Дієта при гастриті: меню та необхідні продукти.

Останнім часом слово гастрит стало відоме навіть дітям, так як це захворювання тільки ті помолодшало, але і стало дуже поширеним. Цю хворобу багато визначають по неприємних болісних нападів в області шлунка. Пропонуємо познайомитися зі спеціальною дієтою, розробленої з метою полегшення стану хворих, і надалі як профілактика рецидивів болісних нападів.

Дієта при гастриті — Основні вимоги.

Головна вимога для харчування при гастриті, незалежно з якого кислотністю, це дробове харчування. За рекомендацією медиків їжу необхідно приймати шість разів на добу, розмір порції з вашу долоню. Причому, їжу потрібно ретельно пережовувати кожен шматочок їжі, покладений в рот, прожевываем від 13-20 раз, тільки потім проковтуємо. Таким чином їжа повністю засвоїться, а не викличе дискомфорт. З вживання варто видалити надто холодну і гарячу їжу і напої, смажену і солону, жирну і гостру. І навпаки включити в раціон соки овочеві, для полегшення стану. Соки корисні з картоплі, капусти, моркви, а також їх можна змішувати в однакових пропорціях. Така профілактика повинна бути при різних хворобах шлунка і травного ТРАКТУ, особливо якщо наслідки захворювань зайва вага.

Корисно запам’ятати, розведені соки в пропорції 1:10 збільшують кислотність, а концентровані соки добре знижують кислотність, особливо вони ефективні випиті натщесерце, по черзі з трав’яними лікарськими зборами.
При діагнозі — гастрит, рекомендується їсти мед і бджолопродукти, широкий асортимент пропонує різні компанії. Бджолопродукти здатні надавати загальнозміцнюючу дію, протизапальну і регенеруючу. Якщо кислотність шлунка підвищена, вживайте зранку теплий водний розчин меду, за годину тридцять хвилин до їжі. Якщо випити холодний медовий розчин, відразу перед їжею, це простимулює додаткове виділення шлункового соку. Також чудово заспокоюють біль і припиняють запальний процес наступні продукти бджільництва — маточне молочко, прополіс і їх суміші з травами. Пам’ятайте, про 20 звичок правильного харчування і тоді Ваш організм почне видужувати.

Дієта при гастриті З підвищеною / зниженою кислотністю

Хворим на гастрит, незалежно з якого кислотністю, дієтологи пропонують довше дотримуватися наступної дієти. В якій головне — повне обмеження від страв і продуктів, які б дратували слизову оболонку шлунка. Переважно перейти на протерті, схожі на пюре, напіврідкі страви. Їжу треба готувати на пару, сіль додавати в обмеженій кількості, але зовсім відмовлятися не варто. При такій дієті ви зможете прибрати обсяги швидко і значно покращити свій стан і самопочуття.

Основи раціону:

  • Солодкі сухарики
  • Хліб вчорашній, пшеничний, не вищого сорту
  • Прісні булочки і не смажені пиріжки, а печені не більше 2 рази в тиждень.
  • Супи не наваристі, овочеві, з різними крупами, макаронами і надалі збиті блендером.
  • Молочні супи з овочами і крупами, з додаванням вершкового масла або вершків, збитих блендером до стану пюре
  • М’ясо птиці та нежирні сорти м’яса, без грубих волокон, жирних прошарків, сухожиль і шкірки у птаха. Страви з м’яса готувати відварні або парові.
  • Сорти риби також не жирні, особливо уникати вживати риб’ячу шкіру.
  • Молочні продукти наступні:
  • Молоко, вершки, масло вершкове, сир свіжий прісний, сири тверді, без гостроти.
  • Яйця курячі не більше 2 шт. приготовані як омлет на пару, або зварені некруто.
  • Ковбаси тільки дієтичні: молочна і докторська
  • Макаронні вироби, подрібнені
  • Фрукти і ягоди не кислі, а солодкі
  • Соуси-приправки некислі і нежирні
  • Чай слабкою заварки
  • Шипшини настій у термосі.
  • Соки різні солодкі
  • Овочі також за смаком, і бажано відварні
  • Морква, картопля, томати солодкі, буряк, гарбуз, кабачки.

Перелік солодких страв:

  • Пюре фруктово ягідне
  • Муси
  • Желе
  • Киселі фруктові і молочні
  • желе
  • компоти з протертих ягід і фруктів
  • меренги
  • мед, солодке варення, цукор
  • цукерки типу зефіру або пастили

Повна відмова:

  • Алкогольні напої, газовані води, кави
  • Житній хліб та свіжа випічка
  • Наваристі бульйони
  • Жирне і старе жилаве м’ясо
  • Кисломолочні продукти
  • Смажена їжа і яйця, або зварені круто
  • Овочі, які провокують у шлунку і кишечнику бродіння, особливо капуста, квасоля і т. п.
  • Консервовані овочі, соуси, гострі приправи, копченості, майонези.

Дієта, передбачена при Гастриті зі зниженою кислотністю.

Включає в себе вживання деяких мінеральних вод хлоридно-натрієвих і гідрокарбонатно-натрієвих. Також дозволяється вживати кисломолочні продукти

Пропоноване меню на день:
Перший сніданок: омлет на пару, каша вівсяна збита блендером, чай з молоком слабкою заварки.
На другий сніданок: тепле молоко
Обід: Суп-пюре з картоплі і моркви, м’ясної пудинг на пару, каша гречана протерта і солодкий фруктово-ягідний кисіль
Полуденок: Риба відварна і слабкий чай з молоком
Вечеря: Вівсяна каша на молоці, бісквітний сухар і кисіль фруктовий
Перед сном: тепле молоко

Відповідну дієту при гастриті зазвичай призначає лікуючий лікар, не думайте поправити здоров’я без суворої дієти.
Не забувайте і за афірмації при схудненні, фрази, які допомагають не тільки стати красивими, але і здоровими.

Leave a Comment