Дієта 5 для схуднення. Правильний і оздоровчий раціон.

Зміст:

Дієта № 5 була розроблена знаменитим дієтологом Певзнером М. І.

Вона рекомендована людям, що страждають захворюваннями печінки, жовчного міхура, а також в цілях ефективного зниження надмірної ваги.

Харчуватися при такій дієті необхідно невеликими порціями не менше 5 разів на добу.

Суть дієти полягає в повноцінному збалансованому харчуванні, яке передбачає правильне співвідношення вуглеводів, жирів і білків.

Необхідно виключити будь-які продукти, з вмістом великої кількості жирних кислот, сахарози і поганого холестерину.

При цьому можна повноцінно урізноманітнити своє щоденне меню продуктами, які багаті:

  • Клітковиною — фрукти та овочі;
  • Незамінних амінокислот, що містять речовинами – яєчні білки, нежирний сир, риба, нежирне м’ясо.

Всі страви необхідно або варити або тушкувати або запікати.

Холодні і смажені страви слід повністю виключити з раціону.

У дієті № 5 основний упор робиться на дробовий прийом їжі.

Калорійність щоденного раціону не повинна перевищувати 2 600 кілокалорій.

Меню дієти № 5 для схуднення.

Понеділок

Перший сніданок: омлет, вершкове масло з шматочком житнього хліба, чай.

Другий сніданок: сирна запіканка.

Обід: варене м’ясо, тушковані овочі, компот із сухофруктів.

Полудень: нежирний сир, чай з лимоном.

Вечеря: нежирна фарширована риба, чай.

На ніч: склянка кефіру.

Вівторок

Перший сніданок: гречана каша, відвар з плодів шипшини.
Другий сніданок: бутерброди з сиром, чай.
Обід: парові котлети, овочевий суп, натуральний фруктовий сік.
Полуденок: омлет, чай з лимоном.
Вечеря: відварна курка, гарнір зі свіжих овочів (помідори, огірки, капуста, морква), чай.
На ніч: склянка кефіру.

Середа

Перший сніданок: вівсяна каша, чай.
Другий сніданок: запечені яблука, негазована мінеральна вода.
Обід: борщ, шматочок хліба з мовою, компот.
Полуденок: ягоди і фрукти.
Вечеря: заливна риба, овочевий салат, відвар шипшини.
На ніч: склянка кефіру.

Четвер

Перший сніданок: бутерброд з сиром, чай з лимоном.
Другий сніданок: вареники, узвар.
Обід: “ліниві” голубці, фруктовий кисіль.
Полудень: нежирний сир.
Вечеря: парові котлети, гарнір з овочів, чай з нежирним молоком.
На ніч: стакан кефіру

П’ятниця

Перший сніданок: гречана каша, вершкове масло, чай.
Другий сніданок: запечені яблука, фрукти, мінеральна вода.
Обід: борщ, шматочок хліба з сиром, кисіль із ягід.
Полуденок: хліб з індичкою, чай.
Вечеря: запечена риба, овочевий салат, компот.
На ніч: склянка кефіру.

Субота

Перший сніданок: молочна каша, хліб з маслом і шматочком нежирної бринзи, кава з молоком.
Другий сніданок: хліб з яблучним джемом, сирники, натуральний сік.
Обід: овочевий суп, бутерброд з куркою, чай з лимоном.
Полуденок: фруктовий кисіль.
Вечеря: фаршировані помідори і баклажани, овочевий салат, чай.
На ніч: склянка кефіру.

Неділя

Перший сніданок: манна каша, канапку з індичкою, або мовою, відвар з ягід шипшини.
Другий сніданок: бутерброд з індичкою, овочевий салат, фруктовий компот.
Обід: овочевий суп, парові котлети, чай з лимоном.
Полуденок: сирна запіканка, зелений чай.
Вечеря: заливна риба, гарнір з овочів, чай з лимоном.
На ніч: склянка кефіру.

Щоденне вживання кефіру на ніч покращує травлення і метаболізм — важливий фактор, що сприяє більш швидкому зниженню ваги.

Представлений варіант меню на тиждень є відносним і може бути скориговано залежно від уподобань.

Рекомендовані і небажані продукти на дієті № 5.

Хлібобулочні вироби:

  • Пшеничний хліб;
  • Житній хліб (бажано добової витримки);
  • Вироби з прісного тіста.

Виключити: випічка із здобного і листкового тіста, свіжий хліб, смажені пиріжки.

Супи:

  • Вегетаріанські борщі і щі;
  • На овочевому відварі з вермішеллю, або крупами;
  • Молочні.

Виключити: супи на підсмаженні, м’ясні, грибні, окрошку і супи з додаванням гострих спецій.

Нежирна риба:

  • Відварна;
  • Запечена;
  • Заливна;
  • Фарширована.

Виключити: рибні консерви, солону, а також копчену рибу, ікру зернисту.

М’ясні продукти:

  • Птах: індичка, курка (потрібно вживати без шкіри);
  • Яловичина, нежирна баранина і свинина.

Виключити: ковбаси, сардельки, сало, печінка, нирки, м’ясо гусей і качок, копченості.

Молочні продукти:

  • Кефір;
  • Нежирний сир;
  • Молоко;
  • Нежирний і жирний сир;
  • Нежирна сметана у якості добавки до супів, або приправи;
  • Простокваша;
  • Нежирна бринза.

Виключити: Жирний сир, жирну сметану, вершки, жирний солоний сир.

Жири:

  • Натуральне вершкове масло;
  • Рослинна олія: оливкова, кукурудзяна, соняшникова.

Виключити: курдючне і свиняче сало, яловичий жир.

Крупи:

  • Вівсянка;
  • Гречка;

Виключити: маш, горох, квасоля, сочевиця.

Яйця:

Білкові омлети. Вживання жовтка можливо не більше одного на добу, для білків обмежень немає.

Виключити: яйця зварені круто, смажені.

Овочі (сирі, варені, запечені)

Виключити: ріпа, редька, шпинат, часник, зелена цибуля, редиска, будь мариновані та солоні овочі.

Фрукти і ягоди: яблука, груші, лимон, кавун, грейпфрут, червона смородина, урюк.

Виключити: банани, виноград, дині, персики.

Напої: відвар з шипшини, неміцний зелений і чорний чай, кава зерновий, мінеральна негазована вода.

Виключити: какао, чорний кава, газовані солодкі напої.

Сіль поварена: не більше 10 грамів в день.

Бажано обмежити вживання продуктів, що містять цукор, різні харчові добавки, прянощі і спеції, а також вживання борошняних продуктів.

Будь-яку “важку” їжу бажано вживати в першій половині дня.

Результати схуднення на дієті № 5.

Дотримуючись дієти № 5, багато відзначають помітне зниження ваги до 3-х кг вже протягом перших 2-х тижнів, при цьому помітно поліпшується самопочуття і настрій.

Необхідно враховувати, що швидкість отримання результатів залежить від величини надлишкової ваги, генетичної схильності, гормонального фону, віку, фізичної активності та багатьох інших факторів, які носять індивідуальний характер.

Одним з найбільш важливих факторів, які сприяють зниженню ваги і підтримання його в межах норми, є фізичні вправи. Від тих, хто дотримується дієти не потрібно ставити олімпійські рекорди.

Навантаження, що отримується під час фізичних вправ, повинна компенсувати зникає жир пружними м’язами і шкірою.

В якості фізичного навантаження добре підійдуть плавання, швидка ходьба, біг підтюпцем, гра в бадмінтон, настільний теніс, а також їзда на велосипеді.

Leave a Comment