Дієта при холециститі. Терапія на дому.

Зміст:

Холецистит – це запалення жовчного міхура. У більшості випадків він розвивається при закупорці загальної жовчної протоки камінням, що призводить до порушення відтоку жовчі.

Типові причини холециститу – неправильне харчування, переїдання, хронічні запори. Дотримання дієти при цій хворобі є найважливішою частиною терапії.

Загальні принципи дієти при холециститі.

Рекомендується перейти на дробове харчування: приймати їжу 5-6 разів на день, маленькими порціями, є при цьому не поспішаючи, ретельно пережовуючи шматочки їжі.

  • Слід скласти певний режим харчування (тобто щоденно приймати їжу в один і той же час), і слідувати йому.
  • До традиційного триразового прийому їжі (сніданок, обід, вечеря) потрібно додати проміжні, більш легкі – другий сніданок, полуденок.Це стимулює ослаблений ШКТ і позбавить від застою жовчі. Також рекомендується щодня випивати до 2,5 л рідини.
  • Слід збільшити в раціоні вміст білка і зменшити частку вуглеводів і жирів, виключити гостре і смажене, кислі продукти, маринади і копченості, віддаючи перевагу вареним і тушкованим стравам, а також приготованим на пару.
  • Наваристі бульйони краще замінити пісними овочевими супами. Всі страви вживати в теплому вигляді, відмовившись від надмірно гарячої та холодної їжі.
  • Для приготування їжі використовувати тільки натуральні та свіжі продукти, повторно страви не розігрівати. Не переїдати, не зловживати кондитерськими виробами і тонізуючими напоями.
  • Потрібно виключити всі продукти, які важко перетравлюються і провокують підвищений газоутворення в кишечнику, а також продукти з підвищеним вмістом ефірних олій і холестерину.

Дозволені і корисні продукти.

  • Нежирні сорти м’яса, птиці (курятина, кролятина) і риби, у вареному і тушкованому вигляді; морепродукти; сосиски та інші нежирні ковбасні вироби без гострих приправ;
  • Крупи як джерела клітковини і мікроелементів, каші і запіканки, приготовлені з них. Особливо корисні вівсяна, рисова, гречана;
  • Овочеві та молочні супи;
  • Цільнозерновий і чорний хліб, черствий або підсушений, хлібобулочні вироби з висівками, сухе печиво; від свіжого хліба та здоби потрібно відмовитися;
  • Яйця – максимум 1 яйце в день, при цьому краще вживати тільки білок у вигляді омлету; оптимальна кількість яєць в раціоні – 2 шт. на тиждень;
  • Натуральні нерафіновані рослинні олії (особливо оливкове), які добре засвоюються і не ускладнюють травлення. Ними можна в помірній кількості заправляти готові страви;
  • Кисломолочні продукти, багаті біфідобактеріями (йогурт, кисле молоко), вживання яких служить профілактикою дисбактеріозу кишечника; з інших молочних продуктів – нежирний сир і молоко, прісний сир твердий, в невеликій кількості – сметана, вершки і вершкове масло;
  • Свіжі овочі та зелень: томати, буряк, морква, картопля, кабачки, огірки, баклажани, а також некисла квашена капуста; зі свіжої білокачанної і цвітною капустою потрібно бути обережніше;
  • Солодкі фрукти і ягоди, при холециститі особливо корисні груші та авокадо;
  • Буряковий сік – 100 мл бурякового соку 2 рази на день значно знижують вірогідність розвитку загострень;
  • З напоїв – некислі фруктові і ягідні соки, компоти, киселі, відвар шипшини, напій з цикорію; слабо заварений чай і каву з додаванням молока;
  • З солодощів – варення, мармелад, зефір, трохи меду.

Додатково рекомендується приймати пробіотики, травні ферменти і вітамінні комплекси з обов’язковим вмістом вітамінів С і Ст.

Згідно з дослідженнями, дефіцит вітаміну С провокує каменеутворення в жовчному міхурі.

Заборонені продукти.

  • Жирні сорти м’яса (свинина, гусятина, баранина) та риби; сало, печінка, нирки; жирні наваристі бульйони;
  • Бобові: горох, боби, квасоля;
  • Гриби;
  • Свіжа випічка і здоба;
  • Ікра, консерви, копченості, маринади;
  • Кислі фрукти і ягоди;
  • Редька, редис, щавель, шпинат, зелений лук, часник;
  • Алкоголь (крім червоного сухого вина в обмеженій кількості), газовані напої, міцний кава;
  • Шоколад, какао, морозиво, жирний кондитерський крем;
  • Фастфуд: гамбургери, картопля фрі;
  • Прянощі, оцет, гірчиця, хрін.

Надмірне споживання цукру погіршує склад жовчі і порушує жовчовиділення, тому його добова норма не повинна перевищувати 70 гр. (9 чайних ложок). Краще, якщо цукор буде входити до складу страв. Допустиме щоденне споживання солі – не більше 10 гр.

Приблизне меню.

Понеділок.

  • 1 сніданок: вівсяна каша, сосиска, чай або відвар шипшини;
  • 2 сніданок: банан і 100 гр. сирної маси;
  • Обід: овочевий суп з пшеничного крупою, перець, фарширований м’ясом і рисом, компот або відвар шипшини;
  • Підвечірок: салат з огірків і томатів з рослинним маслом, житній хліб;
  • Вечеря: молочний рисовий суп, сухе печиво (3 шт).

Вівторок.

  • 1 сніданок: сирна запіканка з родзинками, слабка кава з молоком;
  • 2 сніданок: салат з яблук і груш з медом (1 ч. л.) і подрібненим волоським горіхом;
  • Обід: парова котлета, гречана каша, салат із морської капусти, компот;
  • Полуденок: кисіль, печені яблука.
  • Вечеря: вінегрет, білковий омлет із зеленню.

Середа.

  • 1 сніданок: ліниві вареники, відвар шипшини;
  • 2 сніданок: бутерброд з кабачковою ікрою;
  • Обід: овочевий суп-пюре, заправлений оливковою олією і зеленню, відварна куряча ніжка, компот або морс;
  • Полуденок: яблучно-морквяний салат, заправлений медом;
  • Вечеря: макарони з сиром, чай.

Четвер.

  • 1 сніданок: манна каша з варенням, чай з молоком;
  • 2 сніданок: білковий омлет із зеленню, цільнозерновий хліб;
  • Обід: відварна риба, картопляне пюре, 1 томат з оливковою олією і зеленню;
  • Полудень: чай з зефіром;
  • Обід: плов з фруктів і відвар шипшини.

П’ятниця.

  • 1 сніданок: пшоняна каша, варена докторська ковбаса, кава з молоком;
  • 2 сніданок: запечена гарбуз, відвар шипшини;
  • Обід: бефстроганов, тушкована капуста, хліб з висівками;
  • Полудень: чай з молоком, 2 скибочки сиру;
  • Вечеря: овочеве рагу, цільнозерновий хліб.

Субота.

  • 1 сніданок: молочний суп з локшиною, 2 сушки, чай.
  • 2 сніданок: овочева запіканка, відвар шипшини;
  • Обід: вегетаріанський борщ, відварна яловичина, компот.
  • Полудень: 1 помідор з зеленню, адигейський сир;
  • Вечеря: відварна або запечена риба з овочами, відвар шипшини.

Неділя.

  • 1 сніданок: листковий пиріг з м’ясом, неміцна кава з молоком;
  • 2 сніданок: чай з сухофруктами;
  • Обід: плов з вареним м’ясом, салат з огірків, капусти та зелені;
  • Полуденок: бутерброд з житнього або цільнозернового хліба і кисломолочного сиру, чай;
  • Вечеря: гарбузова каша, молоко.
  • В меню можна вносити зміни на підставі списку дозволених продуктів.

Дієта в період загострення холецеститу.

При гострому холециститі та під час загострень при хронічному перебігу захворювання потрібно максимально знизити навантаження на ШКТ і жовчовидільну систему.

Тому в перші дні загострення слід дотримуватися питний режим: пити фруктові і ягідні соки, компоти, морси, відвар шипшини, мінеральну воду без газу, неміцний солодкий чай, і відмовитися від прийому їжі. Всі напої потрібно вживати в теплому вигляді.

У міру зменшення болю в раціон додається протерті страви слизової консистенції: рисові і вівсяні супи та каші, киселі, муси, можна сухарики з білого хліба.

Через пару днів, за умови поліпшення стану, в меню вводяться варене або парове м’ясо нежирних сортів (яловичина, курка, кролик), відварна риба (тріска, окунь, судак), знежирений сир.

Приблизно через тиждень слід перейти на спеціальну дієту, призначену для стадії неповної ремісії, яку потрібно дотримуватися протягом 3-4 тижнів.

Поліпшити самопочуття можна також за допомогою відварів цілющих трав.

  • Взяти 5 гр. подрібненої трави безсмертника, залити 500 мл води (холодної) і настояти. Приймати по 1 склянці на день.
  • Залити ½ кг вівса 1 літром окропу і настояти. Пити по ½ склянки три рази на добу.

Харчування при холециститі: рецепти страв.

Овочевий суп-пюре.

Нарізати кубиками кабачки, баклажани, картопля, морква, цибуля, солодкий перець (попередньо знявши з нього шкірку). Залити картопля 3 літрами окропу, трохи посолити і варити 10 хвилин, потім додати інші овочі, за 5 хв. до готовності опустити кабачки. Остудити, подрібнити в блендері, додати 2 стіл. ложки оливкової олії і зелень.

Фарширований перець.

Почистити 6 шт. болгарського перцю, змішати 2 ст. ложки вареного рису і ½ кг курячого або яловичого фаршу, додати 2 зубчики подрібненого часнику, трохи паприки і лаврового листа. Дрібно порізати 2 морквини і цибулину і згасити на сковороді, потім додати 1 склянку томатного соку. Перці начинити фаршем, укласти на деко, зверху викласти пасеровані овочі і запікати в духовці 35-40 хвилин.

Суп з кальмарів.

200 гр. брюссельської капусти залити 700 мл овочевого бульйону і тримати на вогні 5 хвилин. 200 гр. очищеного кальмара нашаткувати соломкою, 200 гр. огірки нарізати кубиками, опустити в каструлю, посолити і варити ще 4 хвилини. Готовий суп посипати подрібненою зеленню.

Рибне суфле.

Відварити 100 гр. філе риби пропустити через м’ясорубку, внести в отриману масу 1 жовток, 30 мл молока, 2 гр. вершкового масла і посолити. Яєчний білок збити і додати до решти продуктів. Суміш викласти в змащену ємність і випікати в духовці.

Буряковий салат з курагою.

Відварити 900 гр. буряків і натерти на тертці, 100 гр. кураги замочити на 30 хвилин і потім дрібно порізати. Інгредієнти перемішати і заправити 150 гр. сметани, зверху салат посипати 1 ст. ложкою цукру.

Leave a Comment