Безглютенова дієта: данина моді чи необхідність?

Зміст:

Останнім часом все більше людей віддають перевагу безглютенової дієті, адже не так давно люди і знати не знали, що таке «глютен» і для чого він потрібен. Давайте розберемося, що це таке і як ця речовина впливає на організм.

Чому глютен небезпечний для здоров’я людини?

Поняття «глютен» означає клейкий білок або клейковина, яка міститься в злакових культурах – вівсі, пшениці, ячменю і жита. Кількість цього інгредієнта впливає на сорт борошна і якість хлібобулочних виробів.

Дієта, заснована на відмові від даної речовини, спочатку призначалася для хворих на целіакію (захворювання кишечника, ураженого клейковиною). Відмова від продуктів, що володіють клейкими властивостями, сприяв вилікуванню пацієнтів.


Нерідкі випадки виникнення алергічних реакцій на це речовина – анемія, різке схуднення, проблеми зі стільцем – все це може сигналізувати про надлишок глютену в організмі. Навіть невинне здуття живота від шматочка хліба є приводом для занепокоєння.

Однак при відсутності індивідуальної непереносимості клейковини, вона є безпечною.

Так хороша безглютенова дієта?

Насправді відмова від клейковини найчастіше навіяна модою, ніж дійсною необхідністю.

  • Одні, слідуючи новому тренду, перестають вживати злаки і борошняні вироби, замінюючи їх на «нешкідливі» продукти (в яких жирів і вуглеводів набагато більше).
  • Ну а інші вважають, що дієта допоможе поліпшити травлення, позбутися від головних болів і вирішити інші проблеми, до яких глютен не має ніякого відношення.

Скинути декілька кілограм на подібному харчування можна тільки в тому випадку, якщо з повсякденного раціону крім білка буде виключено смажене, жирне і солодке, тобто все те, що забороняється при схудненні.

Повна відмова від клейкої речовини загрожує людині дефіцитом клітковини, кальцію, заліза і фолієвої кислоти, тому під час схуднення нобхідно приймати полівітамінні комплекси.

Які продукти вважаються безглютеновыми?

Основними продуктами без клейковини вважаються:

    • М’ясо;
    • Риба;
    • Картопля;
    • Фрукти;
    • Сир;
    • Яйця;
    • Горіхи;
    • Кукурудза;
    • Соя;
    • Просо;
    • Гречка.

При виготовленні хлібобулочних виробів без «природного клею» пшеничне борошно замінюється рисової, гречаної, кукурудзяної або соєвої. Однак, є такі продукти корисними, питання спірне, оскільки для еластичності в тісто додається більше жиру і цукру.

Кому варто дотримуватися дієти?

В першу чергу виключити з раціону глютен необхідно хворим на целіакію.

Також відмовитися від клейкої білка потрібно при:

  • Алергічної реакції;
  • Підвищеної чутливості до клейковини;
  • Синдром аутизму;
  • Хвороби Аспергера.

Для інших людей природний загусник не представляє загрози . При бажанні схуднути досить скоротити кількість глютену у повсякденному раціоні, або влаштовувати собі розвантажувальні дні.

Також Вам буде цікаво:

Leave a Comment