Дієта при болі в горлі: алкоголь тільки погіршить ситуацію

Зміст:

Біль у горлі з’являється, коли воно запалюється через вірусної, бактеріальної або респіраторної інфекції.

Деякі продукти можуть посилити біль, тому якщо у вас заболіло горло для їжі потрібно вибирати правильні продукти, не подразнюють слизову.

Менше жирної їжі

Утримайтеся від їжі з високим вмістом жирів:

  • червоне м’ясо;
  • жирні молочні продукти;
  • висококалорійні солодощі;
  • і будь-які смажені страви.

Вони важко і довго перетравлюються, організм витрачає багато сил, а це веде до зниження імунного захисту та посилення симптомів застуди.

Тому замість них при болю в горлі вибирайте:

  • пісне м’ясо;
  • рибу;
  • курку;
  • і нежирну молочку.

Готуйте супи м’якої ніжної консистенції, овочеві і фруктові пюре.

Утримайтеся від алкоголю

Якщо у вас ангіна, то утримайтеся від алкоголю.

Алкоголь, причому навіть слабкий, обпалюючи слизову горла, тільки погіршить ситуацію.

Мікрофлора, і так постраждала, просто помре від спирту і одужання, швидше за все, затягнеться. Саме тому лікуватися алкоголем лікарі зазвичай не радять.

Цитрусові і кислі продукти

Тримайтеся подалі від кислих цитрусових:

  • апельсинів;
  • грейпфрутів;
  • лаймів;
  • і лимонів.

Кислоти, які є в цих продуктах, можуть викликати роздратування і погіршити стан хворого горла.

Замість цитрусових, гранатів, помідорів інших кислих фруктів і овочів, під час нездужання, зупиніть свій вибір на їжі заспокійливої горло: бананах, динях, ківі і персиках.

Якщо ви хочете додати в раціон більше вітаміну C, можна пожувати:

Відмовтеся від прянощів

Пряні страви, які містять:

  • гострий соус;
  • перець чилі;
  • каррі;
  • мускатний горіх;
  • перець і гвоздику

можуть посилити і погіршити ангіну.

Щоб поліпшити смак їжі додайте свіжий імбир або часник, які мають протизапальні властивості.

За даними досліджень часник має властивість зменшувати симптоми застуди, такі як біль у горлі, і допомагає швидше відновитися.

Імбир і часник також можуть бути використані як засоби профілактики застуди та грипу.

Продукти з клітковиною

Продукти грубо текстуровані, такі як сирі овочі, мюслі, сухі тости можуть подряпати запалену слизову і погіршити біль у горлі.

Замість них, вибирайте продукти м’які і напівтверді, які легко ковтати:

  • м’який сир;
  • молочні продукти;
  • суп;
  • йогурт;
  • яйця;
  • картопляне пюре;
  • морозиво;
  • різні каші;
  • коктейлі;
  • і запіканки.

Овочі краще відварювати, можна готувати на пару, так щоб вони стали м’якшими і їх було легше ковтати.

Приблизне меню при болі в горлі:

  • Сніданок: каша вівсяна з ягодами; чай з медом.
  • Обід: овочеве рагу з курячою грудкою; йогурт, компот із сухофруктів.
  • Вечеря: тушковані овочі з рибою; кефір.

Дотримуйтеся правильного харчування під час хвороби, і ви не тільки набагато швидше підете на поправку, але і станете стрункішими.

Leave a Comment