Дієта № 5 – рецепти страв на кожен день для схуднення. Знижуємо вагу з правильними продуктами.

Зміст:

Дієта 5 (стіл № 5) – лікувальна, але саме її дієтологи рекомендують в якості бази для схуднення. Творець дієти – Мануїл Ісаакович Певзнер, основоположник радянської дієтології.

Саме він розробив систему «столів» для людей з різними захворюваннями. Їх загальна кількість – 15.

Певзнер стверджував, що не тільки перелік продуктів повинен стояти на чолі тієї чи іншої дієти, але і технологія їх приготування.

Дієта 5 рекомендована людям, в анамнезі яких – хвороби печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів.

Мета, яку переслідує даний режим харчування – це зберегти печінку або відновити її.

Так співпало, що рекомендації для стола № 5 ідеально підходять і для схуднення.

Зниження ваги, гарна шкіра, міцні нігті, відмінне травлення стануть результатом слідування правилам.

Дієта відмінно переноситься, може експлуатуватися роками без шкоди для здоров’я, вона задоволена смачна і дуже різноманітна – і отримала не 5, а всі 10 балів від тих, що худнуть.

Дієта 5 – заборонені і дозволені продукти.

На основі дозволених продуктів можна створити величезну кількість оригінальних страв, що виключає одноманітність і прісність меню. Головне – правильно їх приготувати.

Відварювання, «на пару» — основні технології термічної обробки, допускається гасіння і повністю виключається смаження.

Харчуватися згідно цій дієті потрібно дрібно. 5-6 разів – оптимальна кількість, що чудово розганяє обмін речовин і не дозволяє організму голодувати.

Добова калорійність – близько 1600 ккал, при цьому значна частина раціону – білки (80 г).

При такій калорійності дотримуватися дієти можна необмежено тривалий час.

Відмінний конкурент існуючим модним системами схуднення. І, між іншим, «конкуренту» майже 100 років!

Наступна особливість дієти 5 – зменшення частки жирів та вуглеводів.

Цей пункт призначався Певзнером виключно для хворої печінки.

Але людям із зайвою вагою або ожирінням полегшити жировий і вуглеводний раціон – добра справа.

Перелік дозволених продуктів:

    • хліб і борошняні вироби: виготовлені лише з борошна 2 та 3 ґатунку, хліб – вчорашній або підсушений, можна нездобне печиво;
    • яйця: некруто, обмежена кількість, до 2-х у добу (жовтків – 0,5-1).
    • риба, м’ясо, птиця: нежирні сорти;
    • молочні продукти: до 9% жирності, сир до 17% жирності (несолоний);
    • крупи: всі без винятку, але обмежити вживання пшона, кукурудзяної крупи перлової;
    • овочі: будь-які (крім маринованих), але обмежити вживання білокачанної капусти;
    • супи: тільки овочеві і круп’яні;
    • жири: рослинні масла (до 15 г), вершкове масло (до 30 м);
    • солодощі: компоти, желе, муси, фрукти (крім кислих);
    • напої: трав’яні відвари, чай, можна каву, але з молоком, а також овочеві і фруктові соки.

Перелік заборонених продуктів:

  • сало: будь-яке (бараняче, свиняче та інше);
  • шоколад і какао, морозиво;
  • свіжий хліб, здоба;
  • м’ясо: жирні сорти (гусак, баранина, качка);
  • копченості та консерви;
  • риба: жирні сорти і ікра;
  • супи: м’ясні, рибні, холодні із сирих овочів, грибні;
  • молочні продукти: жирні (вище 9%) і солоні;
  • соуси і прянощі: хрін, гірчиця, обмежити споживання солі (до 10 м) і перцю;
  • напої: алкоголь, чорна кава, какао, холодні напої.

Всі рекомендації Певзнера – грамотні, скласти збалансоване меню на їх основі – неважко.

Враховуємо загальну калорійність (1600-1800 ккал), обов’язкове кількість білка (мінімум 80г) – і складаємо своє ідеальне і смачне меню на кожен день.

А наступні рецепти допоможуть урізноманітнити і, можливо, надихнуть на створення нових кулінарних варіацій.

Дієта 5 (стіл 5) – рецепти страв.

При складанні меню пам’ятайте про головне технологічному правилі приготування – не смажимо. Відварювання – ідеальний спосіб термообробки. А тепер переконайтеся, що дієта 5, не дивлячись на її обмеження, це смачно.

Суп-пюре з пшеничного хліба.

Альтернатива будь-якому французькому крем-супу.

Знадобиться:

  • 1,5 літра води;
  • 150 р. черствого пшеничного хліба;
  • 2-3 картоплини;
  • 1 жовток;
  • 0,5 склянки молока;
  • 2 столових ложки олії;
  • 2-3 помідора;
  • трохи солі.

Приготування: картоплю і помідори варити до готовності, додавши за 3-5 хвилин пшеничний хліб. Збити блендером. Пюре довести до кипіння, додати сіль, молоко з жовтком.

При подачі полити олією. Смачний, ситний і поживний суп без грама м’яса!

Борщ.

Низькокалорійний борщ у переліку супів для схуднення – лідер.

Знадобиться:

  • 250-300 р. бурякового відвару;
  • 50 р. вареної буряків;
  • 70 р. огірків;
  • трохи зеленої цибулі;
  • половинка яйця;
  • 15 гр. нежирної сметани;
  • зелень.

Приготування: варений буряк нашаткувати або потерти на тертці. Зелену цибулю і огірок подрібнити. Додати до овочів буряковий відвар, посолити. При подачі покласти в суп половинку яйця, сметану, зелень.

Парові котлети.

Знадобиться:

  • 300 р. нежирної яловичини або курячої грудки;
  • 30 р. рису;
  • 25 г вершкового масла.

Приготування: м’ясо очистити від жиру, сухожиль, подрібнити в м’ясорубці. З промитого рису зварити в’язку кашу на воді. З яловичого фаршу і відвареного рису вологими руками сформувати котлети.

Готувати в пароварці, при подачі додати масло, прикрасити зеленню.

Баклажани в сметанному соусі.

Знадобиться:

  • 5 баклажанів;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • стакан нежирної сметани;
  • зелень, сіль.

Приготування: баклажани очистити, нарізати кружечками або уздовж. Додати до них вершкове масло, воду і протушкувати до готовності. Додати сіль і сметану, довести до кипіння.

Подавати традиційно – з вершковим маслом і зеленню.

Мус з кролика.

Знадобиться:

  • 200 г. м’яса кролика;
  • 30 р. вершкового масла;
  • 7 г борошна;
  • 80-100 мл молока;
  • половинка яйця.

Приготування: очищену від сухожиль м’ясо відварити до напівготовності. Збити блендером з додаванням молочного соусу (з молока, масла і муки). Додати збитий білок і акуратно перемішати суфле.

Отриману масу перекласти у форму (дно змастити вершковим маслом). Прогріти на пару до готовності. Подавати з овочевим пюре.

Сирний пудинг.

Знадобиться:

  • 250 р. сиру (нежирного);
  • 20 р. манної крупи;
  • 50 мл молока;
  • 25 р. сиру (нежирного);
  • 1 яйце;
  • 15 г вершкового масла;
  • 65-70 р. сметани.

Приготування: сир змішати з подрібненим сиром, яйцем, манною крупою (попередньо замоченою в молоці на 10 хвилин). Добре вимішати і акуратно додати збитий білок.

Змастити маслом форму, викласти в неї суміш, посипати сиром, запекти в духовці. Подати зі сметаною або джемом.

Дієта 5 (стіл 5), рецепти страв для якої смачні і поживні – еталон здорового харчування.

Повна адаптація до режиму настає протягом місяця. Смак і запах смаженої їжі в подальшому не буде викликати слинотечі. До речі, по цій дієті худнули в СРСР.

Чиста шкіра, хороше травлення, відмінний тонус, стрункіша талія стануть стимулами, які не дозволять зійти зі стежки здоров’я та краси.

І, зрозуміло, ваша печінка буде вам вдячна – для неї ж рідної все це і призначалося! Приваблива фігура – невелике, але дуже приємне доповнення до дієти № 5.

Радимо поглянути:

Leave a Comment