Дієта за віком. Індивідуальний підхід до організму.

Зміст:

Всі ми засмучуємося, бачачи відбитки прожитих років на своєму обличчі. На жаль, в 40 виглядати на 16 неможливо. Але ж у будь-якому віці можна підтримувати хорошу форму!

Дієт для схуднення існує дуже багато, але щоб вибрати найбільш підходящу, потрібно врахувати багато факторів:

  • по-перше, кожен організм індивідуальний;
  • по-друге, з віком в організмі відбуваються гормональні, метаболічні, біохімічні зміни.

Які ж існують пріоритети в харчуванні в залежності від віку?

Дієта для дітей 11-13 років

Перевагу варто віддавати молочним продуктам.

Великою помилкою буде відмова від молочних продуктів.

  • Молоко, сир, йогурт – це джерела кальцію, адже кальцій в дитячому віці необхідний для побудови скелетного каркасу!
  • Його джерелами можуть бути багаті мінералами і вітамінами натуральні соки.

Дієта для підлітків 13-18 років

Перевагу бажано віддавати залозу в підлітковому віці.

У цьому віці добова потреба організму в залізі становить 15 мг. У великих кількостях залізо присутнє:

  • в ікрі риб,
  • червоному вигляді м’яса,
  • овочі (горох і чорна квасоля),
  • зернових культурах (пророщений овес і пшениця).

Дієта для молодих людей 18-25 років

Пріоритет віддається вітаміну С.

Цей вік – час самоствердження. Хтось посилено займається навчанням, хтось проводить час у нічних тусовках. Обидва варіанти призводять до нестачі вітаміну С. Потрібно вживати в їжу більше продуктів, в якому міститься цей вітамін:

  • томати,
  • полуниця,
  • апельсини.

Дієта для людей 25-30 років

Пріоритетом має стати фолієва кислота.

Як правило, у жінок цей вік пов’язаний з вагітністю. Фолієва кислота потрібна організму для успішного виношування та розвитку плоду. Її багато:

  • у фруктах,
  • в апельсиновому соку,
  • в овочах (особливо в зелених листках).

Дієта для 30-35 літніх людей

Пріоритет слід віддати антиоксидантам.

Якщо до 20 річного віку харчування було правильним, то організм має високу стійкість до захворювань, спостерігається хороша фізична форма.

Не потрібно сходити з правильного шляху, слід вживати більше продуктів з високим вмістом антиоксидантів. Такі продукти, як:

  • зелений чай,
  • морква,
  • чорниця,

служать профілактикою діабету, серцевих і онкологічних захворювань.

Дієта для людей 35-40 років

Пріоритетними повинні стати білок і вітамін В.

  • Вітаміни групи В (ніацин, рибофлавін), у великій кількості присутні в зернових культурах і молочних продуктах, допоможуть уникнути появи передчасних зморшок.
  • Білок допомагає підтримувати в прекрасному стані волосся і нігті. Білок входить до складу морепродуктів, курячого м’яса.

Правильне харчування бажано поєднувати із заняттями спортом.

Дієта для 40-45-річних

Необхідно обмежити жири, віддаючи перевагу білку.

Кожних 10 років метаболізм сповільнюється на 4-5 %, тому слід зменшити кількість калорій.

Спортивні заняття потрібно поєднувати з правильним харчуванням: менше жирів, більше клітковини. Не забувайте, що 25-35 грамів клітковини на день допомагають знизити рівень холестерину в крові.

Корисно їсти:

  • фрукти,
  • рибу,
  • крупи,
  • дієтичні сорти м’яса.

Дієта для людей 45-50 річного віку

Перевагу: амінокислота Омега 3.

Харчування повинне бути засноване на виключення жирів і холестерину.

  • Слід більше їсти сої, морепродуктів, проростків пшениці, горіхів – всі ці продукти багаті амінокислотами Омега 3.
  • Двічі на тиждень треба їсти рибу: підійде сьомга, тунець, лосось, судак, скумбрія, сардина.

Дієта для віку 50+

Пріоритет: фітоестрогени і кальцій.

У жінок під час менопаузи підвищується потреба в кальції і зменшується потреба в залозі. Легше перенести цей період і стабілізувати гормональний фон допоможуть продукти з високим вмістом фітоестрогенів:

  • злакові,
  • лісові ягоди,
  • соя.

До речі, саме через гормональної перебудови, яка впливає на метаболізм, багато в цьому віці набирають вагу. Тому слід бути особливо уважним до вживання висококалорійних продуктів, також слід уникати вживання кави та алкоголю.

Leave a Comment