Ефективні засоби для відбілювання емальованого посуду

відбілювання емальованого посуду

Зміст:

Як би дбайливо не поводилася господиня з посудом, все одно може виникнути питання: як відбілити емальовану каструлю? Із-за неякісної води з’являється темний наліт, деякі продукти здатні пофарбувати стінки, а іноді можна упустити момент, і тоді їжа пригорить. Але існують способи, які допоможуть повернути посуду первісну чистоту.

Особливості догляду

Основна складність, пов’язана з доглядом за емальованими каструлями, полягає в тому, що при необережному поводженні емаль може відколотися. Такий посуд непридатна до використання, в ній не можна нічого варити. Стане в нагоді вона хіба що для зберігання сипучих речовин. Не допускається застосування абразивних засобів для чищення, металевих губок: вони залишають мікроподряпини, які незабаром перетворюються в тріщини. В результаті покриття відколюється.

Емаль погано реагує на різкий перепад температур. Не можна покриту нею каструлю ставити на розігріту електричну плиту, заливати гарячу посудину з холодною водою. Необхідно почекати, поки вона охолоне.

Звичайно, правильний догляд допомагає підтримувати кухонне начиння в нормальному стані. Але все одно вигляд її з часом може погіршитися. В ніж б не була причина — в жорсткій водопровідній воді або пригорілої їжі, — за чистку треба братися, не відкладаючи. Бруд в’їдається в емаль, пізніше відмити її буде складніше. Якщо ж на даний момент немає можливості цим зайнятися, то в ємність необхідно налити воду.

відбілювання емальованого посуду

Як очистити посуд

Незначні забруднення вийде прибрати в домашніх умовах за допомогою звичайного миючого засобу для посуду і губки помірної жорсткості. Якщо на стінках залишилися грудочки їжі, які так просто не піддаються, то рекомендується набрати в каструлю воду, додати в неї рідкий миючий засіб і дати постояти годину.

Не завжди виходить так просто відбілювати посуд. Якщо накип або пригорілі шматочки їжі залишаються, то не обов’язково шукати особливо дороге і ефективний засіб для чищення. Варто використовувати продукти, які напевно знайдуться в кожному будинку.

Ще наші мами і бабусі очищали емальований посуд за допомогою таких засобів:

  • кавовій гущі;
  • солі;
  • соди;
  • активованого вугілля;
  • оцту;
  • яблучної шкірки.

Всі вони досить ефективні. Бувають ситуації, коли вибраний засіб не допомагає. Не варто зневірятися, краще спробувати інший спосіб.

відбілювання емальованого посуду

Використання кавовій гущі, солі та соди

Кавова гуща використовується в тому випадку, якщо потрібно відбілити ємність після пригорілого молока. Вона допомагає розчинити нагар, так що білизна посудини повертається.

Добре себе зарекомендував соляний розчин. Зробити його дуже просто: додати 5 великих ложок солі на літр води і розмішати до повного розчинення. Засобом заливають каструлю і залишають на кілька годин. Процес вийде прискорити, якщо тару, заповнену розчином, поставити на несильний вогонь на півгодини. Найчастіше цього достатньо, щоб повернути початковий вигляд посуду.

Рада

Можна варити в каструлі кілька очищених цибулин. Це допоможе повернути їй колишній стан.

Ще одна речовина, яка відмінно справляється з різноманітними забрудненнями, в тому числі і з жовтизною, — сода. Тільки треба пам’ятати, що просто нанести її на губку і потерти стінки не можна, адже емаль не терпить такого звернення. Потрібно зробити розчин за тим же принципом, як і з кухонною сіллю. Потім залити його в брудну каструлю і залишити на цілу ніч або навіть трохи більше. Не слід очікувати, що посуд через це час стане білосніжною сама по собі. Доведеться використовувати губку. Але бруд «откиснет» і легко піддаватися очищенню, так що скоро жовтизна піде.

За допомогою соди можна відмити каструлю не тільки всередині, але і зовні. Щоб цього домогтися, її треба прокип’ятити в содовому розчині. Для цього необхідно підготувати велику тару, в яку вийде помістити посуд, яка потребує очищення. Вона повинна повністю поринути в воду. Потім ємності ставлять на вогонь і тримають близько двох годин після закипання. Після цього дають охолонути і миють як зазвичай.

відбілювання емальованого посуду

Лимонна кислота і яблука

Зазвичай солі або соди достатньо, щоб відбілити емальовані кухонні приналежності. Але можна спробувати і інші засоби. Наприклад, лимонну кислоту. Вона ефективна і для боротьби з жовтизною, і для очищення від накипу або пригорілі залишки їжі. Використовувати її дуже просто. Потрібно поставити на вогонь каструлю, наповнену водою до країв, і засипати в неї половину упаковки речовини. Довести до кипіння, а через чверть години вимкнути. Накип буде йти практично на очах. Якщо ж цього не відбудеться, то досить потерти губкою.

Альтернативою лимонної кислоти можуть стати шкурки зелених яблук. Вони містять кислоту, яка має відбілюючий ефект. Але не можна сказати, що це дуже сильний засіб, тому застосовувати його рекомендується при незначному нальоті. Щоб досягти результату, треба шкурки помістити в каструлю, залити водою і поставити на вогонь на дві години.

відбілювання емальованого посуду

Інші засоби

Якщо в каструлі щось пригоріло, то можна залити дно оцтом. Через деякий час забруднення буде легко прибрати, так як воно розм’якне і стане податливим. Використовувати допускається і активоване вугілля. Таблетки необхідно подрібнити і нанести на постраждалі місця. Через півгодини залити водою і ненадовго залишити. Через деякий час слід вимити ємність звичайними засобами. Ще один варіант — молочна сироватка. У ній містяться кислоти, завдяки яким підгорілі частинки легко відійдуть від стінок. Треба лише залити ємність продуктом і дати постояти добу.

При дуже сильних забрудненнях, коли інші речовини виявляються неефективними, допускається застосовувати хлор або «Білизну». Каструлю заповнюють водою, в неї вливають засіб – половину ковпачка на літр. Можна також використовувати продукт в таблетках. Залишають на годину і миють. Дуже важливо ретельно прополоскати ємність, щоб повністю прибрати засіб. Не повинно залишитися жодного запаху. Готувати можна буде тільки після того, як він вивітриться. Зате посуд знову почне виблискувати чистотою.

Щоб емальована кухонне начиння залишалася білою, за нею потрібно правильно доглядати. Вчасно мити, не давати въедаться нальоту і використовувати відповідні засоби.

Leave a Comment