, овочі, зелень і цільнозернові злакові.

Підсумки

Як бачимо, дробове харчування – відмінний метод схуднути і зберігати вагу для педантичних особистостей.

Leave a Comment